Στα διάφορα προσβλητικά αστειάκια που άκουγα και από την εποχή μου ακόμη στη λεωφόρο, όταν κάποιος ήθελε να κράξει προσπαθούσε να βρει ένα βαρβάτο αντρικό όνομα. Βαγγέλης, Θρασύβουλας κ.λπ. Ανάμεσα σε αυτά και το Μπάμπης. Οποία σύμπτωσις! Ένας Μπάμπης ήρθε στην τηλεόραση το 2014 για να μας γυρίσει στην εποχή του 1970-80, στην πιο κακή της μορφή.
Οικοδέσποινα, η Αννίτα Πάνια. Γνωστή τηλεπερσόνα και μάλιστα θα τολμούσα να πω -αφού είχα και μια προσωπική επαφή μαζί της- έδειχνε με παρρησία πως λατρεύει και «γουστάρει» το διαφορετικό, πόσο μάλλον τα τρανς άτομα.
Φαίνεται η καλή νεράιδα, όπως προσπαθούσε επιτυχημένα πολλές φορές να παρουσιαστεί, δάγκωσε αυτή το μήλο της κακιάς μάγισσας και μεταλλάχθηκε. Κοινώς, δεν έχει τηλεθέαση πλέον το διάλλειμα «αγαπάμε τα τραβεστί». Ξεπούλησε. Ο Μπάμπης, λοιπόν, κατά κόσμον Αλόμα -ναι, η γνωστή Αλόμα- πήγε στην εκπομπή… νομίζω κανείς δεν κατάλαβε γιατί. Και η Αννίτα βρήκε την ευκαιρία να πει όλα τα κατάπτυστα που βγήκαν από το στόμα της μπροστά σε κάποιον δυστυχή άνθρωπο, ψυχικά άρρωστο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος.
Στο τρανσφοβικό, χωρίς προηγούμενο, παραλήρημα της κ. Πάνια, ήταν αδύνατον να πάρει θέση ο Μπάμπης. Το σιλικονάτο στόμα, παράταιρο σε ένα αντρικό πρόσωπο έμεινε άλαλο, γιατί προφανώς άλλα έταξαν, άλλα έκαναν. Το ίδιο βλέμμα είχε και η κ. Πάνια όταν βγήκε σε τηλεφωνική γραμμή μια κοινωνιολόγος και μιλούσε για σεξουαλική ταυτότητα και κοινωνική ταυτότητα. Άγνωστες λέξεις για μια παρουσιάστρια που καλεί ένα πρώην τρανς άτομο με 45 χρόνια πορείας στην πλάτη του. Αν μη τι άλλο, έπρεπε να ψάξει τι εστί Αλόμα.
Απαρνήθηκε μανιωδώς το παρελθόν του ο Μπάμπης -και καλά έκανε, αλλά με ψέματα. Είπε πως ποτέ δεν αισθανόταν γυναίκα, αλλά λίγο πριν τη γνωρίσω, εκείνα τα πέτρινα χρόνια, όλα όσα έκανε έδειχναν έναν άνθρωπο που ήθελε να γίνει -και να δείχνει- γυναίκα, με όλες τις συνέπειες για την υγεία του.
Παρακολουθήσαμε μια εκπομπή μέσα στο ψέμα και όλες τις φοβίες μαζί σε μία ώρα. Είμαστε μια κοινωνία που προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ο καθένας στο δικό του μετερίζι. Η τρανς κοινότητα τα τελευταία χρόνια κατάφερε, λόγω του ΣΥΔ να μπει στην ατζέντα της πολιτικής η αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Μπήκε σε τρία νομοσχέδια και μάλιστα στο λεγόμενο αντιρατσιστικό.
Είναι κρίμα ένας άνθρωπος άρρωστος να προσπαθεί να τα γκρεμίσει όλα αυτά, αν και δεν μπορεί. Και από την άλλη μια γυναίκα, μητέρα, με απαξιωτικό ύφος να λέει μπροστά στον φακό πως τα τραβεστί πρέπει να είναι στο περιθώριο, αξίζουν το κράξιμο και γουστάρουν να προκαλούν το κράξιμο, και γιατί στην τελική θα πρέπει ντε και καλά να τα αποδεχτούμε, ρε αδερφέ; Η φράση που δεν κατεβαίνει με τίποτα κάτω. «Αν ένα τραβεστί γιατρός μου έρθει ντυμένος σαν γυναίκα, δεν θα του έχω εμπιστοσύνη. Αν έρθει σαν άντρας κι ας ξέρω τι είναι, δεν θα φοβάμαι». Τι πιο τρανσφοβικό;
Παρακολουθήστε εδώ την εκπομπή, μετά το 35'.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News