870
|

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,8% η ανάπτυξη στην Ελλάδα και το γ’ τρίμηνο του 2022

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 12:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/12/2022, 13:44

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,8% η ανάπτυξη στην Ελλάδα και το γ’ τρίμηνο του 2022

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 12:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/12/2022, 13:44

Σε θετικούς ρυθμούς κινήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατά το γ’ τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) του 2022, καθώς τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαίωσαν τις ικανοποιητικές καλοκαιρινές επιδόσεις, παρά τις εντεινόμενες προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού και της επίμονης ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, κατέδειξαν τα εξής:

Το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ (σε όρους όγκου) παρουσίασε μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 (τριμηνιαίο επίπεδο) αλλά και αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021 (ετήσιο επίπεδο). Το μη εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ (σε όρους όγκου) κατέγραψε άνοδο κατά 2,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία είχε εμφανίσει εντυπωσιακή βελτίωση κατά 7,9% (σε ετήσια βάση), η οποία συνεχίστηκε και στο β’ τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 7,1%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων στον κλάδο της ενέργειας, κάτι το οποίο αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Πρόκειται για τις επιδοτήσεις, οι οποίες δίνονται στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με τα επιμέρους δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια ανάπτυξη κατά 2,8% οφείλεται στα εξής:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.

–  Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.

– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.

– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.

Οσον αφορά την τριμηνιαία συρρίκνωση κατά 0,5%, αποδίδεται στις παρακάτω μεταβολές:

–  Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022.

– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.

– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίσημος στόχος για τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του 2022 ανέρχεται στο 5,3% (όπως αναγράφεται στο τελικό κείμενο του προς ψήφιση Προϋπολογισμού). Ωστόσο, η κυβέρνηση διατηρεί ορισμένες προσδοκίες ότι μπορεί –υπό προϋποθέσεις– να ξεπεράσει ακόμη και το 6%. Οι σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα γίνουν γνωστές την προσεχή άνοιξη.

Σταϊκούρας: Μεγέθυνση της οικονομίας 25% από το 2018!

Η αύξηση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει την πρόοδο, την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, υψηλότερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

»Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, “το ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης”.

»Σε κάθε περίπτωση, για το 9μηνο του 2022, παρά και την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων βάσης του 2021 που επηρεάζει τα μεγέθη του 2022, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται υψηλότερα από την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023. Υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25%, από το 2018! Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής ανάπτυξης.

»Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022. Και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023. Δηλαδή, κάθε χρόνο η οικονομία κινείται όλο και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα όρια της στασιμότητας ή ακόμη και της ύφεσης σε κάποιες χώρες. Αυτό είναι απόδειξη ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας.

»Η ανάπτυξη συνδυάζεται, πλέον, με ποιοτική βελτίωση των συνιστωσών του εθνικού πλούτου. Εφέτος εκτιμάται, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του 9μήνου του 2022, ότι θα επιτύχουμε ιστορικό υψηλό στις επενδύσεις. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία. Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

»Συνεπώς, τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν, για άλλη μια φορά, τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή ανθεκτικότητα και τη σημαντική δυναμική της.

»Πρόοδος, ανθεκτικότητα και δυναμική που είναι καρπός της συνετής, υπεύθυνης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της σκληρής, κοινής προσπάθειας πολιτών και πολιτείας- παρά τις αντίξοες, διεθνώς, συνθήκες- να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ισχυρή, πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή και περισσότερο κοινωνικά δίκαιη, και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News