230
|

Γιατί ο αντισημιτισμός;

Γιατί ο αντισημιτισμός;

Ο αντισημιτισμός αποτελεί την πιο επεξεργασμένη ρατσιστική θεωρία και αποτέλεσε τη βάση για την πιο εκτεταμένη πρακτική αποκλεισμού και γενοκτονίας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αρχίζει να οργανώνεται με τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών κρατών, κατά την έξοδό τους από τον Μεσαίωνα, και αναδεικνύεται ως η τραγική κατάληξη των κοινωνιών, όταν καταρρέουν η δημοκρατία και η οικονομία και το κράτος καταλαμβάνεται εξ’ ολοκλήρου από μια απολυταρχική και στρατιωτική ομάδα, που καταφέρνει να περάσει τον παραληρηματικό «πολιτικό» λόγο της στις μάζες.

Ο αντισημιτισμός αποτελεί τη μήτρα των ρατσιστικών θεωριών και τα επιχειρήματά του χρησιμοποιούνται ακόμη και στις μέρες μας για την ανάπτυξη επιμέρους ρατσιστικών θεωριών και πρακτικών. Τα ψυχοπαθολογικά αίτια της γέννησης του αντισημιτισμού, στο ατομικό και στο κοινωνικό επίπεδο, τη σημασία του μέσα στην ιστορία των Ιδεών, τις ηθικές και πολιτικές θέσεις που επιβάλλει η «γενοκτονία» των λαών ως «συλλογικό τραύμα» της ανθρωπότητας, καθώς και άλλα επιμέρους θέματα, θα επεξεργασθούμε στην επιστημονική διημερίδα «Γιατί ο αντισημιτισμός;» που οργανώνει η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, την Παρασκευή 14/3/14 (19.00-22.00) και το Σάββατο 15/3/14 (10.00-19.00), στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα.

Εκτός από τις εισηγήσεις, θα προβληθούν και δύο σπάνιες ταινίες , η «Νύχτα και ομίχλη» (1955) του Αλέν Ρενέ και «Ο Σπεσιαλίστας» (1999) των Ειάλ Σίβαν και Ρόνι Μπράουμαν, που είναι ντοκιμαντέρ της δίκης του Άιχμαν. Όλες τις εισηγήσεις και προβολές θα τις ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Ελάτε να συλλογισθούμε δημιουργικά και ελεύθερα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.psychoanalysis.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News