Η κυβέρνηση συγκέντρωσε 246 εκατ. ευρώ για τη δημοπράτηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας αλλάζει με την είσοδο νέων «παικτών», του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Χρήστου Καλογρίτσα που απέκτησαν τηλεοπτική άδεια. Οι όμιλοι ΣΚΑΪ και Αntenna κέρδισαν τις άλλες δύο άδειες. Στη δημοπρασία ηττήθηκαν ο Alpha, συμφερόντων Κοντομηνά, οι δύο υποψηφιότητες συμφερόντων Βαρδινογιάννη (Star και κυπριακή εταιρεία) και η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, από τα κανάλια που βρίσκονται εν λειτουργία, ο Alpha και ο Star χάνουν την πρόσβαση τους στην εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας.
Ο ΣΚΑΪ κέρδισε την πρώτη άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη άδεια κατέληξε στον Χρήστο Καλογρίτσα με 52,6 εκατ. ευρώ. Η τρίτη στον AΝΤ1 με 75,9 εκατ.ευρώ και η τέταρτη στον Βαγγέλη Μαρινάκη 73,9 εκατ. ευρώ. Και όσον αφορά τους επιλαχόντες: Ο Ιβάν Σαββίδης έφτασε στα 61,5 εκατ., ο Alpha στα 61 εκατ. ευρώ, ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Παραγωγός στα 18 εκατ. και το Star στα 16 εκατ ευρώ.
«Η διαδικασία ήταν απολύτως επιτυχημένη και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να περάσει σε μία νέα τηλεοπτική εποχή με κρυστάλλινη νομιμότητα», είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Δεν περιμέναμε το τίμημα να φτάσει τόσο ψηλά. Ομως είχαμε σχεδιάσει μία διαδικασία ώστε να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο. Επρεπε να αποκλειστεί η ροή πληροφοριών μεταξύ τους. Και αυτό το πετύχαμε».
«Ηταν μία διαδικασία χιτσοκικού χαρακτήρα. Ηθελε τακτική και τύχη» είπε ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΙ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, εξερχόμενος του διαγωνισμού. Ο ΣΚΑΙ κέρδισε την πρώτη άδεια μετά από διαπραγμάτευση δέκα ωρών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τακτική του ΣΚΑΪ ήταν η εξής: Οι προσφορές ήταν κάπου στα 18 εκατ. ευρώ και τότε ο κ. Κιμπουρόπουλος εκτόξευσε την προσφορά του στα 43 εκατ. ευρώ. Οι άλλοι παίκτες το βρήκαν παράλογο, υπερβολικό και δεν ακολούθησαν. Αλλά μετά πλήρωσαν περισσότερα…
«Είμαι χαρούμενος που στον προϋπολογισμό μπήκαν χρήματα που μπορούν να βοηθήσουν τους συνταξιούχους» είπε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δήλωσε ευχαριστημένος από τη διαδικασία. «Οταν κατάλαβα ότι ο διαγωνισμός ξεφεύγει πια από την αξία της άδειας, αποσύρθηκα. Πλήρωσαν 50 και 70 εκατ. ευρώ για άδειες που υπολογίζαμε ότι θα κοστίσουν 3-4 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν διαγωνιζόμενοι που έδωσαν λεφτά για να σώσουν τα κανάλια τους ή τον εαυτό τους. Είπα στον εαυτό μου ότι αν δεν πάρω την άδεια, θα κάνω τα πάντα για να πληρώσουν τα περισσότερα. Είμαι στενοχωρημένος που ο Αλαφούζος πλήρωσε τα λιγότερα. Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα. Η διαδικασία ήταν πρωτότυπη, αλλά θύμιζε κάπως φυλακή. Ακόμα και στην τουαλέτα δεν μπορούσαμε να πάμε χωρίς αστυνομικό».
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάι o οποίος αναφέρθηκε στο υψηλό τίμημα των αδειών.
Ηταν μία διαδικασία που μας δίδαξε πολλά, μένουν όμως, πολλά περισσότερα να μάθουμε αφού για το σχηματισμό της νέας εικόνας υπολείπονται αρκετές ψηφίδες και δικαστικές αποφάσεις. Θεωρητικά το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.
