491
|

Kάποτε στο μέλλον

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 29 Δεκεμβρίου 2013, 00:05

Kάποτε στο μέλλον

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 29 Δεκεμβρίου 2013, 00:05

"Οι προβλέψεις είναι δύσκολες, ειδικά όταν πρόκειται για το μέλλον" λέγεται ότι είχε πει ο νομπελίστας Δανός φυσικός Νιλς Μπορ χρησιμοποιώντας τη λέξη ‘’ειδικά’’ μάλλον για να δώσει λίγο χιούμορ στη δήλωση. Ζητήθηκε λοιπόν από τους protagon-ιστές να στείλουν τις προβλέψεις τους για όσα έρχονται το 2014 και αμέσως σκέφτηκα ότι η μεγάλη μου δυσκολία δεν είναι να κάνω προβλέψεις (όλοι έχουν απόψεις), ούτε αν θα εκτεθώ από τις λαθεμένες (σε τόσα άρθρα έχω περιγράψει ότι η επιλεκτική μνήμη και η στατιστική είναι οι ισχυρότεροι σύμμαχοι ακόμα και των πιο ξεδιάντροπων τσαρλατάνων).

Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω αν όσα προβλέψω σωστά θα συμβούν μέσα στο χρονικό όριο που θέσαμε, δηλαδή της επόμενης χρονιάς. Τουλάχιστον για τα επιστημονικά και τεχνολογικά τεκταινόμενα ένας χρόνος δεν είναι τίποτε, ούτε ένα μάστερ δεν προλαβαίνει να κάνει ένας φοιτητής… για την Ελλάδα που τα πανεπιστημιακά εξάμηνα χάνονται για πλάκα ούτε καν το συζητώ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει κάτι να δουλεύεται για πολλά χρόνια και να πεις απλά ότι μέσα στη χρονιά θα ανακοινωθεί ή ότι ένα προϊόν θα κυκλοφορήσει. Δύσκολο όμως αυτό, μιας και εκτός άλλων θα πρέπει να κάνουμε και επιχειρηματικές προβλέψεις. Σε άλλους τομείς δε, όπως η πολιτική και η οικονομία ακόμα χειρότερα μιας και όλα είναι τόσο ευμετάβλητα και χαοτικά. Ας είναι όμως… Θα απαριθμήσω όσα νομίζω ότι βρίσκονται στα σκαριά και θα ωριμάσουν τους επόμενους μήνες ή όσα πιστεύω ότι θα γίνουν ευρέως γνωστά ή όσα νομίζω ότι θα συμβούν επειδή απλά έτσι μου κάθισαν στο μυαλό.

Επιστήμη/ Υγεία / Τεχνολογία

1. Θα χρησιμοποιηθεί στην ιατρική το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο μόσχευμα. 

2. Η τηλε-κίνηση θα γίνει εφικτή με ενσωματωμένα τσιπάκια στο νευρικό σύστημα και ασύρματα δίκτυα (άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να κινούν αντικείμενα ή μηχανικούς εξωσκελετούς με τη σκέψη)

3. Οι οργανικές ελαστικές οθόνες (organic LED) θα κυκλοφορήσουν ευρέως

4. Θα δούμε στους δρόμους τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αυτόματο σύστημα πλοήγησης και σύστημα διακοπής λειτουργίας για αποφυγή ατυχημάτων

5. Εκρηκτική αύξηση σπουδών εξ αποστάσεως 

6. Συσκευές και ενσωματωμένα τσιπάκια θα ενημερώνουν σε 24ωρη βάση την κατάσταση υγείας όσων τα φέρουν και εφαρμογές θα δίνουν διαγνώσεις και προτεινόμενα φάρμακα

7. Οι πρώτες τηλεδιασκέψεις με ολογράμματα θα γίνουν σε μεγάλες εταιρίες

Επιχειρήσεις / Πολιτική

1. Η εξ αποστάσεως εργασία στη Δύση θα αυξηθεί δραματικά λόγω τεχνολογιών επικοινωνίας και οικονομικής κρίσης

2. Θα ενοποιηθούν περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης

3. Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ενώσει τις μεταρρυθμιστικές (για να μην πω μνημονιακές δυνάμεις) που περιλαμβάνουν φιλελεύθερα κόμματα εκτός Βουλής με κομμάτια της Δεξιάς και του κέντρου ως αντίβαρο στις λαϊκίστικες αντιμνημονιακές δυνάμεις.

4. Η Καταλονία θα αποσχιστεί προκαλώντας και άλλα δημοψηφίσματα σε δυτικές χώρες ενώ η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεγαλώνει με βίαιους ξεσηκωμούς στην ανατολική Ευρώπη.

5. Θερμό επεισόδιο στην Άπω Ανατολή με την Ιαπωνία να αλλάζει το σύνταγμα και να κάνει πιο επιθετική την πολεμική της μηχανή.

6. Πρώτες αγορές ακινήτων με ψηφιακό νόμισμα.

Είναι να μην ξεκινήσεις, γιατί μετά δεν σταματάς εύκολα. Άντε, μια τελευταία πρόβλεψη: η Ελλάδα θα αποκτήσει wi-fi παντού…

Καλή χρονιά να έχει όλος ο κόσμος!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News