513
|

Μνημειακή ή μνημονιακή η Αμφίπολη;

Μαρία Θερμού Μαρία Θερμού 22 Μαΐου 2015, 02:27

Μνημειακή ή μνημονιακή η Αμφίπολη;

Μαρία Θερμού Μαρία Θερμού 22 Μαΐου 2015, 02:27

Την αποθέωσαν αλλά και την κατήγγειλαν! Τη ζήλεψαν αλλά και την κορόιδεψαν. Τη μίσησαν αλλά και γοητεύθηκαν από αυτήν. Πρωταγωνίστρια στη ζωή μας όλο το περασμένο καλοκαίρι η Αμφίπολη βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε δυσμένεια. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ένα μνημείο, στην περίπτωσή της όμως φαίνεται να πληρώνει τώρα το βαρύ τίμημα μιας δημοσιότητας, που αφού την εκτίναξε στη διεθνή επικαιρότητα, πλέον την άφησε στην τύχη της. Ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα, όταν η πολιτική αποφασίζει να χρησιμοποιήσει (εκμεταλλευτεί) τα μνημεία προς ίδιον όφελος… Μόνο που η Αμφίπολη δεν είναι -και δεν ήταν ποτέ- ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανενός άλλου. Δεν υπάρχει δηλαδή μνημονιακή και αντιμνημονιακή Αμφίπολη. Γιατί δεν είναι δυνατόν κάθε νέα κυβέρνηση να εγκαταλείπει τα μνημεία, που…υποστήριζε η προηγούμενη.

Κι όμως, εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο προστασίας, είτε συνέχισης των ερευνών ή τεκμηρίωσης στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τον χειμώνα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες της περιοχής παραμένουν εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους. Συντήρηση και αναστήλωση, το απολύτως απαραίτητο δίδυμο εργασιών για κάθε μνημείο που έρχεται στο φως, δεν γίνεται. Μελέτες δεν υπάρχουν. Αλλά και κάποιες που έχουν ολοκληρωθεί δεν μπορεί να παραληφθούν, διότι οι μελετητές δεν πληρώνονται. Με περισσότερες λεπτομέρειες:

Η κατασκευή ενός σοβαρού αποστραγγιστικού συστήματος στον περίβολο του τύμβου, ο οποίος υπέστη ήδη σε ένα τμήμα του ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις, είναι ένα από τα επείγοντα έργα. Με κόστος περί τις 30.000-40.000 ευρώ είχε προγραμματισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί. Παράλληλα όμως επείγουσα είναι και η συντήρηση των κονιαμάτων και των επιστυλίων στο εσωτερικό του μνημείου, πόσο μάλλον που εντοπίσθηκαν ρωγμές στην ορθομαρμάρωση του ταφικού θαλάμου. Εδώ δεν έχει γίνει καν η ανάθεση των μελετών, αφού οι συντηρητές δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να φθάσουν στην Αμφίπολη, ελλείψει εξόδων κινήσεως…

Στο μεταξύ, ούτε στατική μελέτη υπάρχει αφού απλήρωτος παραμένει ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος, που εκπόνησε την γεωστατική μελέτη, καθώς και την μελέτη επικαιροποίησης των εσωτερικών αντιστηρίξεων του μνημείου. Ημιτελής παραμένει εξάλλου η αξονική τομογραφία του λόφου, δεδομένου ότι ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας εξέτασε αρχικώς μόνον τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του τάφου. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, ο ίδιος επισήμανε τρία ή τέσσερα σημεία, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Και φυσικά απαραίτητη είναι μία εδαφοτεχνική μελέτη για ολόκληρο το λόφο ώστε να διερευνηθεί η συμπεριφορά των εδαφών του κάτω από διάφορες συνθήκες. Όσο για την εγκατάσταση συστήματος καταγραφής των σεισμικών δονήσεων, που προανήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού, ακόμη αναμένεται… Σιωπή, τέλος, και από το μέτωπο της μελέτης του οστεολογικού υλικού, η οποία υποτίθεται ότι θα συνεχισθεί έως το 2017. Είναι άγνωστο μάλιστα αν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα κονδύλια στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θράκης, που την έχουν αναλάβει.

Και τι έχουμε, λοιπόν, αντί όλων αυτών; Τα συνήθη. Εξαγγελίες, δηλώσεις, υποσχέσεις. Αν η συγκεκριμένη στάση, δηλαδή της απραξίας και της αναβλητικότητας προέρχεται από άγνοια των κινδύνων που αντιμετωπίζει ένα τόσο ευπαθές εύρημα ή αποτελεί ένδειξη απαξίωσής του ή ενδεχομένως συνιστά κωλυσιεργία για την προστασία του, επί του παρόντος διερευνάται. Καθένας άλλωστε κρίνεται από τα πεπραγμένα του.


*Η Μαρία Θερμού είναι δημοσιογράφος. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...