476
|

Η νεολαία βαριόταν

Avatar Νίκος Κακαρίκας 24 Μαρτίου 2012, 14:11

Η νεολαία βαριόταν

Avatar Νίκος Κακαρίκας 24 Μαρτίου 2012, 14:11

Αν κάποιος, υποστήριζε πως οι αστυνομικές δυνάμεις ξεπερνούσαν κατά πολύ τον αριθμό αυτών που παρακαλούθησαν σήμερα την μαθητική παρέλαση, θα είχε απόλυτο δίκιο. Από τις οκτώ και μισή, η Πανεπιστημίου και στα δύο πεζοδρόμια ήταν γεμάτη από αστυνομικούς. Δόκιμοι, με πολιτικά της Ασφάλειας, ένστολοι όλων των τμημάτων, ΥΜΕΤ και ΜΑΤ. Στη Σταδίου και στους γύρω δρόμους του κέντρου, ακροβολισμένες και άλλες διμοιρίες ΜΑΤ,   μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και ακόμη περισσότεροι αστυνομικοί με πολιτικά. Το ίδιο και στο Σύνταγμα με τους άνδρες της ασφάλειας υψηλών προσώπων να τσεκάρουν τους πάντες και τα πάντα. Η εικόνα θύμιζε ημέρες 1999, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton είχε επισκεφθεί την Αθήνα.

Το άγχος των αξιωματικών και των απλών αστυνομικών ήταν κάτα παραπάνω από εμφανές. Τα νεύρα κάποιων αστυνομικών επίσης τεντωμένα. Κάποιοι από αυτούς ευγενέστατοι με τον κόσμο, κάποιοι έτοιμοι για ντου και ξύλο. Όπως ο αστυνομικός των ΜΑΤ νωρίς το πρωί στην Πανεπιστημίου, όταν άρχισε να απειλεί έναν μεσόκοπο άνδρα επειδή όπως υποστήριξε έβρισε τα Θεία. “Αν το ξανακάνεις θα σε συλλάβω. Είμαι Χριστιανος Ορθόδοξος και δεν θα βρίζεις την Παναγία”. “Δεν είπα τίποτα. Κοίτα τη δουλειά σου”, απαντά ο πολίτης αλλά ο άνδρας των ΜΑΤ συνεχίζει σε πιο επιθετικό ύφος τις απειλές περί σύλληψης. Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που είναι παρών, αντί να παρέμβει για να εκτονώσει την ένταση κοιτάζει απαθής. Όταν του επισημαίνω ευγενικά και με νόημα πως κανείς σήμερα δεν πρέπει να έχει το “το ζωνάρι του λυμένο” για καβγά μου χάρισε ένα βλοσυρό βλέμμα όλο ύφος, χωρίς να μπει στον κόπο να μου απαντήσει. 

Ευτυχώς, ο ένας από τους δυο αξιωματικούς των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην Βουκουρεστίου, όταν ξεκίνησαν οι διαπληκτισμοί με τους δάσκαλους και τους καθηγητές, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του συναδέλφου του στην Πανεπιστημίου. Ο ψύχραιμος αξιωματικός των ΜΑΤ, είτε προσπαθούσε να συμμαζέψει κάποιους άνδρες του που βριζόντουσαν ή χτυπιόντουσαν με τους δάσκαλους είτε προσπαθούσε να ηρεμήσει και να εξηγήσει στους διαδηλωτές πως ακολουθεί συγκεκριμένες εντολές. Ακόμη και όταν εκτοξεύτηκαν τρείς καρέκλες επάνω στη διμοιρία, ο συγκεκριμένος αξιωματικός των ΜΑΤ δεν έδωσε εντολή για χρήση χημικών ή απώθησης με τα γκλομπς. Στον αντίποδα, ο έτερος αξιωματικός των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην Βουκουρεστίου προπηλάκισε μέχρι και τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες. Μετά τον μικρό πανικό που επικράτησε οι αστυνομικοί προχωρούν σε 20 προσαγωγές χωρίς όμως να σημειωθούν άλλα επεισόδια.

Η μαθητική παρέλαση από την άλλη, ήταν μάλλον υποτονική. Μαθητές όλων των ηλικιών παρήλασαν με αδιαφορία. Κάποιοι δεν γύρισαν το κεφάλι προς τους επισήμους, κάποιοι ακολούθησαν το πρωτόκολλο. Η γενικότερη αίσθηση που αποκομόμιζες όμως από τη  νεολαία ήταν πως μάλλον βαριόταν υπερβολικά.

Στο τέλος, ρωτάω δύο αστυνομικούς με πολιτικά για τους πράκτορες της ΕΥΠ και για τους ελεύθερους σκοπευτές που υποτίθεται θα βρίσκονται αύριο στην στρατιωτική παρέλαση. "Κύριε, μου απαντά ο ένας από αυτούς,  σιγά μην έρθει και Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Χωρίς παρεξήγηση, μερικές φορές εσείς οι δημοσιογράφοι για να εντυπωσιάσετε γράφετε ό,τι σας κατέβει στο κεφάλι".

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News