507
|

Θα κλείσουμε τις χωματερές;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 6 Μαρτίου 2013, 00:50

Θα κλείσουμε τις χωματερές;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 6 Μαρτίου 2013, 00:50

Η Ελλάδα πέρα από τα Τέρατα
Γιατί η πραγματικότητα δεν είναι πάντα αυτή που νομίζουμε.
Υποδείξτε τα θέματα που θέλετε να ερευνήσουμε στο [email protected]

To τέρας
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ζητά να συνεργαστεί με την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν και το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση των έργων αποκατάστασης των χωματερών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει πως στην Ελλάδα, σήμερα, λειτουργούν μόνο 78 χωματερές κι άλλες 318 ανενεργές βαίνουν προς αποκατάσταση.

Το ρεπορτάζ
Η εισήσηγη της Κομισιόν για παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας των χωματερών, έφερε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Παρά τις παλαιότερες καταδικαστικές αποφάσεις και παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι χωματερές δεν έκλεισαν. Τα βήματα που έχουμε κάνει προς ένα πιο σύγχρονο και αποδοτικό μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών μας είναι ελάχιστα.

Όπως δήλωσε η Ζωρζέττα Λάλη, υπεύθυνη της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Ελλάδα έχουμε ακόμη 396 ανοιχτές χωματερές, αν και γι’ αυτές έχουν ήδη δοθεί χρήματα από το ΕΣΠΑ για το κλείσιμο και την αποκατάστασή τους. Όπως επισήμανε, μάλιστα, τα πρόστιμα που θα επιδικαστούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα τα πληρώσουν οι ήδη (υπερχρεωμένοι) Δήμοι, αφού έχει αλλάξει η νομοθεσία.

Τα στοιχεία εις βάρος της χώρας μας είναι συντριπτικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Από το 2000 μέχρι το 2010, στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν 53.339 κιλοτόνοι σκουπιδιών. Από αυτούς, οι 46.252 πετάχτηκαν σε χωματερές και μόνο 7.087 ανακυκλώθηκαν ή κομποστοποιήθηκαν.

Η σύγκρισή μας με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε αναδεικνύει ανάγλυφα την κάκιστη εικόνα της χώρας μας.
Στη Γερμανία, ανά κάτοικο, το 45% των αποβλήτων ανακυκλώνονται, στο Βέλγιο 40%, στη Σουηδία 36%, στην Ιρλανδία 35%, και στην Ολλανδία 33%.
Τα υψηλότερα ποσοστά κομποστοποίησης τα έχει η Αυστρία με 40%, η Ολλανδία με 28% , το Βέλγιο με 22%, το Λουξεμβούργο με 20%, η Δανία με 19% και η Ισπανία με 18%.

Με τη μέθοδο της αποτέφρωσης, η Δανία διαχειρίζεται το 54% των αποβλήτων της, η Σουηδία το 49%, η Ολλανδία το 39%, η Γερμανία το 38%, το Βέλγιο το 37%, το Λουξεμβούργο το 35% και η Γαλλία το 34%.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της κολοσσιαίας διαφοράς που έχουμε με τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε., αρκεί να κοιτάξει τα στοιχεία του 2010.
Εκείνη τη χρονιά ο κάθε ένας από εμάς δημιούργησε 457 κιλά σκουπίδια. Από αυτά, το 82% κατέληξε σε χωματερές, το 17% ανακυκλώθηκε και μόλις ένα 1% κιλό κομποστοποιήθηκε.
Στον αντίποδα, από τα 583 κιλά σκουπιδιών ενός Γερμανού πολίτη, το 45% ανακυκλώθηκε, το 17% κομποστοποιήθηκε και τα υπόλοιπο 38% αποτεφρώθηκε.

Τέλος, κάποιος μπορεί να παραπλανηθεί διαβάζοντας πως ο μέσος όρος των αποβλήτων που καταλήγουν σε χωματερές στην Ευρώπη των 27 αγγίζει το 38%. Το ποσοστό αυτό προέρχεται, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, από τις χώρες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε., από το 2004 και μετά. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Βουλγαρίας, η οποία πετά στις χωματερές το 100% των σκουπιδιών, η Ρουμανία το 99%, η Λιθουανία το 94% και η Λεττονία το 91%.

Πηγές: ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News