Τι θα γίνει με τις θεματικές άδειες; Και μήπως τελικά συμφέρει να πάρεις θεματική άδεια; Θα είναι οι θεματικές άδειες το μέσο για να διατηρηθούν άπαντες στην αγορά;
Είναι βέβαιοι οι καναλάρχες ότι έκαναν ένα καλό deal; Το συμβατικό τηλεοπτικό κοινό φθίνει αφού οι δυναμικές ηλικίες μετακινούνται προς την παρακολούθηση περιεχομένου μέσω Internet. Και τι θα κάνουν αν αργότερα έρθει μία άλλη κυβέρνηση που αποφασίσει να ανοίξει περισσότερο την αγορά; Αυτό άλλωστε επανέλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.
Το πρωί πια, ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας ένα τμήμα της Ολυμπίας Οδού, μίλησε για ένα ιδιαίτερο υψηλό τίμημα, για ένα μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπάρχουν κανόνες, έκανε λόγο για «νέα εποχή» και «τέλος ανομίας».
Επιβεβαιώνοντας δε τις εκτιμήσεις ότι η υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών θα κυριαρχούσε στην ατζέντα της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτά τα 246 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ότι όλα αυτά θα αναλυθούν στη Θεσσαλονίκη.
Ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τέλος ασυδοσίας. Οντως υπήρχε μια πολύχρονη εκκρεμότητα με την αδειοδότηση των καναλιών. Αλλά αυτή η εκκρεμότητα λύθηκε με λάθος τρόπο, όπως σχολιάζουν έγκυροι αναλυτές. Διότι πολύ απλά απουσίαζε από τη διαδικασία το ΕΣΡ – την παρουσία του οποίου υπαγορεύει το ίδιο το Σύνταγμα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει το προφανές, την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας.
Τι θα κάνει το ΣτΕ; Αγνωστο. Αλλά τώρα η κυβέρνηση λέει ότι το ΕΣΡ θα παίξει τον (συνταγματικά καθοριζόμενο) ρόλο του στην αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών. Και έτσι, όπως εκτιμούν παρατηρητές, είναι πολύ πιθανό το ΣτΕ να προτιμήσει τελικά να μην ακυρώσει τη δημοπρασία, αλλά απλά να «διατάξει» τη Βουλή να ορίσει επιτέλους νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ώστε να ξεκλειδώσει από εδώ και πέρα τη διαδικασία αδειοδότησης. Ο Μάκης Βορίδης είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί ότι πλέον η ΝΔ θα συμμετάσχει στη διαδικασία για την ανάδειξη νέου ΕΣΡ, κάτι που δεν είχε κάνει ως τώρα, προσπαθώντας να εμποδίσει την αδειοδότηση.
Εν ολίγοις, το πολιτικό – κατά κάποιους και το δικαστικό σύστημα – μοιάζουν να βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων. Η δημοπρασία νομιμοποιήθηκε de facto άλλωστε με την παρουσία οκτώ υποψηφίων σχημάτων, μεταξύ αυτών και των έξι εν λειτουργία καναλιών.
Πάντως δεν έλλειψαν οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
«Ο ορισμός της διαπλοκής»
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση με κεντρικό ρόλο στο ΕΣΡ και αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό καναλιών. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση, σήμερα θα είχαμε περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια και περισσότερα έσοδα» πρόσθεσε.
Ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της αυθαιρεσίας, τόσο με τον περιορισμένο αριθμό αδειών, όσο και με την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ». Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτημάτων:
- Γιατί η κυβέρνηση κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;
- Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν;
- Πώς αισθάνονται οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς και Γεροβασίλη, τώρα, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε κανάλια και θα βρεθούν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;
- Τι λέει τώρα ο κ. Καμμένος που δήλωνε «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πάρει άδεια;». Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων-προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπει, θα τον συνεχίσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
- Γιατί τώρα ανακάλυψαν το ΕΣΡ και ζητούν να δοθούν οι άλλες άδειες υπό την εποπτεία του;
- Τι θα κάνουν αν ο νόμος Παππά καταπέσει; Γιατί δεν περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως για να έχουν κάτι να παρουσιάσουν στην ΔΕΘ;
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι άκρως προβληματικός, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την αυθαιρεσία, βρίσκεται στον αέρα και ηθικά είναι διάτρητος.
Σε ερώτηση για το τίμημα, απάντησε: «Το τίμημα είναι υψηλό, τόσο υψηλό που γεννά ερωτηματικά. Υπάρχει η παραδοξότητα για το ίδιο τίμημα, ο ένας να δίνει 40 και ο άλλος να δίνει 70 και αυτός που έχει προσφέρει 60 να μην έχει πάρει τίποτε. Το ολιγοπώλιο, ειδικά στα ΜΜΕ, έχει το σπέρμα της διαπλοκής».
