994
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες (Φωτογραφία Αρχείου) | Γιάννης Λιάκος / IntimeNews

Μεγάλη η φωτιά στην Αμφισσα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιτέας

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 19:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/07/2022 22:07
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες (Φωτογραφία Αρχείου)
|Γιάννης Λιάκος / IntimeNews

Μεγάλη η φωτιά στην Αμφισσα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιτέας

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 19:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/07/2022 22:07

Οι φωτιές που ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας στη Φωκίδα και το Σχηματάρι τέθηκαν υπό έλεγχο, αν και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν ούτε στιγμή στο έργο της κατάσβεσης από την Πυροσβεστική, αφού οι άνεμοι που έπνεαν στις περιοχές αυτές ήταν πολύ ισχυροί. Η φωτιά στη Φωκίδα κινήθηκε απειλητικά προς την Ιτέα. Παρά το γεγονός ότι οι επίγειες, αλλά και οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονταν συνέχεια, η φωτιά είχε δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα.

Οι φλόγες κινήθηκαν και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

H Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Oπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής «μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της βόρειας πλευράς της Ιτέας να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς».

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ δόθηκε εντολή για εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα αμέσως, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ, πυροσβέστες και η δημοτική Αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Στάλθηκε και μήνυμα από το 112 το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην βόρεια περιοχή της Ιτέας εκκενώστε τώρα προς Κίρρα Φωκίδος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/32VyYzm

Στο μέτωπο είναι ήδη και ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης με μηχανήματα και υδροφόρες που έχουν ζητηθεί. Ο Φάνης Σπανός σημείωσε την ανάγκη «να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι».

Πυρκαγιά Ενημέρωση / Facebook

Και η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Αχαΐα έχει αναζωπυρωθεί στο ανατολικό μέτωπο και οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Λάτα. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να περιορίσουν αυτές τις αναζωπυρώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα πύρινα μέτωπα. Στο σημείο αντιμετωπίζονται πολλές ενεργές καύσεις και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή Καμπί της Ζακύνθου ξέσπασε νέα φωτιά το απόγευμα της Δευτέρας.

Πυρκαγιά Ενημέρωση / Facebook

Στο Σερνικάκι Φωκίδας, κοντά στην Αμφισσα, η φωτιά καίει ελαιώνα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται.

Επί τόπου επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 2 canadair, 5 τράκτορες και 1 ελικόπτερο Έρικσον. Οι επίγειες δυνάμεις συνεχώς αυξάνονται με δασοκομάντος που μεταφέρονται από τη Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Πυρκαγιά Ενημέρωση / Facebook

Η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αμφισσας με ανακοίνωσή της κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση του νερού, καθώς «η διακοπή ρεύματος ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου και στις νοτιότερες περιοχές (Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξίδι, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία, ‘Αγιοι πάντες, Πεντεόρια) συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων Χρισσού και Δελφών».

Πυρκαγιά και στο Αγιο Ορος  

Μάχη εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης. Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμε στην κατάσβεση ελικόπτερο.

Η περιοχή είναι δύσβατη, κοντά στο σημείο όπου είχε ξεσπάσει φωτιά στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, δεν απειλούνται μοναστήρια.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής 

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός και αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός. Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους πολίτες, καθώς όπως είπε, «η απροσεξία και η αμέλεια οδηγούν στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών».

Ακόμη, επανέλαβε ότι για αύριο Τρίτη παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ προσέθεσε ότι στις περιοχές αυτές αναμένεται να επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρότατοι άνεμοι.

«Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας. Η απροσεξία και η αμέλεια οδηγούν στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή. Παρακαλούμε πολύ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε η πυρκαγιά έχει δύναμη. Ας μην την υποτιμάμε», κατέληξε.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία

Τη νύχτα της Δευτέρας «η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ”καντηλάκια”, στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα , ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Οσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Επίσης, ο αντιπεριφρειάρχης ανέφερε ότι «και για αύριο Τρίτη προβλέπονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την Ηλεία, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται στην υψηλή και πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου, λόγω ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...