700
|

Τέφρα και μπούρμπερη!

Νίκος Ορφανός Νίκος Ορφανός 1 Ιουλίου 2014, 00:03

Τέφρα και μπούρμπερη!

Νίκος Ορφανός Νίκος Ορφανός 1 Ιουλίου 2014, 00:03

Οι περισσότεροι έχουμε χάσει κάποιον δικό μας άνθρωπο. Τις ώρες της οδύνης, η ψυχραιμία λυγίζει κάτω από τον πόνο. Θαυμάζω τους αξιοπρεπείς τελετάρχες που διευκολύνουν τη διαδικασία. Ένας τέτοιος Κύριος, με κάπα κεφαλαίο, απάλυνε τον πόνο και την αναμπουμπούλα του χαμού, στην απώλεια του πατέρα μου, πάντα τον θυμάμαι με εκτίμηση.

Οι περισσότεροι έχουμε συνοδεύσει κάποιον αγαπητό μας στην τελευταία του κατοικία. Με λιοπύρι ή κρύο, βροχή ή αέρα, η πομπή, πάντα θλιβερή και αργόσυρτη, τα λόγια δύσκολα, τα ξέρετε, μη σας θλίβω άλλο.

Η ταφή είναι μυστήριο της θρησκείας, αλλά και μπίζνα χοντρή. Ο καημένος ο τελετάρχης, θα κάνει την κηδεία, θα κάνει και το μνημόσυνο, θα πάει παρακάτω. Ο ιερέας όμως παραμένει. Και ζωντανός και πεθαμένος θα σε ψέλνει κάθε τρεις και λίγο. Εάν δε η χήρα σου είναι θεούσα ή τη δει λίγο συναισθηματικά, κάθε βδομάδα θα είναι από πάνω σου ο μαυροντυμένος με την ομπρέλα του, να συναξάρει βιαστικά το εδάφιο, να τσεπώνει το -μαύρο- χαρτζιλίκι και να πηγαίνει παρακάτω.

Έχετε δει την ταινία της Βερτμίλερ, η κυρία και ο ναύτης; Ναυαγούν στο ερημονήσι, στην εσχατιά της θαλάσσης, μπαίνει στο ερειπωμένο καλύβι ο κομμουνιστής και άθεος ναύτης και με το που ανοίγει τη μισογκρεμισμένη πόρτα, βλέπει έναν Εσταυρωμένο στον τοίχο και αναφωνεί: Ε, όχι κι εδώ ρε γαμώτο!

Ε, κάπως έτσι πάει το πράγμα και μετά θάνατον με την εκκλησία.

Πιστεύεις, δεν πιστεύεις, πρέπει να ταφείς βρε, για να κριθείς στη Δευτέρα παρουσία που θα αναστηθούν οι νεκροί και τα λοιπά και τα λοιπά, εντάξει, σεβαστά όλα αυτά, αλλά ταφή με το ζόρι βρε θεομπαίχτες;

Τι να απαριθμήσω;

Ότι πρώτοι οι ιερείς των νεκροταφείων, ερίζουν για την καλοπληρωμένη θέση τους στο νεκροταφείο;

Για τη βιαστική ξεπέτα σε κάθε ευχέλαιο, για να πάνε παρακάτω, με το πουρμπουάρ στην τσέπη;

Για τη χυδαιότατη διαδικασία της εκταφής, που προσβάλλει βάναυσα το σώμα, το ναό της ψυχής βρε αθεόφοβοι, έτσι δεν το αποκαλείτε; Όπου, ο νεκρός, εάν δεν έχει λιώσει, στα διαβρωμένα χώματα των κορεσμένων νεκροταφείων, τσουβαλιάζεται από τον ηρωικό εργάτη -υποκλίνομαι πραγματικά σε αυτούς που κάνουν αυτή τη δουλειά-, με τους συγγενείς να κλαίνε ξανά, και τη σωρό, στο σακί, να ξαναθάβεται σε σκέτο χώμα, για να γίνει δεύτερη εκταφή στον χρόνο, και να μπουν τα οστά στο κασελάκι… μιλάμε για καθαρή εκδίκηση επάνω στο σώμα, σε τεθνεώτες αλλά και ζώντες συγγενείς.

Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Γιώργος Καμίνης, επιθυμώντας να εφαρμόσουν τον νόμο, προσπαθούν καιρό τώρα να οριοθετήσουν αποτεφρωτήριο νεκρών. Διαβάζω στα Νέα: «Βασικό εμπόδιο αποτελούν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας που επιμένει στην ταφή και επικαλείται την πρόκληση του θρησκευτικού αισθήματος, ζητώντας εισαγγελικές παρεμβάσεις ώστε να μη δημιουργηθούν τα Κέντρα».

Μιλάμε για παρεμπόδιση που έχει στόχο να μη χαθεί η πελατεία. Προσέξτε: οχτώ χρόνια έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος κι ακόμα τίποτα. Εάν κάποιος πιστεύει ότι μια κοινωνία μπορεί να πάει μπροστά, χωρίς πρωτίστως κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, γελιέται. Για άλλη μια φορά, η χώρα κυβερνιέται κατά τα γούστα και τα προσωπικά πιστεύω του πρωθυπουργού, μια χώρα-μαγαζί.

Και γιατί να γίνουν τα αποτεφρωτήρια στα νεκροταφεία; Να γίνουν σε οργανωμένους επαγγελματικούς χώρους. Δεν θέλω να με καίνε και παραδίπλα να περνάνε εκκλησιαστικές πομπές. Δεν θέλω να αναστηθώ ρε φίλε, αναστηθείτε εσείς που θέλετε, δεν έχω το δικαίωμα δηλαδή;

Ακούω, ήδη, τους γνωστούς -δημοσίως- θρησκευάμενους να μιλάνε για αντικληρικές αντιλήψεις και τα λοιπά. Το μυαλό σας και μια λίρα υποκριτές, γραμματείς και Φαρισαίοι!

Και μέσα σε όλα αυτά, καταδικάστηκε και ο τύπος που έφτιαξε το σατιρικό σάιτ με τον Παστίτσιο, δέκα μήνες! Καλά, όλοι αυτοί που δίνουν τα βιβλία με τα γνωμικά του κάθε βδομάδα στα περίπτερα τον σέβονται δηλαδή τον γέροντα; Άξιος ο μισθός των δικαστών που τον καταδίκασαν, μιλάμε για θεματοφύλακες της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης!

Μάλλιασε η γλώσσα μας αλλά θα το ξαναπούμε: Ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους είναι επιτακτική ανάγκη! Για να μην φυτρώνει ούτε η εκκλησία, αλλά ούτε και το κράτος, εκεί που δεν τους σπέρνουν! Και οι ιερείς να πάψουν κάποια στιγμή να πληρώνονται από το κράτος. Να τους πληρώνουν όσοι επιθυμούν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί έτσι θα φιλοτιμηθούν να διαβάζουν σωστά και καθαρά τα υπέροχα ελληνικά των Ευαγγελίων στις λειτουργίες, και όχι να τα λένε με τρόπο που δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Ας μην παραπονιούνται μετά που στους γάμους και τα βαφτίσια ο κόσμος στήνει «πηγαδάκια», τι να παρακολουθήσει, αφού ο παπάς υποτιμά μόνος του το λόγο του Ευαγγελίου.

Αυτά.

Νικόλαος Παστίτσιος ο Ορφανός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News