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για την ΔΕΘ, τονίζοντας: «Είναι η τρίτη φορά που ο κ. Τσίπρας θα εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, έχουν προηγηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το παράλληλα πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Επίσης, σημείωσε ότι η επικαιρότητα σήμερα κινείται γύρω από ένα θέμα που αφορά τους λίγους. Σήμερα, όμως, είναι μία μαύρη ημέρα για τους πολλούς, 150.000 συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Σε 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους έχει καταργηθεί το ΕΚΑΣ και έπεται συνέχεια τον Οκτώβριο.
Η ΔΕΘ θα είναι μία οδυνηρή διαδικασία γιατί θα πρέπει να δικαιολογήσει και να καλύψει τα ψέματα, κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Ολιγοπώλιο στην ενημέρωση»
Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγω για ολιγοπώλιο στην ενημέρωση και για κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων. Από το γραφείο Τύπου του κόμματος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών, με μεγάλες περικοπές, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Oλοι είχαμε προτείνει, «να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο». Oμως η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις Κυβερνητικές επιλογές.
»1ον Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. ως ανεξάρτητης αρχής. Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία.
»2ον Το υψηλό τίμημα που προσέφεραν οι επιχειρηματίες σε μια καθημαγμένη αγορά, ένα από τα δύο σημαίνει:
»Ή οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς. Ειδικά γι’ αυτούς, είμαστε σίγουροι ότι σε πολύ λίγο χρόνο οι σκοποί και τα μέσα τους θα είναι ορατά σε όλο τον ελληνικό λαό, δεν θα μπορούν να κρυφτούν. Και με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου Υπουργού-Υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου Υπουργού Άμυνας, θα αποδειχθεί “Πύρρειος” νίκη.
» 3ον Το “μαύρο” σε 4 κανάλια και ο κίνδυνος απόλυσης, χιλιάδων εργαζομένων, αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Στην εποχή της “ντεμέκ-Αριστεράς”, αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα “γερά πορτοφόλια”».
«Κυβέρνηση-τροχονόμος συμφερόντων»
Το ΚΚΕ κατηγόρισε την κυβέρνηση ότι παίζει τον ρόλο του τροχονόμου σε νέα και παλαιά συμφέροντα.
«Η “νέα σελίδα” στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στο χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα “τη βγάλουν καθαρή”.
» Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζοντας το ρόλο του “τροχονόμου” παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι’ αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε, δε μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση απ’ την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών.
» Τα περί, “κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση” και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο θα το αξιοποιεί για το δικό του συμφέρον.
»Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς τους χρειάζεται να αναπτύξουν τους δικούς τους δίαυλους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Να μην αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός για να διαγραφούν οφειλές και δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους.
»Το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτά, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό -λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».
«Ευρώπη μέσω… Βενεζουέλας»
To Ποτάμι ανέφερε επτά λόγους «για τους οποίους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση»
«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δις ευρω).
Αν η κυβέρνηση είχε “μελετήσει” την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ
»Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί
»Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά
»Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος
»Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος
»Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι
»Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη
»Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)
»Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση – ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες! – και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς των κυβερνητικών ότι “μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες” τους απαντάμε: “στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας”».
Ο μαραθώνιος των 66 ωρών
Ηταν μια διαδικασία που όμοιά της δεν είχαμε δει ποτέ ξανά στην Ελλάδα, σε ένα σκηνικό που θύμισε το ιστορικό ριάλιτι «Big Brother».
Oκτώ εκπρόσωποι υποψηφίων καναλαρχών συγκεντρώθηκαν σε έναν χώρο από τον οποίο δεν μπορούσε να βγει κανένας τους, ούτε και να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο, με κανέναν δυνατό τρόπο. Τους παρακολουθούσαν νυχθημερόν, από κύκλωμα κλειστού κυκλώματος, ενώ καταγράφονταν οι αντιδράσεις τους, για λόγους ασφαλείας.
