313
|

Η βία θα μας αλλάξει όλους

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 18 Ιανουαρίου 2013, 08:06

Η βία θα μας αλλάξει όλους

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 18 Ιανουαρίου 2013, 08:06

Τείνω να πιστεύω πλέον ότι αυτό για το οποίο μάς διαβεβαίωνε πριν λίγους μόλις μήνες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου Δημήτρης Αναγνωστόπουλος λαμβάνει τούτες τις ημέρες "σάρκα και οστά".

Τι μάς έλεγε ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος; "Η βία τείνει να γίνει καθολικά αποδεκτό φαινόμενο στη χώρα μας, ανάγεται σε μονόδρομο, με την εξορία του διαλόγου, και η κοινωνία μετατρέπεται σε ζούγκλα. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής στους εφήβους είναι χαρακτηριστική. Η βία γίνεται life style. Υπάρχει μια προπαγάνδα που κάνει αποδεκτή τη βία. Πρόκειται για φαινόμενα άμεσα συνδεδεμένα με την ψυχοπαθολογία, γιατί φέρνουν στο προσκήνιο όλους εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειρισθούν τις επιθετικές τους ενορμήσεις".

Η βία, θα λέγαμε εμείς, δεν είναι μόνον life style. Με την εξορία του διαλόγου, μάλιστα, η βία αναδεικνύεται σε νούμερο ένα θέμα των συζητήσεων στις παρέες. Η εξοικείωσή μας μαζί της λαμβάνει πλέον μαζικές διαστάσεις, υποδόριες, μας αλλάζει εμάς τους ιδίους. Εμάς οι οποίοι απεχθανόμαστε τη βία σε όλες τις μορφές της και από όπου κι αν προέρχεται. Μας αλλάζει και εμάς.

Το είχε γράψει κάποτε ο πολύ σημαντικός αναρχικός Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος Χάουαρντ Ζιν. Η βία έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο θύμα και στον θύτη. Τους αλλάζει και τους δύο. Δεν υπάρχει δρόμος για την κοινωνική συνοχή και αρμονία ο οποίος να περνά μέσα από τη βία, γιατί η βία αφήνει βαθιά σημάδια στο πέρασμά της. Τα αποτελέσματα της βίας εγγράφονται στις κοινωνίες και τους ανθρώπους. Ο Χάουαρντ Ζιν απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε μορφής βία.

Τι μένει, αλήθεια, στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας όταν η επιχειρηματολογημένη αντιπαράθεση έχει δώσει τη θέση της στην προσπάθεια επιβολής τους ενός "συζητητή" επάνω στον άλλον; Πόσο απέχει από τη βία, την ωμή βία, η εκτόξευση προσωπικών χαρακτηρισμών οι οποίοι εξορίζουν τον διάλογο και συσκοτίζουν τις θέσεις των "μονομάχων";

Η Χρυσή Αυγή, κατέληξα, παίζει απλώς το παιχνίδι σε όλη του την έκταση. Οι υπόλοιποι τσαλαβουτούν. Και δεν ανησυχεί κανείς…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News