496
| George Vitsaras / SOOC

Ελληνικό #MeToo: Μετά τις αποκαλύψεις, έρχονται τρεις παρεμβάσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2021, 00:59
|George Vitsaras / SOOC

Ελληνικό #MeToo: Μετά τις αποκαλύψεις, έρχονται τρεις παρεμβάσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2021, 00:59

Κάθε μέρα είναι και μια νέα μέρα στο ελληνικό γαϊτανάκι αποκαλύψεων για τις πρακτικές που επικρατούσαν σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, με κορωνίδα τα όσα αποκρουστικά έρχονται στο φως για τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο του ελληνικού θεάτρου και της τηλεόρασης. Το ελληνικό #MeToo έχει αρχίσει να παίρνει σχήμα και χαρακτηριστικά, ενώ δημόσιες παρεμβάσεις, όπως του ηθοποιού Δημήτρη Μοθωναίου για την κακοποίηση που βίωσε από τα έξι του χρόνια, σοκάρουν τους πολίτες που παρακολουθούν τον καταιγισμό γεγονότων. Δεν είναι τυχαίο ότι ψυχαγωγικές εκπομπές της τηλεόρασης, όπως το «Πρωινό» στον ΑΝΤ1 ή η εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου τα Σαββατοκύριακα στο Open έχουν «τσιμπήσει» σε νούμερα, λόγω του αξιοπρεπούς χειρισμού των θεμάτων, αλλά και των αποκαλύψεων που φέρνουν στο φως.

Το ερώτημα είναι πού στέκεται η πολιτεία σε όλον αυτόν τον κυκεώνα αποκαλύψεων. Το υπουργείο Πολιτισμού είδε μάλλον αμήχανα τον Δημήτρη Λιγνάδη να αποχωρεί από τη θέση του, εν μέσω του οργίου φημών για το πρόσωπο του. Είναι ασαφές αν η Λίνα Μενδώνη πίεσε για την παραίτησή του στο παρασκήνιο. Η αποχώρηση του, όμως, δημιούργησε ένα πρακτικό κενό στο μεγαλύτερο θέατρο της χώρας, το οποίο πληρώθηκε από την αναπληρώτρια του κ. Λιγνάδη, Έρη Κύργια.

Την ίδια ώρα, η διευθύντρια Επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου και εξ απορρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κύρα Κάπη, έσπευδε να επικοινωνήσει την Πέμπτη με την πρωταγωνίστρια Ζέτα Δούκα επ’ ονόματι του Πρωθυπουργού. Νωρίτερα, η κυρία Δούκα είχε ζητήσει την εξατομικευμένη παρέμβαση του πρωθυπουργού, αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας, για τις σοβαρές καταγγελίες κακοποίησης. Η κυρία Κάπη εξέφρασε στην κυρία Δούκα τη στήριξη του Πρωθυπουργού, εξήγησε, όμως ότι δεν μπορεί να τοποθετείται για κάθε μια καταγγελία που εισφέρεται. Αντίθετα, με την τοποθέτησή του για την υπόθεση Μπεκατώρου έσπευσε να θέσει το πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης, αλλά και της αντιμετώπισης της πολιτείας, ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να βγουν μπροστά.

Τρεις παρεμβάσεις στα σκαριά 

Ο κυκεώνας αποκαλύψεων, όμως, δημιουργεί την ανάγκη για δράση. Ήδη, στα σκαριά είναι τρεις σημαντικές παρεμβάσεις. Αρχής γενομένης από τον χώρο του πολιτισμού, ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης ετοιμάζει έναν Κώδικα Δεοντολογίας για τους εποπτευόμενους οργανισμούς του Δημοσίου. Κάθε εποπτευόμενος πολιτιστικός οργανισμός θα συντάξει τον δικό του κώδικα, μέσα από μία συμπεριληπτική διαδικασία με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ θα πρέπει να διαμορφώσει και έναν μηχανισμό εφαρμογής. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η συνεργασία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τους θεατρικούς παραγωγούς για την αυτορρύθμιση του κλάδου με την ίδια λογική του Κώδικα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να φέρει διάταξη τις επόμενες εβδομάδες που θα αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας, ενσωματώνοντας έτσι τη σύσταση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας να αποτελέσει η σεξουαλική παρενόχληση αυτοτελές ποινικό αδίκημα, με ξεχωριστό άρθρο στον Ποινικό Κώδικα.

Την εποπτεία των θεσμικών παρεμβάσεων έχει εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ήδη, δε, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζεται μια σημαντική παρέμβαση στον Ποινικό Κώδικα, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, ήτοι η παραγραφή σεξουαλικών αδικημάτων, εφόσον αφορούν ανήλικους, να ξεκινά τουλάχιστον από την ενηλικίωση τους και όχι από την ημερομηνία τέλεσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...