421
|

Τα διόδια αυξάνονται αλλά οι δρόμοι δεν τελειώνουν

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 15 Ιανουαρίου 2010, 14:17

Τα διόδια αυξάνονται αλλά οι δρόμοι δεν τελειώνουν

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 15 Ιανουαρίου 2010, 14:17

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου αυξάνονται κατά 10 ως 20 λεπτά τα διόδια στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών!!!

Είναι απολύτως φυσιολογικό όμως αφού όπως όλοι γνωρίζουν οι συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος αποτελεί Ευρωπαϊκό πρότυπο για τις …εξαιρετικές προδιαγραφές ασφαλείας του και τις …τεράστιες ανέσεις που παρέχει στους οδηγούς που τον διασχίζουν! Κι όσοι αδαείς τον αποκαλούν «καρμανιόλα» προφανώς δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Δεν πειράζει λοιπόν που θα πληρώνουμε κάτι παραπάνω έστω κι αν η αναπροσαρμογή αυτή προστίθεται στις αστρονομικές αυξήσεις των διοδίων που είχαν φτάσει ως και το 140% από το 2008! Έστω κι αν τα έργα που γίνονται εκεί –ούτε θυμάμαι από πότε-προχωρούν με τους γνωστούς Ελληνικούς ρυθμούς
Ακόμα πιο πλουσιοπάροχο είναι το χαράτσι που πληρώνουν εδώ και λίγο καιρό χιλιάδες οδηγοί που καθημερινά περνούν τα διόδια των Αφιδνών για να πάνε στο Μαρκόπουλο, τον Ωρωπό, το Χαλκούτσι, το Δήλεσι , τον Κάλαμο και πολλές ακόμα περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής .

Αντί για 2,75 ευρώ καταβάλουν 3,70 (1,85+1,85) προφανώς για να ευχαριστήσουν τους ιθύνοντες που τους δίνουν την χαρά να περιμένουν στην «ουρά» και κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα. Γκρινιάζουν κι αυτοί οι αχάριστοι αντί να είναι ευτυχείς που απολαμβάνουν την ωραία θέα του βουνού από τα δεξιά και το τρενάκι που κινείται παράλληλα με την εθνική οδό.

Έχω καιρό να περάσω και από την Κορίνθου -Τριπόλεως όπου-τουλάχιστον μέχρι το περασμένο καλοκαίρι- γίνονταν επί μήνες έργα και στα δύο ρεύματα αφήνοντας σε μεγάλα κομμάτια μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας και στέλνοντας-λόγω αθλίας σήμανσης- στην Τρίπολη, οδηγούς που πήγαιναν στο Ναύπλιο και το Άργος, δηλαδή σε άλλο νομό της Πελοποννήσου.

Κι εκεί όμως, τα διόδια καταβάλλονταν κανονικότατα. Διότι προφανώς κάποιοι σκέφτηκαν ότι οι οδηγοί και οι επιβάτες με τις ταχύτητες χελώνας μπορούσαν να χαρούν με χρονική άνεση και την πραγματικά ωραία διαδρομή και –κυρίως-να γνωρίσουν την Αρκαδική πρωτεύουσα όσοι δεν την είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν. Ε, να μην πληρώσουν κάτι παραπάνω;

ΥΓ: Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση να πληρώνει ακριβά διόδια σε πραγματικούς αυτοκινητοδρόμους, όπως στην Αθηνών-Κορίνθου , στην Αττική Οδό η σε μεγάλα κομμάτια της Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Όταν βέβαια οι αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν πλήρως και εξυπηρετούν τους πολίτες. Σε κανένα πολιτισμένο μέρος όμως δεν πληρώνεις ολόκληρο το ποσό για τον … μισό δρόμο (Κορίνθου-Τριπόλεως, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα). Δεν σου ζητάνε αυξήσεις-σε καιρό οικονομικής κρίσης μάλιστα-για να κυκλοφορείς σε «αυτοκινητόδρομο» χωρίς διαχωριστικές μπάρες.(Αθηνών-Πατρών). Και πάντως βρίσκουν τρόπους-ειδικά όταν ζητάνε πολύ περισσότερα χρήματα-για να διευκολύνουν και όχι για να δυσκολεύσουν ακόμα περισσότερο την μετακίνηση των οδηγών (διόδια Αφιδνων).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News