235
|

Βρες τη λέξη: ΥΚΡΙΠΟΣΙΑ

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 13 Νοεμβρίου 2013, 00:33

Βρες τη λέξη: ΥΚΡΙΠΟΣΙΑ

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 13 Νοεμβρίου 2013, 00:33

Κάποια στιγμή θα έλαβες και εσύ ένα από αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα από δήθεν συγγενή στρατηγού ή βασιλιά αφρικανικής χώρας με το οποίο ζητούν τη βοήθειά σου για να βγάλουν μερικά εκατομμύρια δολάρια από τη χώρα τους πληρώνοντάς σε με ένα καλό ποσοστό. Είναι τόσο εμφανής η απάτη που αναρωτιέσαι γιατί τα στέλνουν αυτά τα μηνύματα. Η απάντηση είναι ότι η γελοιότητα του μηνύματος είναι το φίλτρο τους. Θέλουν δηλαδή να προσεγγίσουν τους πιο αφελείς ώστε να μη χάνουν τον χρόνο τους με άλλους.

Το ψάρεμα αφελών δεν το κάνουν μόνο ανώνυμοι απατεώνες αλλά είναι μια συνηθισμένη επιχειρηματική στρατηγική. Για παράδειγμα, ίσως έχεις πετύχει σε κάποιο από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια κάποιο παιχνίδι με αναγραμματισμούς. Μπορείς να καταλάβεις ότι και σε αυτή την περίπτωση απευθύνονται σε πολύ αφελείς ανθρώπους και μάλλον σε ηλικιωμένους. Αυτό φαίνεται από τους τόσο εύκολους «γρίφους» που θέτουν τους οποίους μπορεί να λύσει ακόμα και ένα μικρό παιδί.

Ο λόγος που τα αναφέρω όλα αυτά είναι διότι θεωρώ άκρως υποκριτικό από τη μία να έχεις λαϊκιστές παρουσιαστές που χτυπιούνται για τη σύνταξη της γιαγιάς και το πόσο δύσκολα περνά ο κόσμος και από την άλλη να στήνεις γελοία παιχνίδια πάσης φύσεως με τηλεφωνικές εταιρίες για να τους τα πάρεις. Σε όσες και όσους τα παρουσιάζουν έχω να πω ότι καταλαβαίνω την ανάγκη τους για δουλειά και/ή προβολή αλλά το «καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή» δεν ισχύει όταν κοροϊδεύουμε τον κοσμάκη, έστω και νόμιμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News