775
Το Μπίργενστοκ έτοιμο να υποδεχτεί τη Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία | Michael Buholzer/Pool via REUTERS

Ελβετία: Τι μπορεί να πετύχει η Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2024, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/06/2024 20:00
Το Μπίργενστοκ έτοιμο να υποδεχτεί τη Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία
|Michael Buholzer/Pool via REUTERS

Ελβετία: Τι μπορεί να πετύχει η Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2024, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/06/2024 20:00

Ενα ειδυλλιακό θέρετρο πάνω από τη λίμνη Λουκέρνη είναι το σκηνικό της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ερήνη στην Ουκρανία. Στο Μπίργενστοκ, ηγέτες από όλον τον κόσμο αναζητούν αυτό το Σαββατοκύριακο τρόπους πίεσης της Ρωσίας ώστε να τερματίσει τον πόλεμο, που μετρά ήδη 28 μήνες, στο ουκρανικό έδαφος.

Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές:

α) επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας,

β) πυρηνική ασφάλεια

γ) απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, η απουσία ισχυρών συμμάχων της Μόσχας, όπως η Κίνα, πιθανώς να μετριάσει τον όποιον αντίκτυπο της διάσκεψης, τη στιγμή μάλιστα που η διεθνής κοινότητα έχει το βλέμμα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η δε Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τη σύνοδο χάσιμο χρόνου.

«Δεν είναι απάντηση να παγώσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον. Αντίθετα, χρειάζεται να υποστηρίξουμε μια συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μια ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη της τοποθέτηση στη Διάσκεψη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μόλις έχει φτάσει στην Ελβετία για τη Διεθνή Διάσκεψη (ENNIO LEANZA/Pool via REUTERS)

Πηγές του Reuters επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου, όπως η επισιτιστική κρίση, η πυρηνική ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

«Η σύνοδος κορυφής πιθανώς θα δοκιμάσει τα όρια της ουκρανικής διπλωματίας. Αλλά είναι μια ευκαιρία για την Ουκρανία να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι υπερασπίζεται τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων στα Ηνωμένα Εθνη.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κατά την άφιξή της στη Διάσκεψη (MICHAEL BUHOLZER/Pool via REUTERS)

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι  η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και «αύριο», αν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το Κίεβο απέρριψε τους όρους του Πούτιν ως «παράλογους»

Οπως αναφέρει το Reuters, η Μόσχα επιχειρηματολογεί πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εντάσσονται στον ευρύτερο αγώνα της με τη Δύση, την οποία κατηγορεί ότι θέλει να «γονατίσει» τη Ρωσία. Το Κίεβο και η Δύση  κατηγορούν τη Ρωσία για παράνομο κατακτητικό πόλεμο.

Το διεθνές δίκτυο επισημαίνει ότι η απούσια της Κίνας έχει τη σημασία της λόγω της ειδικής σχέσης Πεκίνου – Μόσχας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε μάλιστα το Πεκίνο ότι βοηθά τη Μόσχα να υπονομεύσει τη σύνοδο, αιτίαση που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό».

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μόλις έχει προσγειωθεί στο ελβετικό έδαφος για τη Διάσκεψη (Michael Buholzer/Pool via REUTERS)

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη της Ελβετίας. Η Ινδία αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία. Η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν εγκάρδιους δεσμούς με τη Ρωσία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο μόνος θρησκευτικός ηγέτη που θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της προέδρου της Ελβετίας Βιόλα Αμχερντ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθλομαίος χαιρετά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη της Ελβετίας (ALESSANDRO DELLA VALLE/Pool via REUTERS)

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί με αίτημα την επιστροφή των αιχμαλώτων και των παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη

Στη διάσκεψη συμμετέχει και ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές– θα εκπέμψει εκ νέου μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ελβετίας Βιόλα Αμχερντ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελενσκι (ALESSANDRO DELLA VALLE/Pool via REUTERS)

Στόχος της Διάσκεψης, που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...