Νέες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης, και τριών ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, ξεκίνησαν την Δευτέρα στην Ελβετία, μία εβδομάδα πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν λιγότερους από δύο μήνες μετά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Ιράν και εκπροσώπων των τριών αυτών ευρωπαϊκών χωρών στη Γενεύη, σε μια περίοδο που οι Δυτικοί ανησυχούν για την εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Δεν είναι διαπραγματεύσεις», ανακοίνωσε στο AFP το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται απλώς για «διαβουλεύσεις», επεσήμανε το Ιράν.
Οι συνομιλίες αυτές, που θα διαρκέσουν δύο ημέρες, θα αφορούν «μεγάλο εύρος ζητημάτων», δήλωσε ο Ισμαήλ Μπακαΐ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Για την Τεχεράνη, «βασικός στόχος αυτών των συνομιλιών είναι η άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το Ιράν «θα ακούσει επίσης τα θέματα τα οποία θέλουν να συζητήσουν οι άλλες πλευρές».
Η συνάντηση αποτελεί «απόδειξη ότι οι χώρες της Ε3», του σχήματος στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, «συνεχίζουν να εργάζονται για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η εξέλιξη του οποίου είναι ιδιαίτερα προβληματική», σχολίασε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι άρχισε να τροφοδοτεί και άλλες μηχανές φυγοκέντρησης στον πυρηνικό σταθμό στο Φορντό, έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας, στο κεντρικό Ιράν.
Στόχος «να αυξηθεί σταδιακά σημαντικά το ποσοστό παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό έως 60%», σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου, η ομάδα Ε3 εξέφρασε την έντονη «ανησυχία» της και κάλεσε το Ιράν «να τερματίσει αμέσως την πυρηνική κλιμάκωση».
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό επαναφοράς των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, προκειμένου «να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».
Σύμφωνα με τον IAEA, το Ιράν είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και η οποία εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%, κοντά στο 90% που είναι απαραίτητο για την κατασκευή ατομικού όπλου.
Οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι το πυρηνικό τους πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα, με στόχο, όπως λένε, την παραγωγή ενέργειας και ότι δεν επιδιώκουν να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News