Η μία θα πάει 22 μέρες στο Μεξικό. Η άλλη θα πάει 17 μέρες στο Βλαδιβοστόκ. Κι όλες μαζί θα δώσουν σκληρή μάχη (και φέτος) με τον καρκίνο του μαστού.
«Πέρυσι», έγραφε το μήνυμα που έλαβα στο γραμματοκιβώτιο του facebook, «εμείς τα κορίτσια, έπρεπε να γράψουμε το χρώμα του σουτιέν μας στον τοίχο μας. Για μέρες οι άντρες ήταν μπερδεμένοι… Απορούσαν γιατί γράφουν όλα τα κορίτσια χρώματα στον τοίχο τους. Φέτος η ιδέα είναι να ορίσουμε μια πόλη/χώρα-στόχο ταξιδιού σύμφωνα με τον μήνα που γεννηθήκαμε (πιο κάτω θα δείτε μια λίστα) και η ημερομηνία γέννησης θα είναι οι μέρες που θέλουμε να ταξιδέψουμε. Οπότε στην κατάστασή σας θα μπορούσε να γράφει π.χ. αν γεννηθήκατε στις 21 Φεβρουαρίου: «Θα ταξιδέψω για 21 μέρες στο Λονδίνο!». Ιανουάριος – Μεξικό, Φεβρουάριος – Λονδίνο, Μάρτιος – Μαϊάμι, Απρίλιος – Δομινικανή Δημοκρατία…»
Δεν άντεξα να διαβάσω παρακάτω.
Προφανές ερώτημα πρώτο: Πώς ακριβώς στοχεύεις στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για ένα θέμα, όταν καλείς σε μια διαδικτυακή κινητοποίηση με κρυφό σύνθημα; Είναι, ας πούμε, σα να μαζευόμαστε τρεις χιλιάδες άνθρωποι στο Σύνταγμα να διαδηλώσουμε κατά της Μπόκο Χαράμ και να έχουμε συνεννοηθεί αντί άλλου συνθήματος, να κρατάμε μια σακούλα φασόλια μαυρομάτικα, μην τυχόν και βγει παρά έξω.
Ερώτημα δεύτερο: Πώς καταφέρνουμε, εμείς οι γυναίκες συχνότερα, να αυτοπεριχαρακωνόμαστε σε τέτοιου τύπου σεξιστικές παγίδες;
Και κάπως έτσι, μ' αυτού του είδους τις σαχλές διαδικτυακές «σταυροφορίες» οι χρήστες του facebook νομίζουμε πως βάζουμε τέλος κατά περίπτωση στην ελονοσία, την πείνα στον λεγόμενο τρίτο κόσμο, τη φρικαλεότητα των τζιχαντιστών, την κακοποίηση των ζώων κτλ κτλ.
Αυτό βεβαίως από μόνο του δεν είναι πρόβλημα. (Κι αν είναι, λύνεται με ένα unfollow και δυο τρία εκτονωτικά «πλοκ»). Πρόβλημα μπορεί να γίνει όμως, αν οι μετέχοντες σε τέτοιου είδους «εκστρατείες» έχουν την εντύπωση πως με την αφελή κινητοποίησή τους έχουν κάνει το καθήκον τους. Το καθήκον τους ως πολίτες του κόσμου απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα.
Αναρωτιέμαι στ’ αλήθεια για παράδειγμα, πόσοι από αυτούς που ανεβάζουν φωτογραφίες κακοποιημένων σκύλων στο facebook (και πόσοι γενικότερα βέβαια), μπαίνουν στον κόπο να καταγγείλουν την κακοποίηση ενός ζώου από τον γείτονά τους…
Με την ευκαιρία, ας ειπωθεί πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος στις γυναίκες, με περισσότερα από 4.000 περιστατικά ετησίως στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας από 45 ως 60 ετών. Η πρόληψη είναι αποφασιστικής σημασίας και σ’ αυτή τη μάχη υπάρχουν σημαντικά όπλα:
- Αυτοεξέταση σε μηνιαία βάση.
- Ετήσια εξέταση από τον γυναικολόγο.
- Μαστογραφία (στην ηλικία και με τη συχνότητα που επιτάσσουν τα σχετικά πρωτόκολλα).
Κορίτσια, ψηλαφιστείτε σήμερα και σώζουμε όλες μαζί τον κόσμο άλλη μέρα!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News