902
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου (αριστερά) με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ | © Intime p.a.

Ελληνοτουρκικά: Κλείνει ο καταυλισμός Λαυρίου, έρχεται μορατόριουμ «νηνεμίας» στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 16:09
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου (αριστερά) με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ
|© Intime p.a.

Ελληνοτουρκικά: Κλείνει ο καταυλισμός Λαυρίου, έρχεται μορατόριουμ «νηνεμίας» στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 16:09

Ευκαιρία για την εμπέδωση των κανόνων καλής γειτονίας, τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή -όπως πάγια επιθυμεί η Ελλάδα- αλλά πάντα με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς την οποιαδήποτε υπόνοια έκπτωσης από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος το εξαιρετικά θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας.

Oι επισημάνσεις του κ. Παναγιωτόπουλου έγιναν στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη στην Τουρκία, όπου με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ μετέβησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Χατάι. Στο πλαίσιο αυτής της επαφής, μάλιστα, ο Ακάρ επανέλαβε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της τουρκικής πλευράς για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ακολούθησε δε το νέο άνοιγμα του τούρκου υπουργού Αμυνας, ο οποίος την Παρασκευή έκανε λόγο για μορατόριουμ «νηνεμίας» στο Αιγαίο ως τον Σεπτέμβριο.

Άλλωστε, από τις 6 Φεβρουαρίου οι βασικοί αριθμοί παραβιάσεων έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ οι υπερπτήσεις και οι εμπλοκές μηδενίστηκαν.

Οπως επεσήμανε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την επιδείνωση που είχε παρατηρηθεί στις σχέσεις Αθηνών-Aγκυρας το προηγούμενο διάστημα, ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου αποτέλεσε το γεγονός που αποκατέστησε την επικοινωνία των δύο πλευρών και επιβεβαίωσε τα αισθήματα αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και κλιμακίου της ΕΜΑΚ στην περιοχή του Χατάι με μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης στάλθηκαν φορτία με είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Εκκλησία και άλλες οργανώσεις.

Εκφράστηκαν συλλυπητήρια προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τόσο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν κοινή δήλωση στην οποία τόνιζαν ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν οι δύο πλευρές έναν σεισμό ή μία καταστροφή για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Άλλωστε ο κ. Δένδιας ήταν ο πρώτος υπ. Εξωτερικών, χώρας της ΕΕ, που έσπευσε στην περιοχή της καταστροφής να εκφράσει διά ζώσης τη συμπαράσταση του.

Το τρίτο βήμα της επαναπροσέγγισης έγινε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Εκτός από τα συλλυπητήρια που αντηλλάγησαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ενέκρινε τη μεταφορά συγγενούς θύματος, ο οποίος εκρατείτο στις φυλακές Τακιρντάγκ, για να παραστεί στην νεκρώσιμο ακολουθία του παιδιού του. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατ’ εφαρμογή διμερούς συμφωνίας περί της μεταφοράς καταδίκων από την Τουρκία στην Ελλάδα κι αντιστρόφως, αναλόγως με την υπόθεση.

Ακολούθησε η απόφαση να υποστηριχθούν αμοιβαίως, αφενός από την Τουρκία η υποψηφιότητα της χώρας μας για τη θέση του Προσωρινού Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026 και αφετέρου από την ελληνική πλευρά η υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό IMO.

Παράλληλα οι επαφές που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης με τον ομόλογό του πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας» δημιούργησαν ένα πεδίο προόδου της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε 25 τομείς «χαμηλής πολιτικής» (επιχειρηματικότητας, ενέργειας, ναυτιλίας, τουρισμού, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, εκπαίδευσης και πολιτισμού, κοινωνικής ασφάλισης, υγείας, περιβάλλοντος και αρχαιολογίας).

Κατόπιν αυτών των βημάτων προετοιμάσθηκε και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Άμυνας κ.κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ, οι οποίοι διατήρησαν ανοικτό τον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της τελευταίας τετραετίας.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε σχετικά ότι «η επικοινωνία είναι το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα μιας φιλίας, η οποία επιβεβαιώνεται στη διάρκειά της με τον αμοιβαίο σεβασμό σε κανόνες, δηλαδή στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και σε αντικειμενικές αξίες, όπως είναι οι κανόνες καλής γειτονίας. Χωρίς να ξεχνάμε τις θέσεις μας και το καθήκον μας».

Τι συνέβη με τον καταυλισμό στο Λαύριο

Σύμφωνα πάντως με την «Καθημερινή», ίσως να μην είναι τυχαίο ή συμπτωματικό, το γεγονός ότι η Αθήνα αποφάσισε να κλείσει ο προσφυγικός καυταυλισμός του Λαυρίου. Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ένα από τα πάγια αιτήματα της τουρκικής πλευράς προς την Αθήνα, το κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού του Λαυρίου, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί ως “στρατόπεδο εκπαίδευσης” των Κούρδων του ΡΚΚ, φαίνεται ότι ικανοποιείται διά της πλαγίας οδού. Η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να προχωρήσει σε σταδιακό κλείσιμο του καταυλισμού μπορεί να οφείλεται σε αντικειμενικά κριτήρια και δη στην ακαταλληλότητα του χώρου να συνεχίσει να φιλοξενεί πρόσφυγες».

Βέβαια, από την ελληνική πλευρά τονίζεται πως οι εξελίξεις για το κλείσιμο του καταυλισμού είχαν δρομολογηθεί πριν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος ήταν ο καταλύτης στην εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών: τον Δεκέμβριο του 2022 ο Δήμος Λαυρεωτικής είχε κοινοποιήσει στο υπουργείο Μετανάστευσης ειδοποίηση με την οποία υπογραμμιζόταν ο κίνδυνος κατάρρευσης των κτιρίων σε περίπτωση μέτριας σεισμικής δόνησης.

Ωστόσο, πράγματι κατά κανόνα ο συγκεκριμένος καταυλισμός φιλοξενούσε κούρδους πρόσφυγες, κάποιους από τους οποίους, το τουρκικό κράτος αντιμετώπιζε ως τρομοκράτες. Και συχνά, ιδίως τα τελευταία χρόνια της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι, από τον υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως τον σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν είχαν θέσει δημόσια ζήτημα «στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Λαύριο.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένως αρνηθεί αυτή την κατηγορία, την οποία όμως η Αγκυρα έχει αξιοποιήσει ουκ ολίγες φορές στον ισχυρισμό της ότι η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία.

Αν έχει πάντως κάποια σημασία, στις πρόσφατες συναντήσεις —αυτές της «νέας εποχής» των Ελληνοτουρκικών— που είχαν με τους τούρκους ομολόγους τους ο κ. Δένδιας και ο κ. Παναγιωτόπουλος το ζήτημα του καταυλισμού στο Λαύριο δεν ετέθη. Η ελληνική πλευρά ουδέποτε αποδέχθηκε τις τουρκικές κατηγορίες και η συγκεκριμένη απόφαση για κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου δεν έχει σχολιαστεί επισήμως, παρά μόνο ως μια διοικητική απόφαση για το αναστολή λειτουργίας μιας εγκατάστασης ακατάλληλης για φιλοξενία προσφύγων…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...