Χθες το πρωί, είκοσι τέσσερις τόνοι λευκής πατάτας πωλήθηκαν προς 25 λεπτά το κιλό στο υπαίθριο παρκινγκ του δικαστικού μεγάρου στην Κατερίνη. Συνολικά, παραπάνω από πεντακόσιες οικογένειες της πόλης αγόρασαν πατάτες απευθείας από έναν παραγωγό του Νευροκοπίου Δράμας, ο οποίος είχε αδιάθετη τη σοδειά του. Συγκεκριμένα, η εθελοντική ομάδα δράσης του Νομού Πιερίας, διαπιστώνοντας το πρόβλημα που υπήρχε με τους παραγωγούς πατάτας που δυσκολεύονταν να διαθέσουν το προϊόν τους, ήρθε σε απευθείας συνεννόηση μαζί τους, συγκέντρωσε ηλεκτρονικά τις παραγγελίες -μέσα σε δέκα ώρες είχαν καπαρωθεί 24 τόνοι- και κατόπιν οργάνωσε τη διανομή. Μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία, την ίδια μέρα, η τιμή της πατάτας (της ίδιας ποικιλίας) στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα της πόλης έπεσε κατά μέσο όρο 30%-40%, ενώ πολλές γνωστές αλυσίδες ξεκίνησαν αμέσως προσφορές.
Αναλυτικότερα, όσοι είχαν προλάβει να πραγματοποιήσουν την ηλεκτρονική παραγγελία, δήλωναν το όνομά τους στην είσοδο του παρκινγκ κι εν συνεχεία περίμεναν στην ουρά για να φορτώσουν τα σακιά, τα οποία ήταν χωρισμένα σε δεκάκιλα και εικοσάκιλα τσουβάλια. Η ανώτερη ποσότητα που μπορούσε να προμηθευτεί κάποιος ήταν εκατό κιλά για να αποφευχθεί η περίπτωση χονδρέμποροι να εκμεταλλευτούν το γεγονός. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια πολιτών να παρακάμψουν τους μεσάζοντες για να ρίξουν τις τιμές των προϊόντων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας, κύριος Ηλίας Τσολακίδης, θα ακολουθήσουν κι άλλες συμφωνίες με διαφορετικούς παραγωγούς. Ήδη, δεκάδες καλλιεργητές επικοινώνησαν μαζί του από όλη την Ελλάδα -μέχρι και από την Πελοπόννησο για ελαιόλαδο- ώστε να διαθέσουν τις σοδειές τους.
Εκ πρώτης όψεως, όλοι φαίνονται ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από τη συμφωνία. Ο παραγωγός κατόρθωσε να πουλήσει τις πατάτες δέκα λεπτά πιο ακριβές από ό,τι θα τις έδινε στους χονδρέμπορους (μέση τιμή χοντρικής τα 12 λεπτά) και οι καταναλωτές είχαν ένα όφελος της τάξεως του 60%. Ανάλογες ενέργειες αυτή τη στιγμή επιχειρούνται στη Λάρισα, στη Λαμία και στη Θεσσαλονίκη, όπως επιβεβαιώνουν τα δεκάδες τηλεφωνήματα και mails που δέχθηκε ο κύριος Η. Τσολακίδης. Βέβαια, δεν έλειψαν και τα παράπονα, καθώς δεκάδες πολίτες, που δεν είχαν κάνει ηλεκτρονική παραγγελία, έσπευσαν να προμηθευτούν πατάτες και δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν. Να σημειωθεί ότι πολλοί μανάβηδες, ενδεχομένως στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν το γεγονός, εκφράζουν τη δυσπιστία τους όσον αφορά την ποιότητα της συγκεκριμένης πατάτας, καθώς ισχυρίζονται ότι έχει μηδαμινή θρεπτική αξία σε σχέση με την κίτρινη. Όταν ανέφερα την κριτική για την ποιότητα της πατάτας στον εξηνταπεντάχρονο συνταξιούχο κύριο Αριστείδη, μου απάντησε αφοπλιστικά πως «δεν είναι καιρός αγόρι μου για Πόρσε, και με ένα Φιατάκι ευχαριστημένοι είμαστε».
Το χθεσινό γεγονός ίσως να αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, αφού η ιδέα της παράκαμψης των μεσαζόντων και της απευθείας πώλησης στους καταναλωτές παρουσιάζεται ιδιαιτέρως ελκυστική. Πάντως, δείχνει να είναι πιο ρεαλιστική και να έχει μεγαλύτερη προοπτική από τα δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας που σιγά- σιγά στήνονται σε όλους τους νομούς της χώρας, σε μια προσπάθεια των κατοίκων της περιφέρειας να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Επίσης, με τον τρόπο αυτό υποστηρίζονται εμπράκτως τα ελληνικά προϊόντα και κατ’ επέκταση ενισχύονται οι διαλυμένες τοπικές οικονομίες. Ουδείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τώρα κατά πόσον η αποφυγή των χονδρεμπόρων είναι εφικτή σε ευρεία κλίμακα και το κατά πόσον σε λίγο καιρό θα μιλάμε για το καινούριο φαινόμενο της «λιανοχονδρεμπορικής». Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως η υπό διαμόρφωση τάση είναι άλλη μία συνιστώσα που επιβεβαιώνει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην παραγωγική βάση. Ας ελπίσουμε η ανασυγκρότησή της να ξεκινήσει από εκεί και να μη χρειαστεί να φτάσει μέχρι την εποχή του Καποδίστρια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News