Και με τη βούλα του Μεγάρου Μαξίμου «ξεκλειδώνει» επισήμως το project Τατόι, ένα από τα μεγάλα έργα ανάπλασης και υποδομής που είχε εξαγγείλει ήδη από τις προγραμματικές του δηλώσεις το καλοκαίρι του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως πληροφορείται το Protagon.
Μακριά από… ιστορικά κόμπλεξ και με την επίγνωση ότι ένα τέτοιο μνημείο και, συνακόλουθα, ένας πνεύμονας πρασίνου στο λεκανοπέδιο Αττικής δεν μπορεί να μένει αναξιοποίητος, η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα στα επόμενα βήματα, προκειμένου το επόμενο διάστημα να «τρέξουν» όλες οι απαραίτητες κανονιστικές και αδειοδοτικές διαδικασίες, ώστε το project να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά ήδη από το 2022 και το 2023 το νέο Τατόι να είναι επισκέψιμο από το κοινό.
Οπως επισημάνθηκε σε τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τρίτης και στη βάση μελέτης βιωσιμότητας που εκπόνησε η εταιρία KPMG, αποφασίστηκε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ίδρυση μια ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να έχει συσταθεί ως τον Μάιο. Παράλληλα, όλα τα συναρμόδια υπουργεία γνωρίζουν σε ποιες δράσεις και συνέργειες πρέπει να προβούν, προκειμένου να υπερβληθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ στόχος είναι και οι βασικές υποδομές του νέου Τατοΐου να αρχίσουν να σχηματοποιούνται ως το τέλος του επόμενου έτους.
Στην τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν μια σειρά συναρμόδιων υπουργών και γενικών γραμματέων (Λίνα Μενδώνη, Σπήλιος Λιβανός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Γιώργος Αμυράς, Νίκος Ταγαράς κ.α.), ο Νίκος Μαντζούφας του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ο Βασίλης Κουτσαβλής εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου που «παλεύουν» εδώ και χρόνια για την αναμόρφωση του ιστορικού αυτού χώρου.
Η κεντρική βούληση που εκφράστηκε είναι ότι αυτός ο τεράστιος χώρος, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων, δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητος, καθώς μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και μάλιστα τουριστών υψηλού επιπέδου. Με βάση εκτιμήσεις και από αντίστοιχα παλάτια που αξιοποιήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το αναμορφωμένο Τατόι θα μπορούσε να υποδέχεται έως και 16 εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση και να είναι ένας προορισμός 12 μήνες τον χρόνο.
Τα δύσκολα, βεβαίως, είναι μπροστά. Όπως προαναφέρθηκε, τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να ξεμπλέξουν το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων και των αδειοδοτικών περιορισμών, με σεβασμό στο περιβάλλον, μιας και ένα μεγάλο μέρος της περιοχής είναι Natura και άρα επιτρέπεται μόνο ήπια δραστηριότητα. Σύμφωνα με την κεντρική ιδέα, η ανώνυμη εταιρία ειδικού σκοπού που θα «τρέχει» το project Τατόι θα είναι αρμόδια και για τις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα γίνουν για του ιδιώτες-αναδόχους μιας σειράς δραστηριοτήτων εντός του κτήματος.
Μουσείο, καφέ κι εστιατόρια
Το παλαιό ανάκτορο και ο περιβάλλων χώρος αναμένεται να μετατραπούν σε μουσείο, υπό την εποπτεία του υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο να ανοίξει τις πόρτες του το 2023, ενώ θα υπάρχουν κατάστημα του μουσείου και καφέ. Μέσα στον «ιστορικό πυρήνα» θα υπάρχουν εστιατόρια, διαφορετικών ειδών, τόσο ευρύτερα προσβάσιμα όσο και πιο gourmet, με προϊόντα από το κτήμα του Τατοΐου. Παράλληλα, στο «κέντρο» του κτήματος θα διοργανώνεται μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως ποδηλασία, αναρρίχηση, ιππασία, αλλά και βόλτες με άμαξες. Οι ιστορικοί στάβλοι του βασιλέως Γεωργίου Α’, παράλληλα, αναμένεται να αναμορφωθούν, εκτός του ιστορικού πυρήνα. Και, σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι το Τατόι να σταματήσει να ρημάζει και να αποτελέσει εργαλείο πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.
(Περισσότερα για το project είχε προγραμματιστεί να ανακοινώσει διαδικτυακά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την Τετάρτη 20 Ιαν. στις 14.00)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News