Θρίλερ; Big Brother; Ισως όχι. Ριάλιτι ήταν σίγουρα. Και show, επίσης, αφού είχε όλα τα συστατικά εκείνα που χαρίζουν απλόχερα θεαματικότητες. Με highlights στα οποία εισχωρούσε το βλέμμα από την κλειδαρότρυπα της κάμερας που ήταν αγκυροβολημένη έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για, σχεδόν, τρεις ημέρες. Με πληροφορίες που γνωρίζαμε πριν από το ξεκίνημα της διαδικασίας. Με ράντζα, με catering, με ασθενοφόρο που παρέλαβε κάποιον από την επιτροπή, με βάρδιες αστυνομικών σε αλλαγή φρουράς, με σκυλιά να περιπολούν έξω από το κτίριο για να εντοπίσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Βέβαια, τίποτε δεν ήταν πιο εκρηκτικό από την ίδια τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, τίποτε δεν ήταν περισσότερο «επικίνδυνο» από την ίδια την πλειοδοσία. Ούτε καν το drone που πέταξε επάνω από τη στέγη της Γενικής Γραμματείας, προσπαθώντας να αποσπάσει κάποιο πλάνο από τη διαδικασία.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής υποψήφιοι:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).
Πίσω από τα κάγκελα της εισόδου της Γενικής Γραμματείας βρέθηκαν οκτώ αντιπρόσωποι των αντίστοιχων επιχειρηματικών σχημάτων.
Από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπήθηκαν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία). Οι υπόλοιπες τέσσερις καθοδηγήθηκαν από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον ALPHA).
Εκτός διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες τέθηκε η Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (E RADIO-TV), καθώς δεν έγινε αποδεκτή η εγγυητική επιστολή την οποία κατέθεσε. Η επιτροπή έκανε δεκτή, αντιθέτως, την εγγυητική επιστολή της ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.), για την οποία επίσης είχαν υποβληθεί ενστάσεις για εκπρόθεσμη κατάθεσή της.
Λίγο πριν από τις 08:30 το πρωί της Τρίτης, 30 Αυγούστου, ολοκληρώθηκε η προσέλευση των εκπροσώπων των υποψηφίων στο κτίριο της ΓΓΕΕ. Και έτσι, ξεκίνησε η δημοπρασία…
Το σενάριο του τηλεοπτικού Survivor -οι κανόνες του διαγωνισμού, με λίγα λόγια- ήταν ότι η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαγόταν σε δύο φάσεις. Είχε ειπωθεί ότι «στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αύξανε το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα είχαν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αύξανε το τίμημα κατά “βήματα” (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναλαμβανόταν. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περνούσε στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούσαν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα κατέθεταν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναλαμβανόταν η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα δινόταν στον πλειοδότη». Εικάζουμε ότι έτσι, λογικά, συνέβη – αφού ίσως και να μη μάθουμε ποτέ το τι ακριβώς διημείφθη μόλις έκλεισαν οι πόρτες.
Οι εικασίες, έτσι κι αλλιώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης των επιχειρηματικών συμφερόντων, έδιναν κι έπαιρναν. Από εκείνους που βρίσκονταν έξω από το κτίριο. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες ήθελαν την πρώτη ημέρα να έχουν δημοπρατηθεί οι δύο πρώτες άδειες και ότι την Τετάρτη, μέχρι το βράδυ, να είχε «κλειδώσει» και η τρίτη άδεια και ότι απέμενε η δημοπράτηση της τέταρτης και τελευταίας. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι την Τρίτη δημοπρατήθηκε μόνο η πρώτη άδεια, καθώς χρειάστηκαν 15 ώρες για να υπάρξει πλειοδότης και ότι το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε η δημοπράτηση της δεύτερης άδειας, χωρίς να είναι γνωστό το πόσο διήρκεσε η διαδικασία.
Παρά τα σενάρια, ουδείς, ωστόσο, γνώριζε το παραμικρό για την πορεία της διαδικασίας μέσα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, παρά τα όσα γράφηκαν και ειπώθηκαν από δημοσιογράφους, σε πολλά Μέσα. Οι… «νικητές» των πρώτων αδειών ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοπρασίας και για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Ετσι, κανείς δεν γνώριζε τι συνέβαινε εκεί μέσα.
Στα σίγουρα, η Τετάρτη, έξω από τη ΓΓΕΕ, ήταν επεισοδιακή. Από τις 9 το πρωί άρχισε η θυροκόλληση ασφαλιστικών μέτρων στη σιδερένια πόρτα της. Τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν γίνει από πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς και τον κ. Καλογρίτσα και στρέφονταν είτε κατά της διαδικασίας, είτε κατά άλλων υποψηφίων. Συνολικά, θυροκολήθηκαν 10 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων – όλοι εναντίον όλων!
