251
| Shutterstock/CreativeProtagon

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,1% ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2023, 12:59
|Shutterstock/CreativeProtagon

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,1% ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2023, 12:59

Με ρυθμό 2,1% τρέχει η ελληνική οικονομία. Οπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Τετάρτη, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το τρίτο τρίμηνο 2023 (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 0,02% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2023 παρά τη μεγάλη τουριστική κίνηση, αλλά 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Υπό πίεση βρέθηκαν η καταναλωτική δαπάνη και οι επενδύσεις σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο) διάστημα κατά το οποίο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,7%.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, φρέναρε η κατανάλωση και συγκεκριμένα η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,8%
– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,7%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,8%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,1%.

Σε ετήσια βάση η καταναλωτική δαπάνη ήταν ελαφρώς μόνο αυξημένη. Πτώση κατέγραψαν οι εξαγωγές αγαθών.

Ετήσιες μεταβολές

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,0%
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,9%
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...