421
|

Καλοκαίρι στις παραλίες της Ηπείρου

Avatar Βίκυ Κώστα 29 Μαΐου 2015, 00:13

Καλοκαίρι στις παραλίες της Ηπείρου

Avatar Βίκυ Κώστα 29 Μαΐου 2015, 00:13

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ. Το μαρτυράνε οι ανθισμένες βουκαμβίλιες, οι δροσερές βραδιές στο μπαλκόνι, υπό τους ήχους του Μάνου, το υποβρύχιο σε παγωμένο νερό και τα σχέδια για διακοπές. Ναι, παρά την αβεβαιότητα, τα λιγοστά ευρώ στις τσέπες και τα ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα, όλοι σκεφτόμαστε πού και πώς θα περάσουμε κάποιες ημέρες ξεκούρασης. Το πώς είναι το βασικότερο ερώτημα, αλλά η κρίση μας έκανε να σκεφτόμαστε πιο απλά, πιο… λιτά, βρε παιδί μου. Εξάλλου, ποιος είπε ότι οι αξέχαστες διακοπές κοστίζουν ακριβά; Πάμε στο πού τώρα. Η περιοχή μας, δεν ενδείκνυται μόνο για χειμωνιάτικες αποδράσεις. Όσο αναβαίνει η θερμοκρασία, αφήνουμε πίσω τον μουντό καιρό, με τις βροχές και τις ομίχλες και το τσάι του βουνού δίπλα στο πετρόχτιστο τζάκι και «βουτάμε» με τη δύναμη του μυαλού και ενός κοκτέιλ με παραδοσιακό ηπειρώτικό τσίπουρο σε κοντινά μέρη, που έχουν διατηρήσει την ταυτότητά τους.

Για όσους δεν τη γνωρίζουν, η ακτογραμμή της Ηπείρου μοιάζει με «προσιτό» παράδεισο: οι κορυφογραμμές της Βόρειας Πίνδου χαμηλώνουν και αγγίζουν τα νερά, οι αμμουδιές με τη λεπτή άμμο ή το βότσαλο μετρούν χιλιόμετρα και οι κολπίσκοι με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά σκεπάζονται από δάση πεύκων. Κι αν το Αιγαίο κέρδιζε τα προηγούμενα χρόνια την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αδειούχων του Αυγούστου, την καρδιά των επισκεπτών αναμένεται να κατακτήσει για μία ακόμη χρονιά το Ιόνιο. Γιατί το χρώμα και η ποιότητα των νερών του δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε στην Καραϊβική, ούτε στις εξωτικότερες των εξωτικών παραλιών της νοτιοανατολικής Ασίας, που κοσμούν τις πιο γυαλιστερές μπροσούρες του πλανήτη. Και οι παραλίες μας διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας νερά για κολύμβηση.

Εκτός από τις 7 γαλάζιες σημαίες που απέκτησαν φέτος και οι οποίες πιστοποιούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, διαθέτουν και πεντακάθαρα νερά και μάλιστα με… σφραγίδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των υδάτων κολύμβησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 97% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα διαθέτουν ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας». Ανάμεσα σε αυτές και 36 στην Ήπειρο. Δεν θα τις αναφέρω όλες, αλλά τις πιο χαρακτηριστικές: Αγία Παρασκευή, Γαλλικός Μώλος, Ζάβια, Μέγας Άμμος και Μπέλλα Βράκα στη Θεσπρωτία, Αλωνάκι, Βράχος, Καλαμίτσι, Κανάλι-Καστροσυκιά στην Πρέβεζα, Βάλτος, Λίχνος και Σαρακίνικο στην Πάργα. Ίσως κάτι σας θυμίζουν. Ίσως να έχετε δροσιστεί στα καταγάλανα νερά, ένα καυτό αυγουστιάτικο μεσημέρι. Ίσως, απλά να έχετε απολαύσει το ουζάκι σας, αγναντεύοντάς τες. Ίσως να ερωτευτήκατε, παίζοντας με τα κύματα. Αν πάλι όχι, ήρθε η στιγμή να το κάνετε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News