Η αίτηση του Star κατά της συμμετοχής του εργολάβου Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Του Alpha εναντίον άλλων υποψήφιων σχημάτων.
Του ANT1 εναντίον του σχήματος Σαββίδη.
Του MEGA κατά της όλης διαδικασίας.
Ο ΣΚΑΪ θυροκόλλησε πέντε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, μία κατά της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ακόμη τέσσερις, μία για κάθε ένα εκ των νέων σχημάτων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Η διαδικασία που έγινε τηλεοπτικό σίριαλ, όμως, έλαβε τέλος με τα αποτελέσματα που διαβάσατε πιο πάνω. Κι αφού έγινε η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, θα ακολουθούσε άμεσος έλεγχος των πόθεν έσχες των τεσσάρων εταιρειών που επικράτησαν, για να διαπιστωθεί η νομιμότητα του τιμήματος που πρόσφεραν. Αφού γινόταν και αυτό, στη συνέχεια θα αποδίδονταν και επίσημα οι τηλεοπτικές άδειες, αφού προηγουμένως καταβαλλόταν το 30% της τελικής προσφοράς.
Τα πολιτικά κόμματα ήδη, όλες τις προηγούμενες ημέρες, άφηναν αιχμές και εξαπέλυαν ευθείες βολές για τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε την κυβέρνηση για στήσιμο της δικιάς της διαπλοκής και αναφερόταν στο αδιάβλητο της διαδικασίας. Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προειδοποιούσε πάντως ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού από τη στιγμή που αυτός θα κριθεί νόμιμος από τα δικαστήρια, ωστόσο προανήγγειλε άνοιγμα της αγοράς για όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο τηλεοπτικό τοπίο.
Την ίδια στιγμή, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι άφηναν επίσης αιχμές για την διαδικασία, ενώ κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως προσπαθούσε να περάσει ένα αφήγημα μετά και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως και το ΚΚΕ απέρριπτε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έκανε λόγο για «σπάσιμο του αποστήματος της διαπλοκής», αλλά και για διάλυση του περίφημου «τριγώνου» μεταξύ πολιτικών, κομμάτων και τραπεζών, φράση η οποία αποτέλεσε βασικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Και τώρα, τι;
Τώρα, πια, όσα από τα υπάρχοντα κανάλια δεν εξασφάλισαν άδεια, θα έχουν περιθώριο 90 ημέρες μέχρι να τους ρίξει «μαύρο» η Digea, όπως τόνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.
Συνέχεια στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θα σταματήσουν να εκπέμπουν μέσω Digea εντός 90 ημερών, έδωσε ο την Παρασκευή και υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως σε περίπτωση που η Digea δεν συμμορφωθεί τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας υποχρεούνται να πράξουν το καθήκον τους.
Παράλληλα την πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να διενεργήσει τον διαγωνισμό των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) εξέφρασε την Πέμπτη ο Λευτέρης Κρέτσος. Ο ίδιος, επανέλαβε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να δοθούν θεματικές άδειες. Επαλήθευσε, μάλιστα, ότι μπορεί να ανατραπούν τα δεδομένα με τα οποία διεξήχθη ο διαγωνισμός, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πέμπτη άδεια εθνικής εμβέλειας, αντίθετα από τον πολιτικό προϊστάμενό του, Νίκο Παππά.
Η επόμενη μέρα του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες επιφυλάσσει μια διαφορετική τηλεοπτική αγορά, μεγαλύτερη διαφημιστική πίτα μοιρασμένη σε λιγότερους παίκτες, με τους ιδιοκτήτες των σημερινών τηλεοπτικών σταθμών που δεν αδειοδοτήθηκαν να αναζητούν νέα πορεία, εξετάζοντας τα δυνατά σενάρια. Πιθανώς, η προοπτική να είναι το κλείσιμο και η πώληση του εξοπλισμού στους έχοντες άδεια για πρώτη φορά. Μέρος των καναλιών που δεν έλαβαν άδεια εκτιμάται ότι θα αναμένουν τις εξελίξεις όσον αφορά έναν νέο διαγωνισμό για θεματικά κανάλια – είπαμε, όποτε κι εάν αυτός γίνει. Στην περίπτωση, βέβαια, που τους επιτραπεί να συνεχίσουν να εκπέμπουν και πέραν των επόμενων 90 ημερών που προβλέπει η διαδικασία του διαγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια επί της οθόνης σας. Ή και όχι…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News