382
|

Θα μας τρελάνετε στις Κυκλάδες;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 21 Αυγούστου 2013, 00:41

Θα μας τρελάνετε στις Κυκλάδες;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 21 Αυγούστου 2013, 00:41

Από το 1999 μέχρι και το 2008 έκανα διακοπές μόνο στις Κυκλάδες. Χρόνο με τον χρόνο, μου πήρε καιρό είναι αλήθεια γιατί είχα μαγευτεί από το περιβάλλον, κατάλαβα πως δεν έχει καμία διαφορά από τη Χαλκιδική και άλλους «διάσημους» τουριστικούς προορισμούς.

Απάτη, και ας είναι καλά τα κορόιδα, Έλληνες και αλλοδαποί. Με αφορμή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης και τις αντιδράσεις των «σοβαρών επιχειρηματιών» του νησιού, και όχι μόνο, ακολουθούν μερικές παρατηρήσεις:

1) κάθε βράδυ, αναλόγως την περιοχή, είχες την «τύχη» να ακούς στο βάθος όχι τα τζιτζίκια αλλά την ντιζελογεννήτρια – στην ερώτησή σου προς τους ντόπιους γιατί δεν βάζουν 2-3 ανεμογεννήτριες για την ηλεκτροδότησή τους, έπαιρνες την πληρωμένη απάντηση πως «ασχημαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν επιληψίες».
2) αν ζητούσες απόδειξη για την Εφορία, το ποσό για τη διαμονή αυξάνονταν κατά 40%
3) πλήρωνες για 4 καφέδες και 4 τοστ μίνιμουμ από 7.000 δραχμές έως 40 ευρώ, σπάνια με απόδειξη
4) ανασφάλιστοι αλλοδαποί και αλλοδαπές καθάριζαν δωμάτια και δούλευαν ως καθαρίστριες-λαντζέρηδες, όπως συμβαίνει και σήμερα
5) ανήλικοι γιοι, ανήλικες κόρες και ανιψιές, αδελφές και θείες, μπατζανάκια και όλο το σόι ως σερβιτόροι σε ταβέρνες (ο Θεός να τις κάνει) και καφετέριες, όπως συμβαίνει και σήμερα.
6) «Δυο μουσακάδες, μια χωριάτικη, δυο μπύρες, για Έλληνες»!
7) Σοβαρές γνώσεις της αγγλικής, γερμανικής και γαλλικής γλώσσας, ιδιαίτερα π.χ. στην Αμοργό, κανένας από τους τουριστικούς «επιχειρηματίες. Ακόμα θυμάμαι τη γριά με το μαύρο τσεμπέρι και τον ευτραφή υιό να μας την πέφτουν στη Σαντορίνη στις 03:00 τα ξημέρωματα με την κορυφαία ατάκα: «ρούμμμ; ρούμμμμ; ρούμμμ μίστερρρ! Κομ!, λες και είχαμε βγει ως Αμερικανοί ναύτες στην Τρούμπα το 1950
8) πίναμε καφέ και ούζα με μεζέ μαζί με τα κλιμάκια της Εφορίας και του ΙΚΑ τα οποία είχαν έρθει για ελέγχους
9) Πληρώναμε τα φρέσκα ψάρια 20.000 δραχμές ή 65 με 70 ευρώ το κιλό
10) Ακούγαμε κορυφαίους διαλόγους από ιδιοκτήτες δωματίων όπως «έχω τέσσερις Γερμανούς μαλάκες, πού να τους χώσω; έχεις, ρε φίλε, τίποτα άδεια δωμάτια;».

Μην προσπαθείτε να μας τρελάνετε όλοι εκεί στις Κυκλάδες. Δεν είμαστε τόσο ταλαιπωρημένοι από τον χειμώνα που περάσαμε στο Μόναχο, στο Λονδίνο ή στο Παρίσι. Υπάρχουν και σοβαροί επιχειρηματίες αλλά αποτελούν τη μειοψηφία. Εμείς οι Έλληνες τουλάχιστον ξέραμε και ξέρουμε. Απλά, βλακωδώς, δεν μιλούσαμε τότε και εμείς γιατί είχαμε, και έχουμε ακόμα και σήμερα, τα ίδια χάλια και την ίδια υποκρισία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News