Ελληνική Ενωση Τραπεζών: «Στροφή των αποταμιευτών στις προθεσμιακές καταθέσεις»
Η στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις έως ένα έτος όπου τα επιτόκια αυξήθηκαν στο 1,16% για τους ιδιώτες και στο 1,47% για τις επιχειρήσεις είναι το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής που ακολουθούν και οι ελληνικές τράπεζες, στην παρούσα φάση του οικονομικού κύκλου.
Ακολουθώντας τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και την επικρατούσα πανευρωπαϊκή λογική ότι οι καταθέσεις πρώτης ζήτησης (ταμιευτηρίου και όψεως) δίνουν μηδενικές αποδόσεις, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εξηγεί τι συμβαίνει σήμερα στην τραπεζική αγορά.
Σε ανακοίνωση της επισημαίνει τα εξής:
- Οι καταθέσεις πρώτης ζήτησης, λόγω των χαρακτηριστικών τους, τιμολογούνται σε όλη την Ευρώπη πολύ χαμηλά, πρακτικά κοντά στο 0%. Επιπλέον, η μερική μετατροπή τους σε προθεσμιακές καταθέσεις άρχισε πριν μόλις λίγους μήνες και είναι ακόμα σε εξέλιξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο ο μέσος όρος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων από το Μάρτιο και μετά είναι πλέον πάνω από το 1%.
Τι έγινε στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη
Στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτος, το Μάρτιο το επιτόκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12 μ.β. και ανήλθε στο 1,16% στους ιδιώτες και κατά 19 μ.β. στις επιχειρήσεις και ανήλθε στο 1,47%.
Για διάρκειες άνω του 1 έτους, που βάσει των εποπτικών οδηγιών για τους δείκτες ρευστότητας στην Ευρωζώνη είναι οι επιθυμητές διάρκειες, στην Ελλάδα το επιτόκιο ανήλθε στο 1,83% (από 1,04% το Δεκέμβριο του 2022). Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για τις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιδιώτες άνω του 1 έτους ανήλθαν στο 2,16%.
- Σε ότι αφορά τα νέα δάνεια, και εστιάζοντας στα στεγαστικά δάνεια διάρκειας 5 έως 10 ετών, το επιτόκιο τον Μάρτιο μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 7 μ.β. στο 3,50%. Στην Ευρωζώνη, το μέσο επιτόκιο για την ίδια κατηγορία στεγαστικών δανείων ήταν 3,56%, έναντι 1,54% πριν από ένα χρόνο (Μάρτιος 2022). Το επιτόκιο στο σύνολο των δανείων των νοικοκυριών το Μάρτιο μειώθηκε κατά 4μ.β. στην Ελλάδα, στο 3,79% ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 13μ.β. στο 3.37%, έναντι 1,47% πριν από ένα χρόνο (Μάρτιος 2022).
Ποιο είναι το κύριο συμπέρασμα για το περιθώριο (spread) μεταξύ των επιτοκίων για τα νέα δάνεια και τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις;
- Το spread μειώνεται σημαντικά, κυρίως μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
- Η ψαλίδα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης κλείνει, τόσο στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και στο spread, παρόλο που το κόστος δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές είναι για τις Ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο άλλων χωρών.
Τέλος, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών επισημαίνει ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις πολλών τραπεζών να «παγώσουν» για 12 μήνες τις αυξήσεις του κυμαινόμενου επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια για τους συνεπείς δανειολήπτες τους έδωσε ανάσα στα νοικοκυριά, διατηρώντας το μέσο επιτόκιο δανεισμού στα στεγαστικά δάνεια για την αγορά κατοικίας στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι 3,56%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News