411
|

Τρομοκρατία. Φτάνει πια!

Ηλίας Κανέλλης Ηλίας Κανέλλης 28 Οκτωβρίου 2009, 06:17

Τρομοκρατία. Φτάνει πια!

Ηλίας Κανέλλης Ηλίας Κανέλλης 28 Οκτωβρίου 2009, 06:17

Είναι αντάρτικο πόλεων, βέβαια. Αλλά τι αντάρτικο;
Τι θέλουν αυτοί οι βίαιοι τύποι με τα καλάσνικοφ από τη ζωή μας;
Θέλουν να διορθώσουν τον κόσμο μας; Θέλουν έναν καλύτερο κόσμο;
Ακόμα και αν το διακήρυσσαν (που ο κυνισμός τους δεν τους επιτρέπει να το διακηρύξουν), θα ήταν ψέμα. Κανείς δεν έφτιαξε καλύτερο τον κόσμο χωρίς να έχει τον κόσμο με το μέρος του – άσε που πολλοί του άλλαξαν τα φώτα, κι ας είχαν τον κόσμο με το μέρος τους.
Τι θέλουν, λοιπόν; Απλώς: μια συνεχή αναμπουμπούλα. Μια ένταση που επιτρέπει στους δήθεν ριζοσπάστες αγωνιστές να βαφτίζουν κοινωνική δράση κάθε έκνομη συμπεριφορά (από ληστείες μέχρι δολοφονίες) και να διαθέτουν κύκλους οπαδών, έτοιμων να εξοργισθούν από «το κακό κράτος».
Οι τρομοκράτες στην Ελλάδα σήμερα δεν διαφέρουν από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων. Είναι λούμπεν, αστοιχείωτοι, βάρβαροι και εξαχρειωμένοι. Με αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι δυνατόν να συζητάς, όποια κι αν είναι η ιδεολογία σου, όποια κι αν είναι η θέση σου στην πολιτική και για την πολιτική. Αυτούς τους ανθρώπους μόνο να τους πολεμάς μπορείς.

Αυτοί οι άνθρωποι, που δολοφονούν με χειροβομβίδες και καλάσνικοφ, μοιάζει να μεγιστοποιούν τη δύναμή τους από την ανοχή της κοινωνίας.
Εν γένει, η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας στην τρομοκρατία είναι παράξενη. Ενώ οι πολιτικές δολοφονίες, οι βόμβες και οι ταραχές για το μπάχαλο και μόνο προβλήματα σωρεύουν στην πολιτική και την κοινωνική ζωή, οι πολίτες και τα πολιτικά κόμματα μοιάζουν να δέχονται στωικά και, πάντως, αδιαμαρτύρητα την τρομοκρατική δράση.
Κι όμως. Το πιο απλό πράγμα που θα περίμενε κανείς όταν μάλιστα κλιμακώνεται η εγκληματική τρομοκρατία θα ήταν μια διακομματική συνεννόηση και ένα παλλαϊκό κάλεσμα των πολιτών στους δρόμους.
Για μια μεγάλη διαδήλωση εναντίον του λούμπεν περιθωρίου που επιχειρεί να δυναμιτίσει το όποιο κλίμα κοινωνικής συναίνεσης επιτρέπει ακόμα στους πολίτες να ζουν μαζί με κοινούς κανόνες που τους πιστεύουν και τους σέβονται και να πασχίζουν για ένα καλύτερο μέλλον, ατομικό και συλλογικό.
Μια διαδήλωση που μπορεί να ενώσει δεξιούς κι αριστερούς κάτω από ένα σύνθημα: φτάνει πια και ως εδώ.
Κύριοι της κυβέρνησης, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρία Παπαρήγα και κύριε Τσίπρα, κατά καιρούς έχετε στηρίξει μαζικές διαδηλώσεις για πολύ λιγότερο σημαντικά ζητήματα. Δεν είναι καιρός να συντονίσετε τις δυνάμεις σας και για τη διαφύλαξη της κοινής ειρήνης, της ελευθερίας, της ζωής χωρίς φόβο;
Η τρομοκρατία είναι εχθρός όλων μας. Ας το ξεκαθαρίσουμε, ας το δηλώσουμε δυνατά κι ας κινηθούμε εναντίον της. Είναι το δημοκρατικό καθήκον όλων μας.

Το χρονικό των εξελίξεων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News