Αρχισε σε «ήρεμα νερά», μιλώντας για ειρηνική συνύπαρξη Ελλάδας – Τουρκίας, με το που πιέστηκε όμως λιγάκι από τους βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης, σήκωσε «θύελλα» στο Αιγαίο, εκτοξεύοντας σειρά απειλών, ακόμη και για απάντηση στο πεδίο.
Ο λόγος για τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, που εσκεμμένα ή μη, επανέφερε κατα την ομιλία του στην επιτροπή Προϋπολογισμού της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, τη γνώριμη σκληρή ρητορική του (προεκλογικού) Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύοντας με τον πλέον σαφή τρόπο πόσο χαμηλός πρέπει να είναι ο πήχης των προσδοκιών από τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο, παρά τα σύντομα διαλείμματα ηπιότητας.
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bakanlığın 2025 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlık faaliyetlerini anlatan bir konuşma yaptı.https://t.co/SqP02cIlGS#MillîSavunmaBakanlığı #YaşarGüler pic.twitter.com/d3alTGrACq
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 26, 2024
Αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο Γκιουλέρ σε μία εντυπωσιακή αλλαγή τόνου μέσα σε λίγα λεπτά, κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι και και για σφετερισμό νησιών και παραβίαση διεθνών συνθηκών!
Και στο ίδιο αυστηρό ύφος προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αντιδράσει αποφασιστικά, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή αν απειληθεί η εθνική της ασφάλεια από τη συγκέντρωση (αμερικανικών) δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.
«Στο Αιγαίο, όπως και σε άλλα θέματα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λειτουργεί σε στενό συντονισμό με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, ιδιαίτερα με τον πρόεδρό μας και το υπουργείο Εξωτερικών, προστατεύοντας τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα και εκπληρώνοντας πλήρως τα καθήκοντά του», διαβεβαίωσε αρχικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά με την πόντιση του καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου και τις έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI) ανοικτά της Κάσου – περιοχές που η Τουρκία θεωρεί «εν δυνάμει υφαλοκρηπίδα της»!
«Πρόσφατα -είπε- το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις μη εγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται από την Ελλάδα στην εν δυνάμει υφαλοκρηπίδα μας στο Αιγαίο Πέλαγος κατά παράβαση της Συμφωνίας της Βέρνης του 1976 [γνωστό και ως Πρακτικό της Βέρνης] και του διεθνούς δικαίου». Ούτε λόγος βέβαια, για την UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) που για τους Τούρκους αποτελεί κενό γράμμα.
Μετά την επίκληση του Πρακτικού της Βέρνης, ο τούρκος υπουργός Αμυνας πέρασε και στο πεδίο, ισχυριζόμενος -ορθότερα, υπερηφανευόμενος- για τις «απαραίτητες απαντήσεις» που έδωσε εκεί το τουρκικό Ναυτικό και η τουρκική Ακτοφυλακή!
«Δείχνουμε αυτή την αποφασιστική στάση και στο πεδίο, αποτρέποντας μη εγκεκριμένες δραστηριότητες που κατευθύνονται προς την υφαλοκρηπίδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας, σε αντίθεση με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (εδώ), ότι στην περίπτωση της Κάσου τα σκάφη του τουρκικού Ναυτικού υποχρέωσαν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο να συμμορφωθεί και να συνεχίσει μόνο μετά την αναγνώριση της τουρκικής περιοχής ευθύνης.
«Τελικά, το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του αφού είπε: “Ναι, αποδέχομαι την περιοχή ευθύνης σας. Θα μου επιτρέψετε;”», ισχυρίστηκε ο Γκιουλέρ, τονίζοντας ότι το περιστατικό απέδειξε πως «καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να λάβει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας».
Και εμφανίζοντας τη χώρα του ως «αναγκαίο ρυθμιστή της Ανατολικής Μεσογείου», χωρις τη συναίνεση του οποίου -όπως επανέλαβε- δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία δραστηριότητα στην περιοχή, ο Γκιουλέρ πρόσθεσε:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν κάποιες διαφορές στη θαλάσσια δικαιοδοσία λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της ΕΔΝΚ [Ελληνική Διοίκηση Νότιας Κύπρου, έτσι αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και ίσως του ΝΑΤΟ]. Προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο στο πεδίο όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Έχουμε δείξει την αποφασιστική μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο με τις συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ [το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου] το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που δηλώσαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020».
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει ανοικτά την Ελλάδα ακόμη και για «σφετερισμό» περιοχών στο Αιγαίο, κάνοντας ξανά επίκληση του διεθνούς Δικαίου και της Αρχής της ευθυδικίας για την επίλυση των διαφορών.
«Το υπουργείο Εξωτερικών μας στον τομέα της διπλωματίας και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στον δικό του τομέα, απαντούν στα τετελεσμένα γεγονότα που προσπαθεί να επιβάλει η Ελλάδα με το σφετερισμό προβληματικών περιοχών στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ευθυδικίας», είπε για να περάσει και στις αιτιάσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, όπου όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τα «στραβά μάτια».
Στο επίκεντρο και πάλι το εξόχως «ενοχλητικό» για τους Τούρκους Καστελόριζο…
«Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων νησιών», κατήγγειλε ο Γκιουλέρ και κάνοντας ειδική αναφορά στο Καστελόριζο -που βρίσκεται «μόλις 1900 μέτρα μακριά από την Τουρκία»- επεσήμανε ότι «είναι ένα από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς με βάση τις διεθνείς συμφωνίες».
Η τουρκική κυβέρνηση, διεμήνυσε ο Γκιουλέρ, δεν θα ανεχθεί την παραβίαση αυτών των συμφωνιών και δεν θα «κλείσει τα μάτια» στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά αυτά.
«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τα στραβά μάτια στον εξοπλισμό αυτών των νησιών και στην παραβίαση του καθεστώτος τους», επέμεινε, απειλώντας ότι «η Τουρκία δεν θα αποφύγει να ασκήσει τα δικαιώματα που της παρέχουν οι διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς αυτών των νησιών».
Το ίδιο «ενοχλητική» με το Καστελόριζο είναι όμως και η Αλεξανδρούπολη, όπου κατά δήλωση του τούρκου υπουργού Αμυνας η Αγκυρα «παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των ΗΠΑ», πάντα έτοιμη -όπως θέλησε να τονίσει- να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.
«Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας και τις αξιολογούμε ως προς τις επιπτώσεις τους στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ενήμεροι για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τις βάσεις που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις αυτές και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γκιουλέρ.
Και στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό διεθνές μέτωπο ενάντια στην Τουρκία – κινήσεις τις οποίες χαρακτήρισε επιθετικές και αποσταθεροποιητικές.
«Συνεχίζονται -είπε- οι προσπάθειες της Ελλάδας να εμπλέξει τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιφερειακές χώρες και τρίτες χώρες στις διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Στον αντίποδα, υποστήριξε, η Τουρκία, με την πολιτική της, επιδιώκει να διασφαλίσει «την εθνική μας ασφάλεια, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών μας», εκφράζοντας την ελπίδα την ίδια στάση να κρατήσει και η Ελλάδα.
«Πιστεύουμε και αναμένουμε όπως κάθε ενέργεια όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να συμβάλει στην ανάπτυξη της ειρήνης και της σταθερότητας και όχι στην αύξηση της έντασης στην περιοχή», κατέληξε στην ομιλία του στην επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο τούρκος υπουργός Αμυνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News