357
|

Στην πορεία της Κυριακής

Avatar Νίκος Κακαρίκας 20 Φεβρουαρίου 2012, 07:01

Στην πορεία της Κυριακής

Avatar Νίκος Κακαρίκας 20 Φεβρουαρίου 2012, 07:01

Από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας γεμάτες με κλούβες. Αστυνομικοί με πολιτικά σε κάθε γωνία. Οι περισσότεροι μαυροντυμένοι (σ.σ. αυτούς που οι περισσότεροι μπερδεύουν με “μπαχαλάκηδες” ή “προβοκάτορες αστυνομικούς”, δεν είναι τίποτα από τα δύο, είναι αστυνομικοί που συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας και συνδράμουν σε συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων).

Στις 16:00 οι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρερ είναι περισσότεροι από τον κόσμο και οι λίγοι καρναβαλιστές ελκύουν το ενδιαφέρον τους. Γρήγορα όμως και μέχρι τις επτά περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι (δίκτυο συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι γνωστοί Αγανακτισμένοι και μοτοσικλετιστές) γεμίζουν την πλατεία Συντάγματος.

Τα αίματα ανάβουν γύρω στις οκτώ, όταν πέντε κουκουλοφόρα πιτσιρίκια με άγνοια κινδύνου, αρχίζουν να πετούν πλαστικά μπουκάλια και πέτρες εναντίον των ΜΑΤ στη Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου. Ο κόσμος αντιδρά βρίζοντας και απειλώντας τα πιτσιρίκια αλλά οι αστυνομικοί έχουν ήδη ξεκινήσει το γνωστό ψέκασμα.

“Εμείς δεν είμαστε μπαχαλάκηδες, γιατί μας ρίχνετε χημικά” αναρωτιούνται μερικές κυρίες και όσοι κάνουν πως αντιδρούν δέχονται σπρωξίματα και ροπαλιές. Ο κόσμος αρχίζει να αδειάζει γρήγορα την πλατεία Συντάγματος. Ένα κομμάτι προς την κάτω πλευρά της πλατείας και την Σταδίου, ένα μικρότερο προς την Αμαλίας και το μεγαλύτερο προς την Πανεπιστημίου.

Οι διαδηλωτές είτε βρίζουν τα ΜΑΤ είτε προσπαθούν να τα λογικεύσουν. Οι αστυνομικοί δείχνουν υπερβάλλοντα (και άχρηστο) ζήλο χτυπώντας και ψεκάζοντας περιοδικά δεξιά και αριστερά. Όχι τη βροχή χημικών της προηγούμενης Κυριακής αλλά αρκετά για να προκαλέσουν την γνωστή πνιγηρή ατμόσφαιρα.

Ο κόσμος που κατεβαίνει την Πανεπιστημίου είναι εξαγριωμένος. Στα Προπύλαια κάνει την εμφάνιση της η πρώτη και η τελευταία μολότοφ. Κάποιοι που πριν φώναζαν στα ΜΑΤ πως δεν είναι αναρχικοί ζητούν και άλλες μολότοφ! Η πλειοψηφία βρίζει τον εκτοξεύοντα το μπουκάλι αλλά το ψέκασμα συνεχίζεται. Η απώθηση του κόσμου φτάνει μέχρι την Ομόνοια και τελειώνει στην Πειραιώς στο ύψος του υπ. Εργασίας. 

Συνολικά τέσσερις τραυματίες και περισσότεροι από πέντε προσαχθέντες. Μεταξύ αυτών και ένας διαπιστευμένος Αστυνομικός συντάκτης, για άγνωστο λόγο. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι Αξιωματικοί που έδωσαν τις εντολές στην αρχή της έντασης, δεν αντιδρούσαν σαν να είχαν μπροστά τους πιο επικίνδυνους “κουκουλοφόρους” ή γηπεδικούς χούλιγκαν. Επειδή την προηγούμενη Κυριακή κατηγορήθηκαν πως έδειξαν αμέλεια, χθές φαίνεται ότι προσπάθησαν να ρεφάρουν.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News