Το ποσό του ενός δισ. δολαρίων (900 εκατ. ευρώ) θα διαθέσει ο Χάνσγεργκ Βις, φιλάνθρωπος και ιδρυτής του Wyss Foundation, μέσα στην επόμενη δεκαετία με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη του στόχου του ΟΗΕ για προστασία του 30% της Γης μέχρι το 2030.
«Εκτιμάται ότι η χλωρίδα και η πανίδα καταστρέφονται σε ρυθμό 1.000 φορές πιο γρήγορα από την περίοδο πριν την εμφάνιση των ανθρώπων στη Γη. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το οικοσύστημα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα δάση, η αλιεία και το πόσιμο νερό απειλούνται όλο και περισσότερο από τη βιομηχανία εξόρυξης που ”κατασπαράζει” την άγρια φύση. Ο καθένας από εμάς -πολίτες, φιλάνθρωποι, επιχειρηματίες, ηγέτες, θα πρέπει να ανησυχεί για το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο πόσο προστατεύουμε το περιβάλλον και πόσο θα έπρεπε να το προστατεύουμε. Είναι ένα χάσμα που πρέπει να περιοριστούμε επειγόντως, προτού το ανθρώπινο αποτύπωμά μας κατασπαράξει και τον υπόλοιπο πλανήτη. Από την πλευρά μου, αποφάσισα να δωρίσω ένα δισ. δολάρια για την επόμενη δεκαετία για να συνδράμω στην προσπάθεια της διαφύλαξης των εδαφών και των ωκεανών σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο την προστασία του 30% της επιφάνειας του πλανήτη, μέχρι το 2030», είπε ο ίδιος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.
Όπως εξηγεί, αυτά τα χρήματα θα δοθούν σε τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, αλλά και σε έρευνες που στόχο θα έχουν να δώσουν προτάσεις για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Ο Βις προτείνει την επικαιροποίηση των στόχων για το περιβάλλον, με κοινή δέσμευση για την προστασία τουλάχιστον του 30% του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος μέχρι το 2030.
Και εξηγεί ότι απώτερος σκοπός της κίνησής του αυτής είναι η υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα στηρίζει έμπρακτα τις κοινότητες που λειτουργούν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Γκρεγκ Τσίμερμαν, διευθυντής επικοινωνίας του Wyss Campaign for Nature, δήλωσε στο Business Insider ότι το ίδρυμα υποστηρίζει έργα με ξεκάθαρους «τοπικούς» στόχους, στη λογική του act locally (δράσε τοπικά), αντί απλά να υπαγορεύει τρόπους προστασίας της Γης.
«Αυτό που βρήκαμε με τις έρευνες μας όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι εάν η δράση δεν καθοδηγείται από ανθρώπους που ζουν στις κοινότητες όπου λαμβάνει χώρα η κάθε δράση, τότε θα προκύψει ένα πρόβλημα πολιτικής φύσεως», τονίζει ο Τσίμερμαν, καταλήγοντας με νόημα πως «το σχέδιο μας αυτό αποτελεί ένα φιλόδοξο αλλά απολύτως εφικτό πρώτο βήμα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News