388
Μακέτα των έργων στο αεροδρόμιο του νησιού | ΥΠΑ

ΥΠΑ: Το νέο αεροδρόμιο Πάρου εκσυγχρονίζεται

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 17:33
Μακέτα των έργων στο αεροδρόμιο του νησιού
|ΥΠΑ

ΥΠΑ: Το νέο αεροδρόμιο Πάρου εκσυγχρονίζεται

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 17:33

Για τα εν εξελίξει έργα ανάπτυξης νέων υποδομών στο αεροδρόμιο Πάρου ενημερώνει, με ανακοίνωσή της, η Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με αφορμή την επίσκεψη του διοικητή της, Γεώργιου Σαουνάτσου, στον αερολιμένα. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για έργα προς όφελος του επιβατικού κοινού και τα οποία εποπτεύονται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, τα εκτελούμενα έργα προϋπολογισμού άνω των 41 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν:

  • Νέο κτίριο αεροσταθμού 12.500 τ.μ. και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
  • Νέο Πύργο Ελέγχου.
  • Νέο πυροσβεστικό σταθμό.
  • Αμφίπλευρη επέκταση του Διαδρόμου, ούτως ώστε να αποκτήσει συνολικό επιχειρησιακό μήκος 1.800μ. καθώς και νέα φωτοσήμανση.
  • Αμφίπλευρη επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, κατά 4 επιπλέον θέσεις για τζέτ αεροπλάνα, με παράλληλες εργασίες φωτισμού – φωτοσήμανσης.
  • Νέους χώρους στάθμευσης αυτοκίνητων 550 θέσεων, πλέον ειδικών θέσεων για λεωφορεία, ΑΜΕΑ και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
  • Σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού με 3βάθμια επεξεργασία λυμάτων.
  • Μονάδα διαχωριστή υδρογονανθράκων για έλεγχο απορροών προς τους παρακείμενους ευαίσθητους αποδέκτες.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταίκού συστήματος ισχύος 100 Κwp με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και διασύνδεση του συστήματος στο δίκτυο του διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Στα έργα περιλαμβάνεται η ανέγερση νέου κτιρίου αεροσταθμού έκτασης 12.500 τ.μ.

Σημειώνεται πως ο κ. Σαουνάτσος είχε συναντήσεις με το προσωπικό του αεροδρομίου υπό την αερολιμενάρχη Στέλλα Σαρρή, τον δήμαρχο Πάρου Κωνσταντίνο Μπιζά, και τον διευθυντή Εργου της INTRAKAT για το νέο αεροδρόμιο, Αλέξανδρο Καιρίδη.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο Διοικητής της ΥΠΑ σημείωσε πως «ο λειτουργικός και σύγχρονος σχεδιασμός του τερματικού σταθμού εγγυάται ότι η Πάρος θα πρωταγωνιστεί στις τουριστικές αφίξεις μέσω του αεροδρόμιου, και το επιβατικό κοινό θα απολαμβάνει την ταξιδιωτική εμπειρία μέσα από υψηλού επιπέδου υποδομές. Με το πέρας των έργων ο νέος τερματικός αεροσταθμός θα είναι κατά 17 φορές μεγαλύτερος από τον σημερινό, ο οποίος είναι επιφάνειας 745 τ.μ. Η σταδιακή παράδοση του νέου αεροσταθμού στην ΥΠΑ προβλέπεται να ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Παράλληλα, η επέκταση του Διαδρόμου από τα 1400μ στα 1800μ θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται πτήσεις με μεγαλύτερα αεροσκάφη, συνοδευόμενη από την αύξηση του αριθμού θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Να σημειωθεί δε ότι αυτή η μεγάλου μεγέθους ανάπτυξη του αεροδρομίου εξελίσσεται δίχως να επηρεάζεται το πτητικό έργο».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 2023 στο αεροδρόμιο Πάρου διακινήθηκαν 331.852 επιβάτες, και πραγματοποιήθηκαν 6.781 κινήσεις αεροσκαφών. Με τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία, το 2024 καταγράφεται αύξηση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 12%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...