295
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ1 | ΥοuTube/ΕΡΤ

Σαρηγιάννης: Πρόκειται ξεκάθαρα για νέο κύμα – θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 12:06
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ1
|ΥοuTube/ΕΡΤ

Σαρηγιάννης: Πρόκειται ξεκάθαρα για νέο κύμα – θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 12:06

Για νέο κύμα κορονοϊού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μίλησε την Τετάρτη ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και από τους πιο ακριβείς ειδικούς για την πορεία της πανδημίας της Covid-19 στη χώρα μας τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια.

Ο κ. Σαρηγιάννης έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και περιγράφοντας τόσο την εκτίναξη του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα όσο και την παρουσία δύο νέο παραλλαγών του ιού, μίλησε για «ξεκάθαρα νέο κύμα». Εξάλλου την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά από καιρό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε σε πενταψήφια νούμερα.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως «μπαίνει ήδη ακόμα περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, απλώς ακόμα δεν το βλέπουμε στις διασωληνώσεις και στις ΜΕΘ».

Ο ίδιος εξήγησε πως «αυτό το κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τώρα είναι σε φάση ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται στις διασωληνώσεις και δυστυχώς, αργότερα, θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους», προέβλεψε.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως «θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον ειδικό που παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες και το πώς αυτοί αποτυπώνονται στα κρούσματα «ξεφεύγουμε σε σημαντικό ποσοστό από ανοσία είτε τη φυσική, μετά από νόσηση και ανάρρωση», τονίζοντας ότι είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μόλυνση από τον ιό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η λογική μάς λέει ότι θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα. Χαρακτήρισε, επίσης, ως λάθος το ότι σταμάτησε η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή rapid test σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και στους χώρους εργασίας.

Το καλό, ωστόσο στην όλη κατάσταση, όπως είπε, είναι ότι «προλάβαμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο ΕΣΥ». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ1 ο κ. Σαρηγιάννης κάλεσε τον κόσμο να μην παραλείπει να κάνει τεστ και να φοράει μάσκες όπου χρειάζεται, ακόμα και σε αεροπλάνα και πλοία, και μην είναι αυτό πια υποχρεωτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...