659
Η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει γρήγορα στον Βόλο, στην περιοχή του δημαρχείου | meteolive.gr

Σαρώνει την Εύβοια η κακοκαιρία Elias, 112 για απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Βόλο

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 19:45
Η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει γρήγορα στον Βόλο, στην περιοχή του δημαρχείου
|meteolive.gr

Σαρώνει την Εύβοια η κακοκαιρία Elias, 112 για απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Βόλο

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 19:45

Στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας Elias βρέθηκε την Τετάρτη η Εύβοια, με πλημμυρισμένα χωριά, κατολισθήσεις και χείμαρρους που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Στις Ροβιές, κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στη Λίμνη, μετέδωσε η ΕΡΤ. Κλειστός παρέμενε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο δρόμος από τα Ψαχνά προς Προκόπι και Μαντούδι, με τους αιρετούς να απευθύνουν εκκλήσεις στους κατοίκους ανά περιοχές να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας και εθελοντές επιχειρούσαν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού ενώ όπου χρειάστηκε μετέφεραν πολίτες από πλημμυρισμένα σπίτια σε ασφαλή σημεία.

«Το Μετόχι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, έχει πλημμυρικά φαινόμενα» δήλωσε ο πρόεδρος εθελοντών Προκοπίου, Δημήτρης Βετσονούρης.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονταν από το πρωί και σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί «σε μια απέραντη λίμνη».

Πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν εκ νέου και στον Βόλο και τα προάστιά του από την σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Μηνυμα του 112 λίγο πριν από τις επτά γνωστοποίησε ότι «με απόφαση της ΕΛΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» με αποτέλεσμα να διακοπούν και οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας προς κάθε προορισμό.

Ηδη έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πλημμυρισμένες είναι και οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα Ασπρες Πεταλούδες, όπου «απειλεί» ο χείμαρρος Ξηριάς, ανέφερε το ρεπορτάζ του Πρακτορείου το απόγευμα της Τετάρτης.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας, όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση ήταν εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατέβαιναν από το Πήλιο.

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλήμάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Συναγερμός και στη Φθιώτιδα

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι από τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια στο Δομοκό κλήθηκαν με μήνυμα από το 112 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προ το Νέο Μοναστήρι.

Η έντονη βροχόπτωση, κυρίως στα ορεινά, έχει μεταφέρει πολλά νερά σε τραυματισμένους χείμαρρους, με συνέπεια τα νερά να «πολιορκήσουν» τα χωριά και οι κάτοικοι κλήθηκαν είτε να τα εγκαταλείψουν είτε να μετακομίσουν σε υψηλότερους ορόφους και να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Στο «κόκκινο» έφτασε το βράδυ η αγωνία και στον Σπερχειό καθώς η βροχόπτωση συνεχιζόταν στην περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Τα αναχώματα στον ποταμό βρέθηκαν σε οριακό σημείο, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι προσπάθειες από την πλευρά της περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονταν για την ενίσχυση των αναχωμάτων ανά σημεία. Η ένταση των βροχοπτώσεων, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες ήταν και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα.

Μικρά προβλήματα στην Αττική

Αλώβητη βγήκε η Αττική από την έντονη νεροποντή τις πρώτες πρωινές ώρες. Κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα. Στον Ωρωπό ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα. Μεγάλα ύψη βροχής και στον Κάλαμο.

Η νύχτα έγινε μέρα τα ξημερώματα στον αττικό ουρανό. Οι χιλιάδες αστραπές, αλλά και οι δεκάδες κεραυνοί πέταξαν από τα κρεβάτια τους πολλούς Αθηναίους, σε ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέσα σε λίγες ώρες κατεγράφησαν 3715 αστραπές, εκ των οποίων οι 370 αφορούσαν στο λεκανοπέδιο. Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Βόρεια Εύβοια που δοκιμάζεται από την κακοκαιρία εκτοξεύτηκε στις 6.000.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...