Με απτές κινήσεις ενίσχυσης της ελληνογαλλικής συνεργασίας η Αθήνα απαντά στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το χιλιοειπωμένο ρητό «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» και η ανάδειξη της Γαλλίας ως τον μόνο διαρκή και αξιόπιστο σύμμαχο της χώρας μας στην Ευρώπη (έπειτα και από τη συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη), αναμένεται να επισφραγιστούν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου.
Θα έχει προηγηθεί η κάθοδος της ναυαρχίδας του γαλλικού Στόλου, του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ», στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνοδεία μάλιστα της φρεγάτας «Σπέτσες» του Πολεμικού μας Ναυτικού, καθώς και ο κατάπλους στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude» και η συμμετοχή του σε άσκηση των ελληνικών ειδικών δυνάμεων.
Η ελληνική φρεγάτα θα συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο από την Τουλόν μέχρι τα Στενά του Ορμούζ, διασχίζοντας ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στην αποστολή συμμετέχουν τουλάχιστον δέκα φρεγάτες, καταδρομικά και αντιτορπιλικά και ενδιάμεσος σταθμός θα είναι τα νότια της Κρήτης, όπου θα διεξαχθούν ασκήσεις σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική μας Αεροπορία, σε μία ακόμη ένδειξη του αρραγούς ελληνογαλλικού μετώπου στρατιωτικής συνεργασίας.
Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο έως τον Απρίλιο.
Για πρώτη φορά, επίσης, γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφιβίου επιθέσεως θα συμμετάσχει στη μεγάλη ετήσια διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος».
Πρόκειται για το ελικοπτεροφόρο «Dixmude» το οποίο θα ελλιμενιστεί στον Πειραιά πριν συμμετάσχει στην άσκηση στην περιοχή της Σκύρου.
Στις 29 Ιανουαρίου, όπως προαναφέρθηκε, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, όπου θα τεθεί το συνόλο των θεμάτων ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη, ενώ τις 27 του μήνα θα έχει προηγηθεί η αυθημερόν μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Αουσβιτς, που μεταξύ άλλων αποτελεί ένδειξη των στενών σχέσων Ελλάδας- Ισραήλ.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Πρωθυπουργού για την ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας ολοκληρώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου με το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία.
Η επίσκεψη (πιθανότατα στις 3 Φεβρουαρίου) πραγματοποείται στο πλαίσιο της συναντίληψης που υπάρχει με το Ριάντ για τα τουρκολιβυκά μνημόνια του Ερντογάν και ενώ οι χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου έχουν ταχθεί ανοικτά κατά της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της αποστολής συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν σχετικού αμερικανικού αιτήματος για την ενίσχυση της αεράμυνας του βασιλείου έναντι ενδεχόμενων επιθέσεων από το Ιράν ή την Υεμένη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News