Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί επαρκές το πρόγραμμα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη διόρθωση των αδυναμιών στην εφαρμογή του κώδικα της Ζώνης του Σένγκεν, για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Ετσι, έδωσε προθεσμία δύο βδομάδες στη χώρα μας για τη διόρθωσή του.
Ειδικότερα, στην αξιολόγησή της η Επιτροπή εκτιμά ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά πολλές από τις συστάσεις του Συμβουλίου. Στο σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Ελλάδα περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο η χώρα θα αυξήσει το προσωπικό που απασχολείται στις διαδικασίες καταγραφής. Σε αυτό, φαίνεται ότι σκοπός είναι να επεκτείνει η χώρα μας τις εγκαταστάσεις υποδοχής, να αναβαθμίσει τα συστήματα πληροφορικής και να δημιουργήσει ένα σύστημα αποτελεσματικής επιτήρησης των ακτών.
Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι για ορισμένες προτεινόμενες δράσεις απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή αξιολόγηση και παρακολούθηση της υλοποίησής τους.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», η έλλειψη λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των δράσεων, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των συστάσεων, καθώς και η ανάγκη επίσπευσης και αναπροσαρμογής του ελληνικού εθνικού προγράμματος. Ολα αυτά προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σωστά τα σημαντικά κονδύλια που παρέχονται από τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, ιδίως το εθνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να της διαβιβάσει τα πρόσθετα στοιχεία και τις αναγκαίες διευκρινίσεις μέχρι τις 26 Απριλίου.
Πάντως, συνεχίζει να εκφράζει τη σταθερή της στήριξη προς τη χώρα μας…
15 προσαγωγές αλληλέγγυων στην Ειδομένη
Σε 15 προσαγωγές προχώρησαν την Τρίτη οι Αρχές κοντά στην Ειδομένη, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που έχουν αρχίσει από την ΕΛΑΣ, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία επεισόδια και τα όσα έχουν αναφερθεί για συγκεκριμένα άτομα που φέρονται ότι παρακινούν τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Προσαχθέντες είναι 5 Γερμανοί υπήκοοι, 2 Βρετανοί, ένας Ολλανδός, ένας Αυστριακός, ένας Πορτογάλος, 2 Σουηδοί, ένας Τσέχος και δύο έλληνες πολίτες.
Οι προσαχθέντες δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι είναι αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες, αλλά, σύμφωνα με τις Αρχές, κανείς δεν ανήκει σε κάποια από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή. Από τους δεκαπέντε προσαχθέντες κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία μόνο ένας, γερμανός υπήκοος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι.
Στην Αττική φιλοξενούνται 14.405 άνθρωποι, ενώ για πρώτη φορά οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρει κατάλυμα στο λιμάνι του Πειραιά δεν ξεπερνούν τις 4.000. Σημειώνεται ότι 795 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News