Όταν μετά την πολιτική αλλαγή το 1974, οι μαοϊκοί φώναζαν στους δρόμους «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» ο Χαρίλαος γελούσε. Ήξερε ότι τα πράγματα είναι «κομμάτι πιο δύσκολα, μανούλα μου» όπως θα έλεγε σήμερα, αν άκουγε τους επιγόνους του να το έχουν υιοθετήσει και το ΠΑΜΕ να προσπαθεί να το εφαρμόσει. Έτσι το σύνθημα αυτό δεν το φωνάξαμε ποτέ στην επαναστατημένη ΚΝΕ της περιόδου εκείνης. Μπορεί να είχαμε άλλα κουσούρια, μπορεί να ήμασταν ασυγκράτητα φιλοσοβιετικοί ( αλλά τουλάχιστον τότε υπήρχε η Σοβιετική Ένωση), να τσακωνόμασταν με τους αναθεωρητές του ΚΚΕ εσωτερικού για πράγματα στα οποία απεδείχθη ότι αυτοί είχαν δίκιο αλλά το ΚΚΕ τότε ήταν σοβαρό κόμμα, δεν έπαιζε με θεσμούς, το Σύνταγμα και την δημοκρατία. Μια δημοκρατία που –σχηματικά και εν περιλήψει- είναι έργο Καραμανλή (του κανονικού), Ανδρέα Παπανδρέου, Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου. Μια δημοκρατία που έδωσε στην ταλαιπωρημένη χώρα την μεγαλύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας και ανάπτυξης. Μια δημοκρατία την οποία πολιτικοί και δημοσιογράφοι δίχως μνήμη άσκεφτα την πετροβολούν χωρίς να τους νοιάζει αν μαζί με τα βρωμόνερα πετάνε και το παιδί.
Αλλά αλλού θέλω να καταλήξω. Διαφωνούν σχεδόν όλοι (περιμένουμε ακόμα την γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ) με τις ακρότητες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Αν όμως η είδηση που ήρθε στο φως το Σαββατοκύριακο αληθεύει τότε διερωτώμαι με ποιο ηθικό έρεισμα η κυβέρνηση και ο κ.Πάγκαλος θα επιπλήξει την επόμενη φορά το ΠΑΜΕ. Γιατί αν «νόμος δεν είναι το δίκιο του εργάτη αλλά αυτό που επιτάσσει το γενικό δημόσιο συμφέρον» το ίδιο –και περισσότερο- πρέπει να ισχύει για το δίκιο της ΔΕΗ, διοίκησης και εργαζομένων. Το αναλυτικό ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, δεν έχει μέχρι στιγμής διαψευστεί.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό στην ΔΕΗ εξαίρεσαν με κόλπο τον εαυτό τους από τις αποφάσεις που ισχύουν για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσια τομέα. Με απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της θα λάβει περίπου 150 εκ. ευρώ ως αντιστάθμισμα των απωλειών από τις περικοπές που γίνονται λόγω των μέτρων. Και αυτό υπό την απειλή ότι «η χώρα θα βυθιζόταν στο σκοτάδι». Είναι εύκολο και ασφαλές (για σένα) να καταβάσεις τους διακόπτες, τουλάχιστον το ΠΑΜΕ πάει αυτοπροσώπως στις μπουκαπόρτες.
Σε επικοινωνία της συντάκτριας με το γραφείο του προέδρου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού την ενημέρωσαν ότι πρόκειται για απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, που είχε ληφθεί τον Απρίλιο. Δηλαδή , αν κατάλαβα καλά, συνεδρίασαν εν όψει μνημονίου. Εκτάκτως, λοιπόν, να την ανακαλέσουν. Γιατί και οι μισθοί και οι συντάξεις τον Απρίλιο ήταν αλλιώς και κάπως πιο κοντοί είναι σήμερα. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ « δεν επιθυμούν να μιλήσουν επωνύμως και θεωρούν ότι το θέμα δεν αξίζει καν να συζητηθεί καθώς πρόκειται για υπόθεση καθαρά της ΔΕΗ και μόνο». Για να δω αν κατάλαβα καλά. Διοίκηση και ανώνυμοι συνδικαλιστές πάνε να περάσουν το θέμα στην ζούλα, σε μια επιχείρηση που βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι έτσι ή – για να είμαστε ρεαλιστές- ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης. Σε αντίθετη περίπτωση οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα έχουν κάθε λόγο να διεκδικήσουν τα ίδια. Να αρχίσουν οι εξαιρέσεις και να ξηλωθεί το πουλόβερ. Και τότε δεν θα φταίει το ΠΑΜΕ.
*Ο Νίκος Μπίστης είναι Μέλος τουΕθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News