409
|

Μάγκες, Ινδία γίναμε

Μάγκες, Ινδία γίναμε

Σέβομαι απόλυτα τα επιτεύγματα του ινδικού πολιτισμού. Περισσότερο ακόμη σέβομαι και ζηλεύω τα επιτεύγματα των μεγάλων Ινδών μαθηματικών του εικοστού αιώνα (π.χ. του αυτοδίδακτου Srinivasa Ramanujan (εδώ τα απίστευτα κατορθώματά του στη σύντομη ζωή του) και των πολυάριθμων Ινδών που διακρίνονται στα περισσότερα επιστημονικά πεδία, σταδιοδρομώντας συνήθως στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία. Πολλοί εξ ημών έχουμε γνωρίσει Ινδούς, χωρίς να το αντιληφθούμε. Πώς; Ίσως έχετε ακούσει ότι πολλές εταιρείες, για να μειώσουν τα κόστη τους, έχουν μεταφέρει τα call centers τους στην Ινδία. Εσύ καλείς από την Ελλάδα, όποια ώρα του εικοσιτετραώρου θες για το πρόβλημα που έχεις στην τάδε ηλεκτρική συσκευή. Η γραμμή εκτρέπεται στην Ινδία, όπου σε άψογα ελληνικά (!!!) σε εξυπηρετεί ο Ινδός ειδικός. Η προφορά του σε κάνει να αντιληφθείς ότι δεν είναι Έλληνας, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μπορείς να καλέσεις από τη Δανία (του Βορρά, την κανονική), τη Γερμανία, ή τη Γαλλία. Μόνο που και ο πλέον μορφωμένος Ινδός έχει μία ανυπόφορη (για τους Γάλλους) προφορά της γαλλικής.

Ξέρετε σε ποια χώρα στήνεται τώρα το call center εξυπηρέτησης στα γαλλικά μεγάλων εταιριών κατασκευής υπολογιστών; Στη χώρα μας. Με το εξωφρενικό ποσόν των 800 ευρώ (καθαρά), ο κουμπάρος μου ο «Θεόφραστος» θα απαντά επί οκτάωρο στις κλήσεις από τη Γαλλία. Ο Θεόφραστος είναι ο πλέον μάγκας πωλητής που ξέρω. Μπορεί να πουλήσει πάγο στην Αλάσκα και να εισπράξει το ποσόν μετρητοίς. Μόνον που η εταιρία που εργαζόταν ως διευθυντής πωλήσεων έκλεισε. Ψάχνει για δουλειά. Οι σπουδές του στη Γαλλία οδήγησαν το call center να τον αναζητήσει (όχι το αντίστροφο).

Άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα. Γερμανική εταιρία παρέχει remote control και πρωτογενή αποκατάσταση βλαβών σε αιολικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη. Η υποστήριξη από τις 07:00 έως τις 23:00 γίνεται από τους Γερμανούς μηχανικούς στα control rooms της γερμανικής Εταιρίας. Το «γερμανικό νούμερο» που λέμε στον στρατό, δηλαδή 11 το βράδυ με επτά το πρωί, γίνεται από Έλληνες μηχανικούς (με Master) στο control room της θυγατρικής στην Αθήνα. Αμοιβή 800 ευρώ, καθαρά. Καταλαβαινόμαστε; Δεν θα γίνουμε Βουλγαρία, Πολωνία κ.λπ. Γίναμε ΗΔΗ Ινδία. Φθηνό labor cost από ανθρώπους με γερά προσόντα.

Θερμά συγχαρητήρια στις σοφές πολιτικές ηγεσίες που μας έφεραν μέχρι εδώ. Θερμότερα συγχαρητήρια σε μας που τους ψηφίσαμε. Υπέρθερμα συγχαρητήρια σε όλους μας που δεν αλλάζουμε, που δεν θέλουμε να αλλάξουμε τίποτε και κάνουμε τα πάντα για να κλείσουμε και όσες βιομηχανικές επιχειρήσεις απέμειναν. Η έκφραση «θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης» φαντάζει ειδυλλιακή πλέον.

Καλή Ανάσταση συνέλληνες, αν και δεν τη βλέπω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News