604
|

Μια απέραντη επιθεώρηση

Μια απέραντη επιθεώρηση

Update: Με ανακοίνωση της η ZDF διευκρινίζει ότι δεν παραποίησε κανένα βιντεο και πως το περιεχόμενο του τελευταίου βίντεο, είναι σατιρικό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Ξύπνησα πρωί-πρωί από τη ΝΕΡΙΤ στη διαπασών – ξεχασμένος ο δέκτης σε αυτό το κανάλι από την νυχτερινή πανδαισία στο Champions League. Κάτι το αγουροξύπνημα, κάτι τα αργά αντακλαστικά, δεν πίστευα στα αυτιά μου και στα μάτια μου. Επί μία ώρα το κρατικό κανάλι ξεμπρόστιαζε τους Γερμανούς, διότι -λέει- παραδέχτηκαν -λέει- ότι μόνταραν σε green box και με σωσία -λέει- το βίντεο με τον Βαρουφάκη και το μεσαίο δάχτυλο -λέει. Ποιοι το παραδέχτηκαν; Οι συντελεστές της σατιρικής εκπομπής του καναλιού ZDF, Neο Magazin Royale (της εκπομπής που έφτιαξε και το video clip V for Varoufakis) παραδέχτηκαν ότι το video που δείχνει τον Έλληνα υπουργό να υψώνει το δάχτυλο στη Γερμανία, το έφτιαξαν εκείνοι και ο Γιάνης Βαρουφάκης ουδέποτε έκανε τη χειρονομία! Ποιο ήταν το βήμα της ομολογίας; Το κανάλι της σατιρικής εκπομπής στο YouTube. Εκεί, και δώστου πλάνα βουβά από την εκπομπή στο YouTube και να ο σωσίας και να το πουκάμισο το ίδιο που βρήκανε, τα πάντα όλα. Γιατι το κάνανε; «Θέλαμε να παγιδεύσουμε το αντίπαλο κανάλι και τον παρουσιαστή του να παίξει πλαστό βίντεο και να εκτεθεί» μεταδίδει το ελληνικό κρατικό κανάλι. Έλα όμως, που ο «σωσίας» του Βαρουφάκη -αυτός που παρίστανε τον υπουργό μας να γλείφει τη μοτοσυκλέτα του- ήταν στα πλάνα στο YouTube σκασμένος στα γέλια και έλα που τέτοια αστεία και καλαμπούρια δεν γίνονται στη Γερμανία ή αν γίνονται, δεν γίνονται στο YouTube, αλλά στο μεγάλο γυαλί. Άρχισα να ψάχνω το θέμα με την υποψία ότι το MούφαNet του δικού μας Νίκου Ζαχαριάδη ξεπέρασε τα σύνορα και έγινε παγκόσμιο. Πλην, όμως, με  συγκράτησε, προς στιγμήν, δήλωση στο twitter του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος καλούσε τους Γερμανούς να του ζητήσουν συγγνώμη.

Επιπλέον, και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις ελληνικών εφημερίδων το θέμα έπαιρνε διαστάσεις καθώς, υπολαμβάνοντας τις δηλώσεις του παραγωγού της γερμανικής σάτιρας ως σοβαρές, έβγαζαν τίτλους και τίτλους.

Απτόητος πήγα σε ελληνικό πόρταλ -έτσι δεν τα λένε;- το οποίο με τους ίδιους τίτλους («Η Δικαίωση του Βαρουφάκη. Οι Γερμανοί παραδέχτηκαν ότι πείραξαν το βιντεο με το δάχτυλο») δημοσίευαν και τα δύο βίντεο. Και το «αυθεντικό» και το «πειραγμένο». 57 ολόκληρα λεπτά το αυθεντικό. Το είδα όλο. Και τι είδα; Ότι στα 40 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα (40.36) ο Γιανης κάνει, λέει και δείχνει ό,τι ακριβώς και στο μονταρισμένο και πειραγμένο βίντεο. Συν τοις άλλοις, οι συντελεστές της σατιρικής εκπομπής αναφέρουν ότι το επίμαχο βίντεο το έφτιαξαν στο πλαίσιο του κλιπ V for Varoufakis, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 25/2. Το αμοντάριστο αυθεντικό βίντεο όμως, στο οποίο παραπέμπει ο ίδιος ο Βαρουφάκης, έχει δημοσιευτεί στις 12/2.

Αναρωτέσαι: Καλά παίρνουν στα σοβαρά μια σατιρική ανάρτηση στο YouTube. Ωραία δεν ψυλλιάζονται. Δεν το ψάχνουν; Ούτε καν βλέπουν τα πειστήρια του εγκλήματος που οι ίδιοι δημοσιεύουν; Ανάθεμα σε αυτόν που έβγαλε το αυτόματο share και το copy-paste.

Αναρωτιέσαι: Μήπως ήμασταν πολύ αυστηροί με το Γραφειο Τύπου της ΝΔ, που έκανε ολόκληρη διάψευση για το Μούφα του Ζαχαριάδη και τους πίνακες στου Μαξίμου; Μήπως είμαστε όλοι -πολιτικοί, κανάλια, sites- μια απέραντη αθηναϊκή επιθεώρηση;

Για τον υπουργό, όχι δεν αναρωτιέμαι. Εδώ και πολύ καιρό.

Tι λέει ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο στη διοργάνωση στην Κροατία

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News