486
|

Φάκελος Sex Trafficking: «Ροζ Δούλες» στην Ελλάδα

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 17 Ιουλίου 2012, 06:22

Φάκελος Sex Trafficking: «Ροζ Δούλες» στην Ελλάδα

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 17 Ιουλίου 2012, 06:22

Όταν οι γραμματικές γνώσεις αρκούν ίσα ίσα να γράψεις το όνομά σου, όταν η τσέπη σου είναι άδεια, όταν η οικογένειά σου είναι αδιάφορη αν σε χάσει, τότε ποιος ο λόγος να μην δεχτείς μια καλή δουλειά στην όμορφη Ελλάδα με εισιτήρια πληρωμένα και ταξιδιωτικά έγγραφα τακτοποιημένα; Το μόνο «προσόν» που χρειάζεται το «έχεις» πάντα πάνω σου. Δεν έχεις δικαίωμα να ανησυχείς, ούτε να αισθανθείς ούτε να νιώσεις οργασμό, εξάλλου δεν είσαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Άλλη μία από τα 4.000.000 ετήσια θύματα του sex trafficking.

Μετά το ξέσπασμα της περίπτωσης με τις οροθετικές ιερόδουλες και τους αναρίθμητους πελάτες τους το protagon παρουσιάζει το φαινόμενο της σωματεμπορίας στην Ελλάδα. To αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε συνέχειες όπου θα ξετυλίγονται όλες οι πτυχές της σωματεμπορίας, όπως το προφίλ και η στρατολόγηση των θυμάτων, οι «τεχνικές» του θύτη, τα δυνατά και αδύνατα σημεία του ελληνικού νόμου, η δράση της αστυνομίας.

Που ξέρετε, ό,τι δεν ακούσατε από τα ΜΜΕ ίσως το βρείτε κάπου εδώ…

Ιωάννης Μεταξάς, ο πρώτος έλληνας anti-trafficker

Τον Δεκέμβριο του 1936 δεν είχαν περάσει λίγοι μήνες από την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού από το «θρυλικό» δίδυμο Βασιλιά Γεώργιου Β’ και Ιωάννη Μεταξά και στην ελληνική νομοθεσία κάπου στριμώχτηκε ο  Αναγκαστικός Νόμος 360. Ο Μεταξάς, θιασώτης της τάξης και της ηθικής, διάβαζε περήφανα το Νόμο: «Ποινικώς τιμωρητέος όποιος προς ικανοποίηση αλλότριων παθών προήγαγε παρέσυρε ή παρεπλάνησε και τη οικεία έτι συγκαταθέσει γυναίκα ή νεανίδα ενήλικον επι σκοπώ ανηθίκου εκμεταλλεύσεως αυτής εν άλλη Χώρα..».

Ο άνθρωπος που πίστευε στη «συστολή» και «διαστολή» των ατομικών δικαιωμάτων ανάλογα με τα συμφέροντα του συνόλου επικύρωσε τον πρώτο ελληνικό νόμο «περί καταστολής της σωματεμπορίας ενηλίκων γυναικών» βάζοντας το πρώτο λιθαράκι στο ελληνικό anti-trafficking. Βέβαια ο Μεταξάς απλά επικύρωσε το σχετικό διεθνή νόμο του 1933 της Κοινωνίας των Εθνών για την σωματεμπορία.

Από τα κιτρινισμένα όμως ΦΕΚ του 1936 ο όρος της σωματεμπορίας σήμερα έχει διευρυνθεί και πλέον σημαίνει διακίνηση  ατόμου με σκοπό τη σεξουαλική ή οικονομική του εκμετάλλευση ή ακόμα και την  αφαίρεση των οργάνων του μέσω βίας, απειλής βίας ή και εξαπάτησης. Σήμερα η Εμπορία Ανθρώπων(Human Trafficking) θεωρείται η τρίτη πιο επικερδής δραστηριότητα στον κόσμο μετά τo εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Tο 80% σχεδόν των περιπτώσεων σωματεμπορίας αφορά την σεξουαλική εκμετάλλευση (Sex Trafficking)(ΟΗΕ, 2012), ενώ ο «ροζ τζίρος»  αγγίζει τα 28 δισεκατομμύρια ετησίως(Financial Action Task Force 2011).

Για τους traffickers η Ελλάδα θα αποτελεί πάντα ιδανικό χώρο να πουλήσουν ή να περάσουν το προϊόν τους καθώς γι’ τους λόγω της γεωγραφική της θέσης θα είναι πάντα η χώρα των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών. Αυτοί οι adventurers φέρνουν νέα κορίτσια κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία και δευτερευόντως από Ρωσία, Αλβανία, Ουκρανία, Μολδαβία και Νιγηρία, χώρες με αποσαθρωμένο οικονομικό και κοινωνικό ιστό.
Μόνο τη δεκαετία 1990-2000 στην Ελλάδα περίπου 2.000.000 άνδρες έκαναν χρήση υπηρεσιών θυμάτων trafficking. Μην αναρωτιόμαστε λοιπόν, ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης γιατί να μην ισχύει και στη χώρα μας;

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News