537
|

Η ΕΛ.ΑΣ και οι φωτορεπόρτερ

Avatar Νίκος Κακαρίκας 21 Φεβρουαρίου 2012, 06:03

Η ΕΛ.ΑΣ και οι φωτορεπόρτερ

Avatar Νίκος Κακαρίκας 21 Φεβρουαρίου 2012, 06:03

Την περασμένη Πέμπτη, η ΕΛ.ΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής. Με ανακοίνωση της ζητά από τους πολίτες να τηλεφωνήσουν σε ειδική γραμμή καταγγελίας σε περίπτωση που αναγνωρίσουν πρόσωπα και ονόματα στις συγκεκριμένες φωτογραφίες.

Μετά και την επίθεση που δέχτηκα και όλα αυτά που είδα στα επεισόδια, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., με κάνει να σκεφτώ πως στοχοποιεί, άθελα της θέλω να πιστεύω, ακόμη περισσότερο τους δημοσιογράφους αλλά κυρίως και πρωτίστως τους φωτορεπόρτερ, έλληνες και ξένους.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με ανακοίνωση της καταγγέλλει πως οι φωτογραφίες, όπως προκύπτει από τα εμφανή υδατογραφήματα, έχουν αντληθεί από το διαδίκτυο και ιστοσελίδες πρακτορείων, χωρίς ασφαλώς την άδεια των φωτογράφων ή των πρακτορείων. Επισήμαινει επίσης πως η κίνηση αυτή της ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της στόχευση, πολλώ δε μάλλον που στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε δεν αναγνωρίζεται κανένα πρόσωπο.

Οι φωτορεπόρτερ εδώ και δύο χρόνια, χρόνια τα οποία δεν συγκρίνονται με τίποτα στο παρελθόν, θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο. Ήμουν παρών σε όλα τα επεισόδια του 2011. Η έκταση τους δεν ήταν ίδια με τα επεισόδια του 2008 αλλά είχαν τετραπλάσια ένταση και επικινδυνότητα.

Τους φωτορεπόρτερ, πέρα από τους “αλήτες – ρουφιάνους – δημοσιογράφους” δεν τους συμπαθούν ούτε οι “αντιεξουσιαστές” ούτε τα ΜΑΤ – ΕΛ.ΑΣ.

Οι πρώτοι γνωρίζουν πλέον πως η Αστυνομία επεξεργάζεται φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό. Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει πως το υλικό της παρέχεται αυτοβούλως και με πρωτόκολλα συνεργασίας. Τα συγκεντρώνει μαγνητοσκοπώντας τα δελτία ειδήσεων και παράλληλα κατεβάζει “πειρατικά” όλες τις φωτογραφίες που μπορεί να βρει (πρακτορεία, sites, blogspot, wordpress,twitter, facebook κλπ κλπ). Κανένας όμως έλληνας φωτορεπόρτερ, και μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά, δεν έχει δώσει – πουλήσει – ανεβάσει φωτογραφία απο επεισόδια με πρόσωπα που φαίνονται καθαρά. Προς απογήτευση των Αστυνομικών αλλά και κάποιων συναδέλφων μου χρόνια τώρα. Δεν είναι η δουλειά τους αυτή.

Τα ΜΑΤ από την πλευρά τους έχει καεί η γούνα τους πάμπολλες φορές από κάποιο video ή φωτογραφία που τους έδειχνε να ξυλοκοπούν ή να κακοποιούν, συνήθως,  αθώους και ειρηνικούς διαδηλωτές. Έχουν πλέον σοβαρή αλλεργία σε κάμερες και φακούς. Θεωρούν πως φταίνε οι φωτορεπόρτερ – δημοσιογράφοι όταν τους ασκούνται (αν και όταν τους ασκηθούν) πειθαρχικές διώξεις ή όταν έχουν “συλληφθεί” σε ιδιαιτέρως άβολη στιγμή. Όπως με τον Ματατζή το 2008 που σημάδευε με το πιστόλι τους διαδηλωτές. Τη θρυλική φωτογραφία του Κώστα Τσιρώνη. Στο τέλος, πάλι ο φωτορεπόρτερ την πλήρωσε

Το χειρότερο είναι πως τα ΜΑΤ και οι Αξιωματικοί τους όχι μόνο δεν έχουν μάθει τίποτα αλλά συνεχίζουν στην πλειοψηφία τους να είναι απειλητικοί και επιθετικοί. Χωρίς να διστάζουν να χτυπήσουν φωτορεπόρτερ. Ακόμη και γυναίκα, όπως έκαναν με την φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.  Όπως απείλησε εμένα – αν και δεν είμαι φωτορεπόρτερ –  ο άνδρας των ΜΑΤ επειδή ήθελα να φωτογραφίσω οκτώ υπέρβαρους συνάδελφους του, στην κυριολεξία επάνω σ' έναν συλληφθέντα λες και πανηγύριζαν το γκολ με τον σκόρερ τελευταίο κάτω από όλους.

Η κίνηση της ΕΛ.ΑΣ καταδεικνύει εγκληματική αμέλεια τουλάχιστον. Αν θέλει να έχει το δικό της υλικό να στείλει μερικούς γενναίους αστυνομικούς φωτογράφους να κατέβουν αυτοί στη φωτιά και στα επεισόδια. Όπως κάνουν οι φωτορεπόρτερ που αναρωτιούνται αν θα γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους μετά από κάθε πορεία. Όχι να εκθέτει και να στοχοποιεί επαγγελματίες και οικογενειάρχες.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News