657
|

Όχι άλλοι πνιγμοί μεταναστών

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 20 Μαρτίου 2014, 01:39

Όχι άλλοι πνιγμοί μεταναστών

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 20 Μαρτίου 2014, 01:39

Σε διάστημα ενός μήνα, σχεδόν μέρα με τη μέρα, μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, (όπου είχαμε 12 θύματα, 3 γυναίκες και εννέα παιδιά και βρέφη) είχαμε μια νέα ναυτική τραγωδία με μετανάστες, στο ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Λέσβο. Επτά οι νεκροί αυτή τη φορά, δύο παιδιά, τρεις γυναίκες και δύο άντρες, δύο αγνοούμενοι και οκτώ διασωθέντες, Σε σύνολο δηλαδή δεκαεπτά επιβατών του παράνομου σκάφους οι εννιά (πάνω από τους μισούς) είναι είτε νεκροί, είτε αγνοούμενοι. Το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες είχε μήκος πέντε ή επτά μέτρα. Για όσους ξέρουν στοιχειωδώς από θάλασσα, 17 άτομα σε τέτοιων διαστάσεων πλοιάριο είναι στην ουσία σαν τσαμπιά κρεμασμένα από το δέντρο, το δε αναποδογύρισμα του σκάφους είναι, αν όχι δεδομένο, τουλάχιστον εξαιρετικά πιθανό, ανεξάρτητα του αν ο καιρός ήταν καλός ή όχι. Μετά τον αποτελεσματικό έλεγχο των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, το Αιγαίο και η δια θαλάσσης διακίνηση μεταναστών προς την Ελλάδα αποτελεί τη μόνη προσφερόμενη λύση για τους λαθρέμπορους, Ενδεικτικά αναφέρω πως άλλοι πενήντα εντοπίστηκαν πρόσφατα σε δύο σημεία της Λέσβου, ενώ το περασμένο Σάββατο 59 μετανάστες εντοπίστηκαν σε σκάφος στα ανοιχτά των Παξών. Αυτό σημαίνει ότι περιστατικά με ναυαγούς θα έχουμε και στο μέλλον, δυστυχώς.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα σοβαρά. Τόσο σε επίπεδο εθνικό όσο και κυρίως σε επίπεδο ευρωπαϊκό, μια και η σωστή αντιμετώπιση του θέματος δεν αφορά μόνο στις χώρες πρώτης εισόδου των μεταναστών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και στήριξη στις αποφάσεις και τα μέτρα που θα ληφθούν από το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Η συγκυρία προς τούτο είναι θετική για δύο κυρίως λόγους. Η ελληνική Βουλή, πολύ πρόσφατα (18/3/20140), με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και την ψήφο ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ (παρών), υπερψήφισε επί της αρχής το νέο νομοσχέδιο για τον μεταναστευτικό κώδικα. Αυτό το νέο νομοθέτημα, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δώσει στην κυβέρνηση ένα πιο σύγχρονο και πιο «ευρωπαϊκό» εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης. Δεύτερο και πολύ σημαντικό, η Ελλάδα ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. Όσο και αν η σημασία της προεδρεύουσας χώρας να έχει μειωθεί σήμερα, σε σχέση μ' αυτό που ήταν πριν κάποια χρόνια, εντούτοις δίνεται στη χώρα μας η δυνατότητα ανάληψης κάποιων πρωτοβουλιών για την προώθηση νέων πολιτικών. Αυτό βέβαια απαιτεί, η κυβέρνηση (και η συγκυβέρνηση) να πάψει το σουλάτσο στους διαδρόμους των Βρυξελλών και τις θριαμβολογίες για τα «επιτεύγματά» της, για τα οποία πολλοί έχουν αρκετές επιφυλάξεις, και να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα της μετανάστευσης το οποίο θα έχουμε συνέχεια μπροστά μας τους μήνες και τα χρόνια που μας έρχονται.

Θέλω να κλείσω αυτό το σημείωμα με μια διαπίστωση που αφορά στην προέλευση των μεταναστών που επιχειρούν να έρθουν στη χώρα μας. Παλαιότερα κυριαρχούσαν οι Αφγανοί και οι Πακιστανοί. Τα τραγικά γεγονότα στη Συρία άλλαξαν αυτά τα δεδομένα και η πλειοψηφία των μεταναστών είναι τώρα Σύριοι. Μαζί με αυτό άλλαξε και η σύνθεση. Δεν είναι πια αποκλειστικά άνδρες που έρχονται να βρουν εργασία και να συντηρήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους στη μακρινή πατρίδα. Είναι συχνά τώρα ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους. Αυτό έχει βέβαια να κάνει με τις παραδόσεις και τα έθιμα κάθε χώρας. Οι γυναίκες στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν (με μπούρκα ή χωρίς) είναι στο περιθώριο της κοινωνίας τους και αποφεύγουν τη δημόσια εμφάνιση. Αντίθετα, στη Συρία και στην Παλαιστίνη όπου επικρατεί ένα πιο ήπιο Ισλάμ οι γυναίκες μπορούν κάλλιστα να συνοδέψουν τους άντρες τους στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Εξού και η πρόσφατη εμφάνιση ολόκληρων οικογενειών μεταναστών. Οι μετανάστες αυτοί αφήνουν τα πάντα και έρχονται για να ζήσουν, να στεριώσουν και να δημιουργήσουν στη νέα τους πατρίδα ως οικογένειες. Τα παιδιά τους θα μάθουν τη νέα γλώσσα, θα πάνε σχολείο στη νέα πατρίδα, και γιατί όχι, μπορεί και να αριστεύσουν, όπως έγινε με τόσα μικρά αλβανάκια εδώ στη χώρα μας. Θα μπολιαστούν και θα μπολιάσουν. Νομίζω πως αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News