762
|

Πίνεις μπίρα, σώζεις τη χώρα

Πίνεις μπίρα, σώζεις τη χώρα

Με τη Volkan Σαντορίνης, ο Πήτερ Νομικός δεν έβαλε στόχο να απολαμβάνουμε απλώς μια γευστική μπίρα. Σκέφτηκε να πίνουμε και να σώζουμε και τη χώρα ταυτόχρονα, γουλιά γουλιά. Γελάτε; «Aγοράζοντάς την, οι καταναλωτές βοηθούν την Ελλάδα χωρίς να τους κοστίζει. Με κάθε γουλιά συνεισφέρουν στη µείωση του χρέους. Έχουµε επενδύσει πραγµατικά χρήµατα για τη σωτηρία της χώρας» δήλωνε το Φλεβάρη στην Athens Voice.

Πως ακριβώς θα σωζόταν η Ελλάδα, πως θα εξαφανιζόταν το χρέος ήταν τότε ασαφές. Η δήλωση πέρασε στα ψιλά, ίσως γιατί κανείς δεν πίστεψε τον κύριο Νομικό. Κανείς; Σχεδόν κανείς. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοίνωσε την Τρίτη πως εξαγοράζει το χρέος 50 Έλλήνων, ποδοσφαιριστών και υπαλλήλων της ΠΑΕ, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα αξίας 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε μάλιστα πως αυτό έγινε μέσα από την ΜΚΟ Greece Debt Free (GDF), μια πρωτοποριακή κίνηση του φίλου του Πήτερ Νομικού, μια «σημαντική πρωτοβουλία για τη μείωση του ελληνικού χρέους» που στηρίζει ο κόσμος του Ολυμπιακού. «Θέλω να αγοράσω την ελευθερία τους»,  εκμυστηρεύτηκε στον κύριο Νομικό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δωρεά του προέδρου του Ολυμπιακού «ανάγκασε» δεκάδες ελληνικά ΜΜΕ να αφιερώσουν χώρο στο Greece Debt Free, τα περισσότερα με ύμνους και διθυράμβους. Το Κέρδος έδινε «θερμά συγχαρητήρια» για την πρωτοβουλία, ίσως την «τελευταία δυνατότητα» για τη χώρα, στο Sofokleousin.gr έγραψαν πως έτσι όλοι θα μπορούν «να  συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του δημοσίου χρέους», ενώ και τα Νέα φιλοξένησαν σχετικό δημοσίευμα.  

Τι ακριβώς κάνει όμως η οργάνωση Greece Debt Free και γιατί υποστηρίζει πως μπορεί να σώσει τη χώρα; Το σκεπτικό είναι απλό: Αν έχουμε ως χώρα δημόσιο χρέος περίπου 300 δισεκατομμύρια, σε κάθε Έλληνα «αναλογούν» περίπου 30 χιλιάδες ευρώ «προσωπικό» χρέος. Έτσι, αν κάθε Ελληνίδα κι Έλληνας αγόραζε ο καθένας  ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας 30 χιλιάδων ευρώ, η χώρα θα σωζόταν σε μια νύχτα. (Μάλιστα, το ιδιοφυές του σχεδίου του Greece Debt Free υποτίθεται πως είναι πως επειδή τα ελληνικά ομόλογα πωλούνται πολύ φτηνότερα στη δευτερογενή αγορά, ο καθένας μας θα πλήρωνε περίπου  3-4 χιλιάδες ευρώ για να ξεπληρώσουμε, μόνο.)

Φυσικά, κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να αντιτείνει καταρχήν πως τα βρέφη και οι γέροντες δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Πως τα εκατομμύρια φτωχών Ελλήνων κι αυτά δεν μπορούν να πληρώσουν. Πως αυτοί που μπορούσαν να δώσουν εκατομμύρια, Μαρινάκης και Νομικός, έδωσαν στην πραγματικότητα περίπου εκατό χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Πως τα όποια χρήματα καλύτερα θα ήταν να πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες, απευθείας σε όσους έχουν ανάγκη. Πως κι αν έχει επιτυχία το εγχείρημα και αρχίσει να αγοράζει το Greece Debt Free ελληνικά ομόλογα αξίας πολλών δις, τότε οι τιμές των ομολόγων θα πλησιάσουν και πάλι τις ονομαστικές, και θα πρέπει να πληρώνουμε κάτι πιο κοντά σε τριάντα χιλιάρικα ο καθένας μας.

Όλα αυτά είναι βάσιμες αιτιάσεις. Και πάλι όμως θα ήταν μια συμπαθής πρωτοβουλία. Αγαθή ίσως, απελπιστικά αφελής μάλλον, εντελώς αναποτελεσματική, αλλά πάντως άξια αναφοράς. Ο Πήτερ Νομικός θα ήταν κάτι σαν τον Πετσάλνικο σε businessman, με την αντίστοιχη πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Βουλής για το Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας που πήγε άπατη. Όμως δεν είναι. Γιατί ο Πήτερ Νομικός είναι businessman. Και με το Greece Debt Free, αντικειμενικά, προωθεί υπέροχα το προϊόν του.

Πώς γίνεται αυτό; Ο κύριος Νομικός, με την στήριξη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, προτρέπει όλους τους Έλληνες να αρχίσουν να αγοράζουν μαζικά προϊόντα GDF (Greece Debt Free), προϊόντα που θα δεσμεύονται πως θα δίνουν τα μισά από τα κέρδη τους για την επαναγορά ομολόγων, λαμβάνοντας ειδική πιστοποίηση από την οργάνωση. Το μόνο πρόβλημα; Το μοναδικό προϊόν που έχει λάβει ως τώρα τη σχετική πιστοποίηση είναι το δικό του νέο προϊόν. Η μπίρα Βολκάν γίνεται έτσι γνωστή λαμβάνοντας δωρεάν θετικές αναφορές στον Τύπο. Με λίγα λόγια, μέχρι και αν δεν εμφανιστούν άλλα αντίστοιχα προϊόντα, ο κύριος Νομικός μας καλεί, αν είμαστε πατριώτες, να αρχίσουμε να αγοράζουμε μανιωδώς τη μπίρα του. Αυτό είναι σχέδιο σωτηρίας της χώρας; Ή διαφημιστικό κόλπο; Πίνε μπίρα, σώσε τη χώρα…

ΥΓ Το θέμα μοιάζει σχεδόν απίστευτο, τόσο που προκάλεσε το ενδιαφέρον και ξένων μέσων ενημέρωσης. Όχι με τους άκριτους ύμνους των ελληνικών ΜΜΕ αλλά μάλλον μεταξύ σοβαρού και αστείου. Το Spiegel  έχει υπέρτιτλο «ένα νέο σχέδιο για να σωθεί η Ελλάδα» (κοροϊδευτικά;) και ξεκινά με την ερώτηση “are you serious?”, ενώ θέλει να μάθει και για τις φοροαπαλλαγές όσων δωρίσουν τα χρήματα τους. Η Wall Street Journal επικεντρώνεται στον «μαυρισμένο» πλούσιο επιχειρηματία με τα κολλητά τζιν που του αρέσει η κωπηλασία, αναφέρει τη μπίρα Βολκάν και κλείνει με μια σχετική δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη: anything “is worth trying”. Anything ρε γαμώτο;
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News