494
|

Πένθος και περισυλλογή

Avatar Βίκυ Κώστα 17 Μαρτίου 2015, 13:15

Πένθος και περισυλλογή

Avatar Βίκυ Κώστα 17 Μαρτίου 2015, 13:15

Ημέρα πένθους η σημερινή για την Κρήτη, τα Γιάννενα που τόσο τον αγάπησαν, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που όπως όλα δείχνουν, δεν άντεξε κι έβαλε τέλος στη ζωή του, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο Σελλί Ρεθύμνου.

Στην πόλη μας, επικρατεί «βουβαμάρα» και θλίψη, ενώ μικροί και μεγάλοι, συνεχίζουν να σπεύδουν στο σημείο, όπου βρέθηκε το πτώμα του 20χρονου, για να τιμήσουν τη μνήμη του, με ένα λουλούδι, ή λίγα λόγια σε ένα χαρτί.
Για τις 8 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Δημαρχείο, από τις τοπικές αρχές, ενώ αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί πορεία, στις 6 το απόγευμα, με αφετηρία τη Γαλακτοκομική, τον χώρο, όπου ο Βαγγέλης βρέθηκε με πολλές ελπίδες, αλλά κάποιοι φρόντισαν να τις σβήσουν, μαζί με το χαμόγελό του για πάντα… Το σύνθημα της συγκέντρωσης είναι: «Απαιτούμε δικαίωση για τη δολοφονία του Βαγγέλη. Όλοι στους δρόμους».

Την ίδια στιγμή, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των γονέων, σχολεία των Ιωαννίνων, αποφάσισαν να κλείσουν σήμερα, πριν τις 12 το μεσημέρι, λόγω πένθους για τον άδικο χαμό του Βαγγέλη.
Σε κάποια από αυτά, οι δάσκαλοι φρόντισαν να ενημερώσουν τους μαθητές για τον σχολικό εκφοβισμό, προκειμένου να περάσουν κι ένα μήνυμα, ωστόσο σε κάποια άλλα, οι μαθητές πέρασαν τον χρόνο τους στην αυλή, παίζοντας μπάλα.
Πρόσφατα, πάντως, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στα Γιάννενα, η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού Τατιάνα Γκάτσα, είχε θέσει ως προτεραιότητα την ευθύνη των γονέων που πολλές φορές όταν γίνονται γνώστες και κοινωνοί παραβατικής συμπεριφοράς των παιδιών τους αντιδρούν εγωιστικά και ενίοτε επιθετικά ενώ θα πρέπει να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς για να αντιμετωπίσουν το όποιο ζήτημα προκύπτει μικρό ή μεγάλο.

«Το ζήτημα δεν είναι να υπάρξουν συγκρουσιακές καταστάσεις αλλά συνεργασία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο καθένας αγαπάει το παιδί του αλλά δεν πρέπει να βλέπουν μόνο την μία πλευρά των γεγονότων. Η σφαιρική εικόνα βοηθάει στην αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Οι έρευνες
Σε επίπεδο ερευνών, αν και η ενημέρωση των τοπικών δημοσιογράφων είναι μηδαμινή, το βάρος πέφτει πλέον στο πώς φτάσαμε στο θάνατο του σπουδαστή και πώς τελικά τα περιστατικά βίας σε βάρος του έχουν σχέση.
Ο Εισαγγελέας Ιωαννίνων, ήδη, έδωσε εντολή ο φάκελος της υπόθεσης Γιακουμάκη όχι απλά να παραμείνει ανοιχτός αλλά να ξεκινήσει η έρευνα από μηδενική βάση, να επανεκτιμηθούν οι καταθέσεις και να επεκταθεί ο κύκλος των προσώπων που ερευνώνται για πιθανή σχέση με την υπόθεση, καθώς όπως είναι γνωστό ο Βαγγέλης Γιακουμάκης επί ενάμιση χρόνο ήταν θύμα άγριου bullying, από συμφοιτητές του, επίσης καταγόμενους από την Κρήτη, οι οποίοι στις καταθέσεις τους κάνουν λόγο για «ανδρικά πειράγματα σε φιλικό επίπεδο».
Πάντως, ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης δήλωσε σήμερα ότι «Αρχίζουν να ανοίγουν κάποια στόματα στα Γιάννενα», την ώρα που επανεξετάζονται επικοινωνίες του 20χρονου μέσω κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.
Τέλος, αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία θα συμπληρώσουν το πόρισμα του Καθηγητή Ιατροδικαστικής Θεόδωρου Βουγιουκλάκη που συγκλίνουν σε αυτοχειρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News