380
|

Ραδιόφωνο που ακούγεται

Κώστας Ρεσβάνης Κώστας Ρεσβάνης 27 Σεπτεμβρίου 2014, 01:49

Ραδιόφωνο που ακούγεται

Κώστας Ρεσβάνης Κώστας Ρεσβάνης 27 Σεπτεμβρίου 2014, 01:49

Ας το πω από την αρχή καθαρά: Από τους ελάχιστους ενημερωτικούς ραδιοσταθμούς, που δεν προσβάλει τη νοημοσύνη, την αισθητική των ακροατών και τον επικοινωνιακό πολιτισμό, είναι ο Δημοτικός της Αθήνας, ο 9.84. Δεν ήταν πάντα έτσι και πάντως όχι τις τελευταίες τετραετίες πριν αναλάβει ο Καμίνης. Ο δήμαρχος πίστεψε σε ένα αχειραγώγητο μέσο, μάζεψε τις αλόγιστες δαπάνες του Κακλαμάνη, τις αργομισθίες και εμπιστεύτηκε τη διεύθυνση στον Τάκη Καμπύλη, έναν δοκιμασμένο και τολμηρό δημοσιογράφο.

Σιγά-σιγά ο 9.84 δημιούργησε πρόγραμμα με παραγωγούς εκπομπών που στόχευσαν κατά το δυνατόν στον πλουραλισμό, στην ιερότητα της είδησης και στην ελευθερία του σχολίου. Ταυτόχρονα, έδωσε φωνή στον δύσβατο για ραδιόφωνο χώρο του Πολιτισμού, των Τεχνών, των Ιδεών και της Σκέψης (π.χ. οι εκπομπές των Feleki) δίχως να παραμερίζει την καθημερινότητα της ζωής των Αθηναίων και τη μετάδοση επιλεγμένης μουσικής.

Είναι γνωστό ότι ο 9.84 δεν κατέκτησε μεγάλα ποσοστά ακροαματικότητας, έχοντας «ανταγωνιστές», κυρίως στην πρωινή ζώνη, Σταθμούς με τους γνωστούς φωνακλάδες, οι οποίοι με τη σειρά τους δελέασαν ένα μεγάλο μέρος κοινού, που δεν ήθελε και πολύ για να υποκύψει. Ωστόσο, ο Δημοτικός Σταθμός έγινε παρηγορητική συνήθεια για χιλιάδες πολίτες που διψούσαν για ενημέρωση δίχως κραυγές και ψιθύρους και το μεγάλο ζητούμενο για κάθε σοβαρό ραδιοσταθμό: ψυχαγωγία και πληροφόρηση δίχως παρωπίδες και εμμονές. Έδωσε, θέλω να πω, ένα πολύτιμο αντίδωρο στους αθηναίους δημότες που συμμετέχουν οικονομικά να υπάρχει. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έγιναν λάθη, δεν υπήρξαν αρρυθμίες και παραλείψεις. Και πώς αλλιώς; Το ζωντανό ραδιόφωνο έχει μαγεία αλλά και ρίσκα. Έχει γοητεία αλλά και λάθη που όταν φεύγουν δεν γυρίζουν πίσω… Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα του 9.84 δεν είναι θολή.

Εδώ και λίγες ημέρες ο Τάκης Καμπύλης αποχώρησε. Αφήνει έργο που αναγνωρίστηκε και που αναλαμβάνουν να το συνεχίσουν και να το βελτιώσουν τρεις ικανότατοι και έμπειροι δημοσιογράφοι. Ο Γιάννης Παντελάκης, πρόεδρος στην Εταιρεία του ραδιοσταθμού με αντιπρόεδρο τον Μιχάλη Κυριακίδη και η Νόνη Καραγιάννη γενική διευθύντρια, στην οποία πέφτει και το βάρος του προγράμματος. Ο Καμίνης έχει μια πενταετία μπροστά του και η δημοσιογραφική τριάδα επίσης. Αρκετός χρόνος για να αφήσουν το δικό τους στίγμα, αν ο δήμαρχος εξακολουθήσει να πιστεύει, όπως έκανε μέχρι τώρα, ότι ένας αξιόπιστος δημοτικός ραδιοσταθμός είναι ένα από τα κομμάτια του επιτυχημένου παζλ που έχει δημιουργηθεί στην προηγούμενη θητεία του.

Λησμόνησα τη μεγαλύτερη ασυνέπεια του Σταθμού: Ονομάζεται 9.84 και εκπέμπει στους 9.83!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News