306
Το ξενοδοχείο των Κινέζων στο Ούντερμπαχ: με την πρώτη ματιά δεν σου γεμίζει το μάτι για φωλιά κατασκόπων | trivago.de

Ελβετία: Κινέζοι πράκτορες έγιναν ξενοδόχοι, αλλά συνελήφθησαν

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 12:30
Το ξενοδοχείο των Κινέζων στο Ούντερμπαχ: με την πρώτη ματιά δεν σου γεμίζει το μάτι για φωλιά κατασκόπων
|trivago.de

Ελβετία: Κινέζοι πράκτορες έγιναν ξενοδόχοι, αλλά συνελήφθησαν

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 12:30

Γιατί οι Γουάνγκ, κινέζοι πολίτες, το 2018 αγόρασαν ξενοδοχείο στο γραφικό χωριό Ούντερμπαχ (Unterbäch), σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στα φιλήσυχα ελβετικά βουνά;

Το τουριστικό περιβάλλον, χειμώνα και καλοκαίρι, βρέξει, χιονίσει ή ξαστερώσει, και τα σίγουρα λεφτά αυτής της επένδυσης (που κόστισε 800.000 ελβετικά φράγκα) θα ήταν καλή απάντηση, αν εκεί δίπλα δεν υπήρχε στρατιωτικό αεροδρόμιο με αμερικανικά F-35, έγραψε η Repubblica.

Οι Κινέζοι αγόρασαν το τουριστικό συγκρότημα «Gasthof Rössli» για να βλέπουν τι συμβαίνει δίπλα τους: το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαϊρίνγκεν (Meiringen) θα φιλοξενήσει 36 μαχητικά F-35 αμερικανικής κατασκευής τα οποία η ελβετική κυβέρνηση επέλεξε για να αντικαταστήσουν ένα σμήνος F-18 Hornets.

Οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες μίλησαν για πλήρη κατασκοπευτική επιχείρηση, η οποία στήθηκε από τους πράκτορες του Πεκίνου με την κάλυψη της αθώας τουριστικής δραστηριότητας.

Οπως σημείωσε η εφημερίδα της Ζυρίχης Tages Anzeiger, οι ελβετοί μυστικοί πράκτορες χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να συνδέσουν την κατά τα λοιπά πολύ διακριτική τριμελή κινεζική οικογένεια με την κατασκοπεία. Οι Γουάνγκ, όπως λένε όσοι χωριανοί τους ξέρουν, ήταν και είναι αόρατοι.

Αυτοί οι πολίτες της χώρας του Σι Τζινπίνγκ περνούν απαρατήρητοι και υποδύονται τον ρόλο των ξενοδόχων-ταβερνιάρηδων με τρόπο υποδειγματικό. Η ελβετική ΕΥΠ όμως, τους έθεσε υπό παρακολούθηση εδώ και ένα χρόνο.

Τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικοί του καντονιού της Βέρνης εισέβαλαν στο «Gasthof Rössli» και συνέλαβαν τους Γουάνγκ (και αν λέγονται Γουάνγκ, εδώ που τα λέμε). Διαπιστώθηκε κιόλας ότι δεν διέθεταν άδεια παραμονής.

Οι Κινέζοι έχουν δείξει από καιρό μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, το περιβόητο F-35. Τα 36 μαχητικά που παρήγγειλε η Βέρνη δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στις ελβετικές ένοπλες δυνάμεις, αν και ένα δείγμα έχει κάνει την εμφάνισή του στο «Meiringen».

Το Πεκίνο δεν βιάζεται με τέτοια πράγματα, σχολίασε το μέσο της Ρώμης. «Και έδειξε ότι μελετά τα στοιχεία για να δει πού υπάρχει την πιο εύκολη πρόσβαση σε ό,τι το ενδιαφέρει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...