Με τη μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει σε όλο και περισσότερες χώρες και να βρίσκεται προ των πυλών και στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται και ένα plan B, με δεδομένο ότι το ποσοστό του εμβολιασμού παρουσιάζει έντονα σημάδια κόπωσης: τις επόμενες ημέρες ο ρυθμός αναμένεται να πέσει κάτω και από τους 80.000 εμβολιασμούς ημερησίως, καθώς αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές δεύτερες δόσεις, ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχα πολλά ραντεβού για πρώτη δόση τις επόμενες εβδομάδες.
Οπως κατέστησε σαφές ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», δεν τίθεται ζήτημα επαναφοράς σε γενικευμένο lockdown, ούτε τώρα ούτε από το φθινόπωρο, καθώς δεν γίνεται οι εμβολιασμένοι πολίτες να «πληρώσουν το μάρμαρο» για τους ανεμβολίαστους.
Αλλωστε, στην κυβέρνηση, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, γνωρίζουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί μια πλήρης περιστολή ατομικών ελευθεριών σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το σχήμα του εμβολιασμού τους. Από την άλλη, θα πρέπει να αποφευχθεί εκ νέου μια υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας, το οποίο είναι σε φάση ελάφρυνσης, αλλά έχει και εξαιρετικά κουρασμένους γιατρούς και νοσηλευτές, μετά από ενάμιση χρόνο διαρκούς μάχης. Υπό αυτό το πρίσμα, η γραμμή άμυνας θα πρέπει να προσδιοριστεί σε άλλο σημείο.
Τοπικά lockdown
Η βασική επιλογή στο τραπέζι είναι τα τοπικά lockdown. Αρμόδιο στέλεχος που εμπλέκεται στους σχεδιασμούς εξηγεί ότι αυτά είναι στο τραπέζι ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς η μετάλλαξη θα κυκλοφορεί προοδευτικά περισσότερο, ενώ ήδη τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται νωρίτερα από τη στιγμή που είχε υπολογιστεί από τους ειδικούς ότι αυτό θα συνέβαινε.
Στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν ένα ακόμα πλήγμα στο… πολύπαθο ελληνικό καλοκαίρι, για το οποίο και πάλι οι αρχικές προσδοκίες «προσγειώνονται», λόγω των ισχυόντων περιορισμών σε μια σειρά βασικών αγορών για τη χώρα μας ( Βρετανία, Ρωσία, Ισραήλ κ.ο.κ.). Σε ορισμένες περιοχές, όμως, η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα αναπόδραστα δεδομένα. Το ποσοστό εμβολιασμού ανά περιφερειακή ενότητα ή και περιοχή, λοιπόν, θα είναι και το κεντρικό κριτήριο για την επιβολή των όποιων μέτρων, πέραν του αριθμού κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας.
Η λίστα των μέτρων για τα τοπικά lockdown έχει ήδη προσδιοριστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τις κόκκινες περιοχές προβλέπεται:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
- Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
• αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
• φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
• μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής - Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
- Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
- Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.
Μάλιστα, το πακέτο των μέτρων μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα μέτρα υπ’ όψιν, όπως την επαναφορά της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.
Οπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος, κάθε περίπτωση θα αξιολογείται και μένει να φανεί ποια μέτρα θα χρειαστούν, εφόσον χρειαστούν. Το «κλειδί», όμως, σε κάθε περίπτωση θα είναι η πρόοδος των εμβολιασμών, εξ ου και από την κυβέρνηση συστηματοποιούν τόσο τους ελέγχους όσο και το προσκλητήριο στους πολίτες, προκειμένου να θωρακίσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News