233
|

Στενόμυαλοι ρασοφόροι

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 17 Μαρτίου 2010, 08:15

Στενόμυαλοι ρασοφόροι

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 17 Μαρτίου 2010, 08:15

Έξω φρενών-λέει- έχουν γίνει πολλοί μητροπολίτες από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία. Η απόφαση να φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και 5 ως 10% οι δωρεές ακινήτων και μετρητών, έχουν προκαλέσει-λέει-την οργή πολλών ιεραρχών.

Τι μας λέτε σεβάσμιοι ιεράρχες μας; Ότι η Εκκλησία σε αυτή την δύσκολη στιγμή που περνά ο τόπος θα είναι απούσα; Ότι θα παρακολουθεί τον μισθωτό και τον συνταξιούχο να παίρνουν μειωμένο κατά 30% το δώρο Πάσχα και ο ανώτερος κλήρος θα σφυρίζει αδιάφορα.

Θα κλείσουν λέει γηροκομεία και άλλα ιδρύματα γιατί δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, «απειλούν» κάποιοι με διαρροές που είδα σήμερα στις εφημερίδες. Ε λοιπόν δεν το πιστεύω… Κι αν υπάρχουν κάποιες τέτοιες οριακές περιπτώσεις είμαι βέβαιος ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του νόμου έτσι ώστε οι πιο «φτωχές» μητροπόλεις -αν πιστέψουμε ότι υπάρχουν τέτοιες- να αντεπεξέλθουν στο κοινωνικό τους έργο.

Η οικονομική κρίση που περνά ο τόπος θα μπορούσε να είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Εκκλησία να αποδείξει ότι είναι δίπλα στον λαό και το κράτος μας. Ότι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Με απλές συμβολικές κινήσεις- όπως αυτή του μητροπολίτη Μεσογαίας που δήλωσε ότι δεν θα παίρνει στο εξής τον μισθό του- αλλά και με ουσιαστική οικονομική στήριξη της πατρίδας. Φαίνεται ότι κάποιοι στενόμυαλοι ρασοφόροι αδυνατούν να το κατανοήσουν. Κι αν αυτοί οι στενόμυαλοι επικρατήσουν, θα είναι κρίμα…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News