618
Στιγμιότυπο απο την Αθήνα εν μέσω του καύσωνα την Πέμπτη | Aris Oikonomou / SOOC

Καύσωνας: Χτύπησε «κόκκινο» η θερμοκρασία – Μέχρι 44,5 βαθμούς Κελσίου στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 19:50
Στιγμιότυπο απο την Αθήνα εν μέσω του καύσωνα την Πέμπτη
|Aris Oikonomou / SOOC

Καύσωνας: Χτύπησε «κόκκινο» η θερμοκρασία – Μέχρι 44,5 βαθμούς Κελσίου στα Χανιά

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 19:50

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Πέμπτη (13/6), με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε πολλές περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας τους 43 °C.

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις Βουκολιές Χανίων και ήταν ίση με 44.5 °C, αν και η μέτρηση αυτή αναφέρεται «με επιφύλαξη μέχρι να γίνει έλεγχος του συστήματος αερισμού του σταθμού».

Επεται το Κρανίδι Αργολίδας, όπου καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 43.9 °C.

Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36.3 °C, ενώ 136 από τους 499 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C και 243 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C.

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και στην Αττική, όπου 55 από τους 74 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φυλή/Ανω Λιόσια με 42.7 °C.

Υποχώρηση καύσωνα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση την Παρασκευή (14/6) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Το Σάββατο, μάλιστα, η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα.

Μέτρα προφύλαξης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επέστησε την προσοχή των πολιτών στα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα.

Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό και να αποφεύγουν οποιαδήποτε μορφή άσκησης και σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους (πάρκα κ.τ.λ.), όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, εάν η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά οι οδηγίες προφύλαξης του ΙΣΑ:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Αφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα.
  • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  • Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
  • Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
  • Κατά τη διάρκεια του καύσωνα να αποφεύγονται οι σωματικές δραστηριότητες.
  • Απευθυνθείτε στους κλιματιζόμενους χώρους που λειτουργούν, όλο το 24ωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...