Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ενωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Η Χρυσή Αυγή ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.
«Απόφαση της κυβέρνησης είναι οι δημόσιες δομές υγείας και οι παροχές τους στους πολίτες να παραμείνουν σταθερές. Σε αυτό το πλαίσιο λειτούργησε για να κρατήσει όρθιο και τον ΕΔΟΕΑΠ».
Αυτό τόνισε την Πέμπτη στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου, υπεραμυνόμενη της τροπολογίας για τον ΕΔΟΕΑΠ που είχε κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες των γιατρών.
Απαντώντας στη κριτική της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που υποστήριξαν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο με τον «νόμο Κατρούγκαλου», ο οποίος -όπως υποστήριξαν- κατάργησε το «αγγελιόσημο», αντέτεινε ότι η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων ήταν δέσμευση της δικής τους κυβέρνησης, όπως διαπιστώνεται στα έγγραφα αξιολόγησης της Κομισιόν τον Απρίλιο του 2014.
Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι κανένας κρατικός πόρος δεν υπάρχει για ενίσχυση του Ταμείου και αυτό που προβλέπεται είναι η πρόσθετη εργοδοτική εισφορά 2% για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
Η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ακόμα ότι έγιναν διαρκείς διαβουλεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια με τους συνδικαλιστικούς φορείς, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ότι στη χθεσινή ψηφοφορία για τις αλλαγές στο κανονισμό του ΕΔΟΕΑΠ υπήρξε πρωτοφανής συμμετοχή των εργαζομένων η οποία ξεπέρασε τις 6.000 και τα μέλη της συντριπτικά, με ποσοστό πάνω από 90% τις ενέκριναν.
«Υπήρχε ένα αρρύθμιστο τοπίο, με μηδενικές σχεδόν εργοδοτικές εισφορές και για τις παροχές υγείας και για την επικουρική σύνταξη. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε θα ισχύουν οι ίδιες εισφορές και οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για όλους. Και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Θεσμοθετούμε λοιπόν την εργοδοτική εισφορά που δεν υπήρχε», κατέληξε η κυρία Αχτσιόγλου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ίδια ήταν που με τον «νόμο Κατρούγκαλου κατήργησε τον κοινωνικό πόρο, σκοτώνοντας τον ΕΔΟΕΑΠ και έρχεται σήμερα και εμφανίζεται ως διασώστης του. Παρότι αυτά είναι ημίμετρα δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε, δίνουνε μια πνοή άρα θα τα ψηφίσουμε», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.
Η ψηφοφορία στον ΕΔΟΕΑΠ
Στις 8 το βράδυ της Τετάρτης έκλεισαν οι κάλπες στον 1ο όροφο του κτιρίου του ΕΔΟΕΑΠ επί της οδού Σισίνη. Τελικά και τις τρεις ημέρες προσήλθαν για να ψηφίσουν για την αλλαγή καταστατικού 6.127 μέτοχοι-μέλη του Οργανισμού κι έτσι επιτεύχθηκε η απαρτία που χρειαζόταν για τη «νομιμοποίηση» της διαδικασίας.
Μετά την καταμέτρηση βρέθηκαν 5.619 «ΝΑΙ», 350 «ΟΧΙ», ενώ βρέθηκαν 115 λευκά και 43 άκυρα. Μετά την υπερψήφιση των αλλαγών στο καταστατικό, που έχουν αποτυπωθεί στην ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, το επόμενο βήμα για τον ΕΔΟΕΑΠ ήταν η άμεση ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας (δείτε την εδώ), όπως και συνέβη.
Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκος Καρούτζος, αναφερόμενος στην προσέλευση στις κάλπες και την επίτευξη απαρτίας επισήμανε: «Ο ΕΔΟΕΑΠ αλλάζει σελίδα, αφήνοντας πίσω του λογικές και πρακτικές του παρελθόντος αγκαλιάζοντας όλους τους εργαζόμενους των Μέσων Ενημέρωσης.
Δεν είναι η ώρα όμως για πανηγυρισμούς. Η επόμενη ημέρα απαιτεί σκληρή δουλειά ώστε ο ΕΔΟΕΑΠ να γίνει ένας πρότυπος και σύγχρονος ασφαλιστικός Οργανισμός που θα αξιοποιεί στο μέγιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας τους πόρους που διαθέτει προς όφελος των ασφαλισμένων του».
Αντίστοιχα, τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΕΠΗΕΘ, με ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν «τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη στην ψηφοφορία για την αλλαγή του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ και τη συντριπτική υπερψήφιση των ρυθμίσεων που επιτρέπουν στον Οργανισμό να διεκδικήσει την ανάπτυξή του, επ’ ωφελεία όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση.
Η ανταπόκριση των συναδέλφων επιβεβαιώνει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την επιμονή των Ενώσεων, εδώ και χρόνια, στον επίπονο δρόμο της ρεαλιστικής προσέγγισης στο σύνθετο πρόβλημα που απείλησε την ίδια την ύπαρξη του ΕΔΟΑΠ και την προσήλωσή τους σε διεκδικήσεις που είχαν αποκλειστικό στόχο να βρεθεί βιώσιμη λύση. Ο λόγος είναι σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) στο ελληνικό κοινοβούλιο, που καλείται να νομοθετήσει όσα με αδιαπραγμάτευτο τρόπο ενέκρινε ο κόσμος της Ενημέρωσης για να προστατεύσει τα στοιχειώδη ασφαλιστικά δικαιώματά του.
Στο νέο τοπίο που θα σχηματιστεί, με το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ κάτω από την ίδια ασφαλιστική στέγη, οι Ενώσεις θα λειτουργήσουν αντιστοίχως ως κοινός για όλους και ανανεωμένος πυρήνας προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και υπεράσπισης της ποιότητας στην Ενημέρωση», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News