Αν μη τι άλλο, η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «ταξιδεύω για Νέα Υόρκη και Βοστόνη, ως καλεσμένος του Kennedy School of Government», μόνο ως καλό νέο μπορούσε να εκληφθεί. Καλό, διότι γίνεται λόγος για ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Ήταν, όμως, ο κύριος Υπουργός, πράγματι καλεσμένος του Χάρβαρντ; Αν για ενημέρωση είχαμε μόνο τις επίσημες πηγές, θα είχαμε αρκεστεί στην είδηση που έδωσε ο ίδιος και αναπαρήγαγαν οι εφημερίδες. Σήμερα, ρεπορτάζ κάνει κάθε άνθρωπος που διαθέτει σύνδεση στο ίντερνετ, όμως, και τα νέα κυκλοφορούν αστραπιαία.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ενώ η τακτική του Harvard, και κάθε σοβαρού πανεπιστημίου, είναι να καλύπτει τα έξοδα των ομιλητών, αυτό που μάθαμε από τη Διαύγεια, στην απόφαση για τα έξοδά του, είναι ότι το ταξίδι του Υπουργού και του προϊστάμενου του γραφείου τύπου του, Β. Μπεσκένη, τα καλύπτει το υπουργείο Υγείας. Τα χρήματα δεν είναι πολλά, μιλάμε για 2.420 € αλλά είναι δημόσιο χρήμα. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν ο κ. Γεωργιάδης, ήταν καλεσμένος από το Harvard. Στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Harvard Kennedy Shcool, για τις ημερομηνίες 13 και 14 Φεβρουαρίου, που ανακοίνωσε ο υπουργός ότι θα μιλήσει, το δικό του όνομα, δεν φιγουράρει. Αν δεν πρόκειται για τραγική παράλειψη, κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Η μόνη είδηση από την παρουσία του εκεί, είναι αυτή η φωτογραφία που ανέβασε ο ίδιος στο twitter, στην οποία υπόσχεται να διαψεύσει με γεγονότα, όσους αμφισβητούν (ενοχλήθηκαν, έγραψε ο ίδιος) την σοβαρότητα της επίσκεψης. Περιμένοντας λοιπόν να διαψεύσει τις «Κασσάνδρες» ο υπουργός, με φωτογραφίες από την αίθουσα ομιλίας, ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δυο μέρες μετά την πρώτη ομιλία, υπάρχει μόνο αυτή. Ο ίδιος, γνωστός κατά τ’ άλλα για τις δημοσιεύσεις προσωπικών φωτογραφιών από διάφορες επισκέψεις, ανέβασε μια από την εξωτερική όψη κτιρίου, στο οποίο πήγε για δείπνο, και την ταμπέλα από το δωμάτιο που τον έβαλαν να κοιμηθεί. Αν και ο ίδιος έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή που το πανεπιστήμιο του παραχώρησε σπίτι του Kennedy” η ενημέρωση που βρήκαμε εδώ, λέει πως πρόκειται για το φοιτητικό δωμάτιο που μοιράστηκε ο JFK το 1939-’40, με τον συμφοιτητή Torbert Macdonald. Μικρής σημασίας γεγονός, σε σχέση με τις υπόλοιπες «σκιές» της επίσκεψης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, ο υπουργός μίλησε σε αίθουσα 120 ατόμων, στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 70 άτομα. Από άλλο blog, μάθαμε και κάποιες λεπτομέρειες για την ομιλία του, τις ερωτήσεις που του έγιναν και τις απαντήσεις που έδωσε.
Ποιοι όμως κάλεσαν πραγματικά τον κ.Γεωργιάδη; Η πρόσκληση αναφέρει την «Ευρωπαϊκή Λέσχη του Kennedy School of Government». Πράγματι, μια από τις πάνω από τις 70 λέσχες της Σχολής είναι και αυτή. Υπάρχουν λίγα στοιχεία για τη λέσχη, και μερικές φωτογραφίες προσωπικοτήτων (μεταξύ αυτών ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ζ.Κ. Τρισέ) στη σελίδα της στο facebook. Διαπιστώσαμε όμως πως οι φωτογραφίες δεν είναι από εκδηλώσεις της λέσχης αλλά από διάφορες συναντήσεις με θέμα και καλεσμένους από την Ευρώπη που διοργανώνουν διάφορες σχολές του Harvard.
Το ταξίδι του Υπουργού, μάθαμε ότι το οργάνωσε το γραφείο EOS Project , που μεταξύ άλλων, προσφέρει στους πελάτες του «επαφές με άτομα κλειδιά». Περιέργως, μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, τα βιογραφικά των δυο Ελλήνων που έχουν το γραφείο, κατέβηκαν από το site. Η τεχνολογία βοηθάει, όμως, και έτσι έχουν αποτυπωθεί νωρίτερα. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους της απόκρυψης βιογραφικών, και θεωρούμε συμπτωματικό το γεγονός πως ο ένας, ο κύριος Τσαρούχας, δηλώνει πρώην «μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός» και «ειδικός σύμβουλος της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Υγείας». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι εργάστηκε «με την ηγεσία του υπουργείου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού συστήματος υγείας» και συνεργάστηκε «στενά με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων» αλλά και ως σύμβουλος ιδιωτικών εταιρειών τροφίμων.
Δείχνει λοιπόν, από τα στοιχεία που μαζέψαμε, ότι το ταξίδι του κ. Γεωργιάδη ήταν μάλλον ασήμαντο και, φυσικά, ουδέποτε τον κάλεσε το Harvard. Κρίνεται, όμως, ως αρκετά σημαντικό, το γεγονός πως ο υπουργός Υγείας της χώρας, μαζί με τον υπεύθυνο του γραφείου τύπου του, φεύγει για τόσες μέρες από το υπουργείο, και ταξιδεύουν με δημόσιο χρήμα, χωρίς το ταξίδι να έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα. Ούτε στο κύρος του υπουργείου που προΐσταται, ούτε και σε αυτό της χώρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News