481
|

Τι κάνουν με τη Διαύγεια;

Τι κάνουν με τη Διαύγεια;

Απορώ μ' αυτούς που λένε πως δεν υπάρχει συνέχεια στο ελληνικό κράτος. Πού το είδαν; Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες εκλάμψεις  εκσυγχρονισμού, το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας ξοδεύεται για την ισοπέδωση των θεσμών. Πού και πού, από ύψιστη ανάγκη, εισάγουμε μηχανισμούς εκδημοκρατισμού της κοινωνίας αλλά πολύ γρήγορα σπεύδουμε να τους ξηλώσουμε. Ας πούμε τον νόμο Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Αλλά και κάθε επιβεβλημένη καινοτομία στην εξυπηρέτηση των πολιτών, την καθυστερούμε επίτηδες.

Σύμφωνα με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που έστειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) Διομήδης Σπινέλλης, ζητά  την απόσυρση της τροπολογίας που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών για την προαιρετική ανάρτηση των αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο διαδίκτυο.

Στο Δικτυακό Τόπο της ΕΕΛ/ΛΑΚ αναφέρεται πως το υπουργείο Οικονομικών προτείνει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο «δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για την διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών».

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να άρει τους περιορισμούς  της «Διαύγειας», επικαλούμενη ταχύτητα στις αποφάσεις και υποβαθμίζοντας τη σημασία του μηχανισμού ελέγχου των δημόσιων δαπανών.

Γι' αυτό επιμένω πως το κράτος έχει συνέχεια. Επαγρυπνεί να ξηλώσει οτιδήποτε πάει να ταυτιστεί με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Και η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να μην πτοείται καθόλου από κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως τα 500 εκατομμύρια των αεροπλάνων, η αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία, ο διορισμός των περιφερειακών διευθυντών, συγγενών, φίλων και ημέτερων «συντρόφων». Γενικότερα, αν οι προηγούμενοι είχαν κάποιο στοιχειώδες τακτ, αυτοί εδώ, στο όνομα της «αριστεροσύνης» δεν υπολογίζουν κανέναν.

Πάντως θα είναι κρίμα να απαξιωθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που έκλεινε πολλά παράθυρα για επίδοξα «αρπακτικά» του δημοσίου. Και είναι ακόμα πιο απογοητευτικό να αισθάνεσαι ότι όσες «ηρωικές» αποφάσεις και να παρθούν, θα έρθει η επόμενη στιγμή που θα τις καταργήσει. Γιατί πάντα η καθυστέρηση σ' αυτή τη χώρα, ποτίζεται από την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και το σκοτάδι στις δημόσιες συναλλαγές.

Και το χειρότερο απ' όλα είναι πως όσα κι αν γράφονται, όσα κι αν αποκαλύπτονται, κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται. Θα πρέπει, μάλλον, να περάσουν άλλα τόσα χρόνια κυβέρνησης αριστεράς για να ισοφαρίσουν την αδικία της δεξιάς. Γιατί αυτό είναι μονίμως το επιχείρημα τους. Ως πότε όμως;

Διαβάστε εδώ την επίμαχη τροπολογία.

Τι απαντά η κυβέρνηση
Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «προβοκάτσια» και τόνιζαν:

«Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το Υπουργείο οικονομικών «ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών! Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News