431
Εμβολιασμός παιδιών στην Πράγα συνοδεία... δρωμένων με υπερήρωες! | REUTERS/David W Cerny

Θεοδωρίδου: Με τον φόβο του συνδρόμου MIS-C δώσαμε το εμβόλιο στα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 18:36
Εμβολιασμός παιδιών στην Πράγα συνοδεία... δρωμένων με υπερήρωες!
|REUTERS/David W Cerny

Θεοδωρίδου: Με τον φόβο του συνδρόμου MIS-C δώσαμε το εμβόλιο στα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 18:36

Τη βασική αιτία για την οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρότεινε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε παιδιά από 5 έως 11 ετών ανέλυσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία τη Δευτέρα.

Οπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, το σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν η προστασία των ίδιων των παιδιών από τη λοίμωξη με κορονοϊό και συγκεκριμένα του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C).

Πρόκειται για έναν σπάνιο αλλά υπαρκτό κίνδυνο σε παιδιά, μία οντότητα που εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο με τον κορονοϊό, όπως εξήγησε.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν από το σύνδρομο MIS-C. Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά με μέση ηλικία τα 14 έτη και από αυτά μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο.

Ανάλογα ήταν και τα ευρήματα από τη Γαλλία, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA. Σύμφωνα και με αυτή τη μελέτη, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για το σύνδρομο MIS-C.

H πρόβλεψη ότι τα υγιή παιδιά αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις βαριές επιπλοκές που σχετίζονται με τη λοίμωξη Covid-19 έχει καταρριφθεί τους τελευταίους μήνες από την περιγραφή του συνδρόμου MIS-C, το οποίο έχει κλινικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki (KD) και το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου 2020, αναφορές από την Ευρώπη και στη συνέχεια και τις ΗΠΑ περιέγραψαν την εμφάνιση μιας νέας, εμπύρετης κλινικής οντότητας στα παιδιά που περιελάβανε επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που συχνά απαιτούσε φροντίδα σε ΜΕΘ.

Χαρακτηριζόταν επίσης από εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα και φλεγμονώδεις αλλαγές στον στοματικό βλεννογόνο. Ενώ αρχικά ορίστηκε ως Kawasaki-like syndrome, έγινε σύντομα σαφές ότι αυτό το νέο σύνδρομο ήταν πολύ διαφορετικό από τη νόσο Kawasaki.

Αυτό το αναδυόμενο σύνδρομο, που μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη νόσο Kawasaki, έχει πλέον περιγράφει σε όλο τον κόσμο και ονομάζεται Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C) σε παιδιά που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19.

Η συνολική κλινική εικόνα του MIS-C είναι παρόμοια από πολλές απόψεις ως προς την καθυστερημένη, σοβαρή φάση Covid-19 σε ενήλικες, η οποία χαρακτηρίζεται από μια καταιγίδα μεσολαβητών φλεγμονής, συνεπακόλουθη κατάσταση υπερφλεγμονής και βλάβη σε πολλά όργανα, που πολύ συχνά περιλαμβάνει σοβαρή μυοκαρδίτιδα και οξεία νεφρική βλάβη.

Αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι στις 6 Ιανουαρίου, στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM), δημοσιεύτηκε ακόμη μία μελέτη που αφορούσε παιδιά 5-11 ετών που εμβολιάστηκαν με το χαμηλής δοσολογίας εμβόλιο της Pfizer. Η μελέτη αποδεικνύει την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...